APP/ Atsargoms/ Pavasaris/ Visi receptai

Pienių medus

Pienių medus, nėra visai kaip medus, labiau, kaip saldus gėlių sirupas, kiek panašus į klevų sirupą. Dažniausiai juo skaninu ką tik iškepusius blynus, ar gardinu saldžius gėrimus. Jis puikus cukraus sirupo pakaitalas, kvepiantis pavasariu ir ką tik pražydusiomis pienėmis. 

Ši savaitė žada būti tikra pienių žydėjimo šventė. Jau pievose ir parkuose pradėjo geltonuoti pienių žiedai, aplink kuriuos sukinėjasi pirmosios bitės ir mažos mergytės purvinomis rankelėmis ir geltonai ištepliotais rūbeliais, besidžiaugiančios pirmaisiais pavasario žiedais.

Pamenu, kaip mes su močiute rinkome jų išsiskleidusius žiedus ir virėme saldų pienių medų. Tai buvo labai seniai, močiutės jau nėra, kaip ji tą medų virdavo nepamenu, bet žurnale rastas pienių medaus receptas atgaivino prisiminimus ir po daugel metų vėl skanauju aromatingą pienių žiedų medų.

Pienių medus

3 votes, average: 4,33 out of 53 votes, average: 4,33 out of 53 votes, average: 4,33 out of 53 votes, average: 4,33 out of 53 votes, average: 4,33 out of 5 (3 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: apie 1 l
Gaminimo laikas: 12 val. mirkymas, 2 val. virimas

Sudėtis

  • 300 g pienių žiedų be kotelių (rinktų švarioje nuo teršalų vietovėje)
  • 1 citrinos sultys ir smulkiai nutarkuota žievelė
  • 1 kg cukraus

Eiga

1

Surinktas pienių galvutes trumpam pamerkiau į vandenį, ir gerai praploviau. Pienių žiedai turi būti be kotelių, nes kitaip medus gausis kartus.

2

Švarius pienių žiedus puode užpyliau 1 litru vandens ir pastačiau ant mažos ugnies virimui. Viriau apie valandą. Ataušusį viralą palikau per naktį, kad žiedai visą savo aromatą spėtų atiduoti medui.

3

Ryte pienes perkošiau per sietelį ir gerai nusunkiau, skystį pastačiau virti, pridėjau cukraus ir išspaustų citrinos sulčių su nutarkuota žievele. Virti reikėtų nuo valandos iki dviejų, ant mažos ugnies, žiūrint kokio tirštumo medaus norėsite. Karts nuo karto galima patikrinti tirštumą užlašinus lašą sirupo ant lėkštės, jam ataušus matoma tikroji sirupo konsistencija.

4

Į virimo pabaigą sumečiau kelių švarių pienių nuskabytus žiedlapius, kurie medui suteikė žaismingumo.

Užrašai

P.S. Labai skanu pusryčiams blynus užsipilti pienių medumi ir apsibarstytus aguonomis, vaikams labai patinka, sako, kad net skaniau už klevų sirupą.

 

Gali patikti

57 Comments

  • Atsakyti
    Reda
    2011-05-10 at 10:11 am

    Oho, koks gėris čia!!! labai įdomu

    • Atsakyti
      anonimas
      2014-05-04 at 9:55 am

      cia tai geras dabar bandom

  • Atsakyti
    Kai nori valgyt :)
    2011-05-10 at 10:28 am

    ech, aplenkei mane! ir aš norėjau daryti pienių medų 😀

  • Atsakyti
    Jurgita
    2011-05-10 at 2:23 pm

    Negaliu neįkišt trigrašio – atrodo puikiai! O mintyse kažkodėl “pienių vyyynas skamba” :))

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-05-11 at 8:32 am

    Reda, tikrai labai puikus lietuviškas pakaitalas klevų sirupui.
    Kai nori valgyt, anokios čia lenktynės, svarbiausia suspėt pienių žiedų prisiskint, kol dar žydi ir pūkais nepavirto:)
    Ačiū, Jurgita, o pienių vyno recepto reiks iki kito pavasario pasiieškot 🙂

  • Atsakyti
    Vika
    2011-05-11 at 8:39 am

    Tai jau tikrai taip Rennie, sekantis etapas pienių vynas 🙂

  • Atsakyti
    Sparnuotis
    2011-05-11 at 1:07 pm

    OMG, koks šedevras:) O kokį skonį duoda tos pienės? be jų būtų cukraus sirupas ir tiek, bet tie žiedlapiai ir pienių nuoviras… kokio jis skonio-aromato? Ar į ką nors panašu?:),

  • Atsakyti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2011-05-12 at 4:29 pm

    nu jau čia koks sezoninis gėris, tiesiog nuostabuma. O pirma nuotrauka papuoštų bele ką. Labai labai graži.
    Visiems, kurie rašo Languotos prijuostės tema, primenu, kad reiktų atsiųsti žinutę apie savo įrašą, kad neliktų nepastebėtas ir kad įtraukčiau į apžvalgą.

