Šiame pyrage yra visko, kas geriausia rudenį ir raudonšoniai obuoliai, ir vitaminingos spanguolės, ir švieži lazdynų riešutai.
Šiemet spanguolės ypatingai didelės ir gražios, be šių uogų niekaip neįsivaizduoju paskutinių mėnesių metuose. Originaliame recepte vietoj spanguolių buvo naudojamos gervuogės, o dalis miltų keičiama maltais migdolais. Tiems, kam ne prie širdies rūgščios spanguolės, jas gali keisti rudeninėmis avietėmis. Jei pyragui naudosite saldžiarūgščius obuolius, spanguolės pyrage labai derės ir kompensuos obuoliuose trūkstamą rūgštumą. O ypatingo šarmo šiam obuolių pyragui suteikia lazdyno riešutų pabarstai. Labai skanus ir gaivus rudeniškas pyragas.
Obuolių pyragas su spanguolėmis ir lazdynų riešutais
Sudėtis
- 125 g. sviesto (minkšto)
- 125 g. cukraus
- 3 kiaušiniai
- 150 g. miltų
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 4 obuoliai
- 100 g. spanguolių
- Pyrago viršui:
- 1 a.š. cinamono
- 1 v.š. rudojo cukraus
- 30 g. sviesto (šalto)
- 50 g. lazdyno riešutų (išgliaudėtų)
- miltelinio cukraus
Eiga
Kepimo formos (24 cm) šonus ištepiau sviestu, o jos dugną išklojau kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinau iki 160 laipsnių.
Sausoje keptuvėje lengvai pakepinau lazdyno riešutus. Kepinti riešutai įgyja ryškesnį skonį ir nuo jų lengviau nusilupa odelė. Riešutus kiek paskaldžiau peiliu.
Miltus sumaišiau su kepimo milteliais.
Elektriniu plaktuvu išplakiau minkštą sviestą ir cukrų, tada sudėjau kiaušinius ir viską išplakiau kartu. Po truputį į plakinį įmaišiau miltų mišinį.
Obuolius nulipau ir supjausčiau skiltelėmis, subėriau juos į tešlą kartu su švariomis spanguolėmis. Tešlą gerai išmaišiau, kad obuoliai ir uogos pasiskirstytų vienodai. Pyrago mišinį supyliau į paruoštą kepimo formą.
Iš cinamono, rudojo cukraus, šalto kapoto sviesto ir riešutų rankomis padariau trupinius ir apibėriau jais pyrago viršų.
Pyragą kepiau apie 50 minučių. Iškepusiam pyragui leidau praaušti ir barsčiau milteliniu cukrumi bei spanguolėmis.
15 Comments
Ieva
2012-10-12 at 8:02 amKokios gražios nuotraukos! Primena žiemos pasaką…
Vilma
2012-10-12 at 10:15 amStebuklingai gražu!!!!
Vika
2012-10-12 at 10:29 amne tik gražu, bet ir labai labai skanu, galiu užtikrintai pasakyti, ragavau tai žinau 🙂
Dalia
2012-10-12 at 2:41 pmNuotraukos labai gražios! O pyragas su tokiais ingredientais, įsivaizduoju, ypatingai skanus, juolab su spanguolėmis…
Medeja
2012-10-13 at 12:35 amPasakiškai atrodo! Ir aš tikrai daryčiau su spanguolėm 🙂
Daiva
2017-10-05 at 2:51 pmTobulas! Skanesnio ir nevalgiau 🙂 mano vyrui patinka su daugiau tešlos, o man su daugiau obuolių 🙂 Tai jis visaip gerai gaunasi ir skaniai iškepa 🙂
lina
2018-11-27 at 1:44 pmlabai skanus.Kepinti riesutai labai tinka.Dekui uz recepta.
Lina
2021-11-19 at 10:58 amLabai labai geras pyragas, ačiū už receptą!