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-05-12 at 8:06 pm

    Vika, ačiū tau už pienių vyno receptuką, belieka tik savaitgalį spėt jų žiedų prisirinkt ir susikaupt gaminimui.
    Sparnuoti, ačiū. Man jis labiausiai panašus į skystą medų. Skonis toks su žiedų aromatu, saldus vos vos su rūgštele nuo citrinos. Kai viriau pienių žiedus ir pasilenkiau virš puodo pauostyti, tai toks koncentruotas pienių žiedų kvapas į nosį davė, galvojau apsvaigsiu nuo malonumo. Viralas kai buvo be cukraus, tai turėjo ir tokio lengvo specifinio kartumo, bet po cukraus jo beveik neliko. Na beveik medus, tik sirupo konsistensijos.
    Dalia, dėkui. Gerai, kad priminei, tuoj išsiųsiu.

  • Atsakyti
    Segebutė
    2011-05-16 at 12:49 pm

    Labai patiko receptas. Nesu ragavusi nei pienių medaus, nei pienių vyno. Tačiau labai mėgstu rožių žiedlapių uogienę, tai įsivaisduoju, jog bus kažkas panašaus. Deja mūsuose jau pienių tik koteliai likę, visi pūkai po laukus išsisėję, bet kitiems metams šį receptuką pataupyssiu.

  • Atsakyti
    Reda
    2011-05-17 at 7:01 pm

    Na ką gi, išbandžiau šį Jūsų receptuką Rennie, turiu pasakyti, kad suklaidinote su virimo laiku, truputį nusivyliau, na bet nieko, nėra to blogo kas neišeitų į gera. Viską dariau lygiai taip kaip parašyta pas Jus, išvakaro paviriau 1 val. 300 g pienių žiedų, palikau per naktį, ryte juos perkošiau, nusunkiau gerai ir dėjau virti kartu su 1 kg cukraus, na ir ką pavirus kažkur 1 val sirupas jau atrodė labai tirštas, pamaniau, kad jei dar 1 val virsiu tai nežinia kas gausis todėl dar pavirus ~5 min (tai išviso viriau 1 h 5 min. kažkur) nusprendžiau daugiau nevirti ir buvau oi kaip teisi, Visų pirma viralas gavosi daug tamsesnis nei pas Jus, o antra ataušęs medus tapo visiškai kietas, vos įspausti pirštą galima, todėl nusprendžiau, kad virti 30 min. būtų pats tas, bet šaukštai po pietų!
    Na guodžiuosi tik tuom, kad skonis tikrai labai liuks, man labai patiko, todėl bandysiu padaryti saldainių ant pagaliukų jei gausis, nes mikrobangėje pašildžius jis tampa toks klampus kol šiltas , tai galėsiu bandyti formuoti…
    Aišku suvartosim kaip nors, bet norėjosi turėti medaus, o gavosi …Todėl siūlyčiau receptą patikslinti.

    • Atsakyti
      bite
      2015-05-09 at 12:25 pm

      Manrods, virta ant pernelyg didelės kaitros, rusvas atspalvis tai patvirtina-tai cukraus degimo pasekmė, o kai verdama perdaug kaitriai, tai labai greitai karamelizuojasi, tirštėja ir dega…

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-05-17 at 7:33 pm

    Reda aš medų viriau ant labai silpnos ugnies, kad vos vos burbuliavo. Maniškis gavosi pakankamai skystas, kaip sirupas ir tamsiai geltonas. Aš net būčiau norėjusi, kad būtų tirštesnis, bet nebenorėjau dar ilgiau virti. Viriau apie 2 val, po 1 val. virimo man jis dar buvo per skystas. Gal esmė tame, kad viriau ant žemos temperatūros, tavo ugnis gal buvo per kaitri ir per greit nugaravo vanduo, bei sirupas greičiau sutirštėjo. Recepte pataisysiu, kad virimo laikas nuo 1 iki 2 val. ir tik ant silpnos ugnies.

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-05-17 at 7:45 pm

    Ačiū,Segebute, aš rožių žiedlapių uogienę irgi esu kartą ragavusi, tai labai patiko. Norėčiau namuose išsivirti, bet reikia švarių (be trašų) rožių pakankamą kiekį susirast. Pienių medus skystesnis, labiau panašus į sirupą nei į uogienę, tik virti jį reikia ant mažos ugnies.

  • Atsakyti
    Reda
    2011-05-18 at 5:55 am

    Ir aš viriau ant mažos, na bet turbūt reikėjo dar ant mažesnės, o gal reikėjo puodą uždengti verdant? nes viriau atidengus ir dar klausimas, ar reikia vis pamaišyti kol verda?
    🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-05-18 at 12:01 pm

    Aš viriau puodą pridengusi dangčiu, bet ne visiškai uždengusi. Maišiau tik tol kol ištirpo cukrus, vėliau tik kas pusvalandį. Virti reikėtų tik ant žemos temperatūros ir stebėti tirštumą, užlašinus laša ant lėkštės, jam ataušus galima matyti tikrą konsistensiją, taip stebint galima reguliuoti kokio tirštumo sirupo norisi. Aš iš karto viriau dvigubą porciją, tai pas mane ir tūrio buvo daugiau. Žodžiu, reikia verdant vis patikrinti, kaip uogienę ar jau tinkamai sutirštėjo. Sėkmės!

  • Atsakyti
    Odeta
    2011-05-19 at 7:42 am

    oi koks puikus receptukas. Vaikystėje esu prisivalgius pienių medaus labai daug, nes vienais metais tėvai jo tiek privirė, kad valgėm nežinau kiek, bet labai ilgai, turbūt apvalius metus :))) Ir taip buvom susigyvene su šiuo medum, kad jau buvau pamiršusi tikrojo medaus skonį 🙂 šitą puikiai prisimenu. Man, kaip vaikui,iš pradžių tada gal kiek nepatiko kartumas juntamas meduje, bet jį labai greit pamėgsti. Dabar prisiminus, oi kaip aš jo norėčiau….. Šaunuolė Rennie 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-05-23 at 7:23 am

    Ach, Odeta, tie vaikystės skonių prisiminimai… man taip gera būna, kai jie aplanko, o tuo labiau, jei ir kitiems savo receptais galiu juos atgaivinti.

  • Atsakyti
    Anonymous
    2011-05-23 at 10:51 am

    Sveiki.noreciau paklausti:ar galima virti is neprasiskleidusiu pieniu?
    Teko girdeti tokiu kalbu,kad is zydinciu pieniu bitutes jau buna isnesusios ziedadulkes..

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-05-23 at 9:02 pm

    Aš manau, kad pienes rinkti reikėtų kai jos labiausiai kvepia, t.y. išsiskleidusias ir labiausiai aromatingas. Na čia teks palenktyniauti ir su bitutėmis.

  • Atsakyti
    Odeta
    2011-05-24 at 6:01 am

    Rennie, ačiū už prisiminimus 🙂 labiausiai patikdavo, kai ant minkšto batono užtepus šio medaus susidarydavo kieta plutele… su pienu…. apsivalgymas…. 😀

  • Atsakyti
    Sonata
    2011-05-25 at 7:57 pm

    Ieškodama receptuko iš pienių užklydau čia.Man patiko jūsų receptukas.Būtinai bus išbandyta.Ačiū už receptuką

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-05-30 at 8:00 pm

    Sonata, į sveikatą!

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-03-31 at 10:02 pm

    Bandziau ir toks sviesus grazus toli grazu nesigavo , gavos toks tamsokas link rudumo , spalva kazkas panasaus i pirktini skysta dirbtini meduti.
    Speju receptas kazkas blogai bus parasyta , dejai tik pieniu ziedukus be tos zalsvos vietos ( kalbu ne apie kotelius) ar su jais ? Kitaip nesumastau kodel jis tau toks grazus , sviesus gavos…Nes tik isvirus pagal tavaji recepta skystis taip pat buvo tamsokas….Bet nors ir nesigavo grazi spalvyte bent jau skonis skanus gavos !

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-04-02 at 7:08 pm

      Mano pieniu medus, kiek pamenu, nebuvo labai tirštas, o skystokas labiau priminė ne tirštą medų, o labiau sirupą, todėl buvo šviesesnis, kuo ilgiau verdama tuo jis labiau tirštėja ir tamsėja.

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-04-11 at 9:09 pm

    Esme tame kad isvirus pienes ir palaikius pernakti skystis jau nebebuvo sviesus!!! Todel ir pamaniau kad pieniu TIK geltonaja dali visiskai be zalosios dalies reikia virti ,o ne del to kad ilgai viriau gavos tamsus , virta vel gi TIK 1h , tai tikrai neperilgai pervirtas ir ne cia suo pakastas kad spalva tamsi , negrazi gavos !!! Kita karta virdama nebedarysiu jusu iveltos klaidos ir virsiu tik geltonaja dali , deje veliau pasidomejus ir suzinojau kad verdasi TIK geltonoji dalis uztat ir gaunas , sviesus , grazus medutis !
    Pirma karta bandancioms sekmes ir neivelkit sios klaidos jei norit grazaus meducio !

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-04-13 at 3:07 pm

      Pienes tikrai viriau be kotelių, bet su žiedkočiu (rodos taip vadinasi). Recepte, pagal kurį viriau, nebuvo nurodyta žiedkotį pašalinti, o ir mano močiutė, kiek pamenu, su žiedkočiais virė. Jeigu jau taip labai svarbi ta spalva, pabandykite tik iš geltonosios dalies virti, parašykite, kaip gausis. Aš savojo spalva buvau patenkinta, bet man svarbiausia, kad skonis buvo tikrai geras.

  • Atsakyti
    Uoga
    2012-05-02 at 7:26 am

    Kiek pamenu labai labai seniai kai virem pieniu medu,tai pieniu 1kg cukraus irgi kazkur reikejo 1kg, tikrai tikrai tai buvo nemazai:)

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-02 at 7:33 am

      1 kg pienių žiedų, tai tikrai ne mažai, nes jie pakankamai lengvi. Iš viso kilogramo pienių, tai jau tikrai kvapnus medus turėtų gautis 🙂

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-05-08 at 4:39 pm

    Sveiki, kiekvienais metais verdam pieniu medu, tik kiekvienais metais vis kitoki recepta isbandom. Kai pirma karta virem gavosi rudos spalvos sirupas,nors prie recepto buvo prideta nuotrauka su geltonu meduciu 😉 zinoma, ne spalvoje problema 🙂 kitais jau metais bandem virti tik geltona dali, bet spalva gavosi vis tiek tokia pat ruda 😀 taip kad neimkit i galva kokia spalva, svarbu skonis, o skonis skanus ;)Siais metais isbandysiu si recepta, parasysiu po poros dienu kaip gavosi 😉 sekmes.

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-10 at 6:57 am

      Man irgi svarbesnis pienių medaus skonis nei spalva 🙂 juk ir klevų sirupas nėra labai geltonas, o atvirkščiai kuo tamsesnis tuo labiau vertinamas. Tikiuosi šiemet pienių medus jums irgi patiks 🙂

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-05-10 at 2:31 am

    na, baisiai cia graziai viskas atrodo, todel su drauge sumastem pasinaudoti pavasario suteikta proga, pasiraskyti siu grozybiu ir pabandyti “sunesti” savo meduti:))) Klausimelis tik vienas (atleisk uz neismanyma) – pavirus ir nakti palaikius pienes, jas perkosti i ta pati skysti? Ta prasme, tas skystis, kur jos vire, ir toliau bus naudojamas, papildomai nusunkus pienes? ar virti tik ta sunka, kuria issipausime is pieniu?:) niekad to nedarem:( aciu uz informacija…

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-10 at 7:05 am

      Pavirtas ir per naktį palaikytas pienes skystyje, kuriame jos virė, reikėtų perpilti per kiaurasamtį į puodą ir pačius pienių žiedus dar nusunkti. Virimui naudoti puode esantį visą skystį, o panaudotas pienes išmesti. Tikiuosi sugebėjau perteikti eigą žodžiais 🙂 Jei kils dar klausimų būtinai rašykite 🙂

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-05-10 at 9:54 am

    O pas mane verda jau 2val ir netirsteja :DDD hmmm … ir ka daryt???? gal cukraus pridet,na bet jau taip ganetinai saldu :))))

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-10 at 8:15 pm

      Virti reikia atidengus puodą, kad dalis vandens nugaruotų, o skystis sutirštėtų. Pienių medus nesigauna labai tirštas, jis labiau sirupo konsistencijos, nei tiršto medaus. Tikiuosi visgi pienių medus pavyko 🙂

  • Atsakyti
    Sonata
    2012-05-10 at 5:19 pm

    Norėjau paklausti,o vvisai tik žiedlapius.Ar jie turi būti atskirti nuo to žalio.Na jos be kotelių,bet sujungtos į vieną visumą.Ar tik palaidus žiedlapius reik dėti?

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-10 at 8:18 pm

      Aš viriau su žaliu žiedkočiu tik be kotelių, esu girdėjusi, kad kiti verda tik iš geltonosios pienės žiedo dalies, sako, kada spalva būna šviesesnė.

  • Atsakyti
    Vilma
    2012-05-20 at 1:00 pm

    praeita vasara pienes uzpyliau cukrumi,laikiau saldytuve gal savaite,vis pakratant kol gavosi sirupas,paskui nukosiau,pienes isspaudziau ir man tas sirupelis po kazkurio laiko virto minkstu,svelnaus skonio,matines spalvos medumi.Nereikejo net virti,tik nezinau,ar toks medus ilgai issilaikytu jei nebutu buves saldytuve.

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-05-20 at 8:56 pm

      Kaip įdomu, o kiek tas sirupas šaldytuve gali laikytis?

      • Atsakyti
        Romualdas
        2014-04-26 at 8:51 pm

        Sirupas yra toks sutvėrimas, kad gali laikytis labai ilgai. Prieš 30 metų aš atsivežiau gamyklinio mandarinų sirupo iš Kaukazo, pasistačiau ir užmiršau. Atsiminiau po 6 metų. Ir nors jis stovėjo sekcijoje, ne šaldytuve, pabandžiau ir viskas OK, suvartojau be jokių komplikacijų. Vis tik sirupas yra cukrus, o jis ilgaamžis.

  • Atsakyti
    Jūratė
    2013-05-12 at 2:27 pm

    Sveiki, norėjau paklausti, kaip suprasti žiedai be kotelio? Ar tiktai žiedai be kotelio, ar ir be to žalumo, kuris prie žiedų dar kaip ir priklauso???

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-05-19 at 10:43 pm

      Pienių medui žiedai naudojami be kotelių, bet su žiedkočiu.

  • Atsakyti
    Kstas
    2013-05-19 at 4:44 pm

    Labai skaniai gavosi. Rekomenduoju visieks pasidaryti tokio medaus, nes jis ir skanus, bei ir labai vitaminingas.
    :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-05-19 at 10:42 pm

      Kaip malonu, gauti tokį komentarą 🙂

  • Atsakyti
    Neringa
    2013-05-20 at 12:23 pm

    Išbandžiau ir aš šį receptą. Skonis nuostabus:) Tik konsistencijos tikėjausi tirštesnės ir spalva maniškio ne tokia šviesi. bet šiaip 10 balų!!!

  • Atsakyti
    Simona
    2013-05-22 at 9:01 pm

    Super jūsų receptukas, pirmą kartą viriau pienių medų, bet turbut vaikystėj esu valgius, nes vos paragavus, kažką priminė. Ačiū

  • Atsakyti
    Laima
    2014-04-26 at 12:08 pm

    paviriau ziedus 1val.,palikau per nakti ir kita diena nukosiau.Bet skystis ne geltonas gavosi,bet zalsvas.Negi reikejo zalumynus apie ziedus nuskinti?Ziedus nuskyniau be koteliu.Aciu,jei kas atsakys man

  • Atsakyti
    Romualdas
    2014-04-26 at 8:48 pm

    Jau prasidėjo pienių naujasis, 2014 m. sezonas. Šiandiena apie pusantros valandos skyniau kiaulpienių žiedus, o dabar jau kaičiame vandenį. Gal gi pirmasis blynas neprisvils? Anksčiau tokio sirupo nebuvau nei girdėjęs, bet Kauno žemės ūkio mugėje nusipirkau iš aukštaičio sloikėlį tokio sirupo ir jis man labai labai patiko. Antrąjį darysiu po poros dienų, nors niekas to nepatarė, bandysiu jį pasidaryti su trupučiu cinamono. Romualdas, reromaka@mail.ru

  • Atsakyti
    rciux
    2014-05-05 at 6:23 pm

    Be to, kad jis labai gardus, dar vartojamas kaip vaistas gelbėjantis nuo kosulio 😉

  • Atsakyti
    kristina
    2014-05-14 at 3:02 pm

    Sveiki ir as noriu isbandyt 🙂 kaip jus laukuose ismatuojat kad jau pririnkot ne maziau 300g?:)

  • Atsakyti
    Lina
    2015-05-03 at 10:01 pm

    0 visa cia esme tirstas ar ne medus jums gaunasi man regis rugsties kiekyje:)))
    Rugsti arba citrina siaip ant galo reikia deti…

  • Atsakyti
    Zivile
    2015-05-05 at 7:31 pm

    Nium ir aš išbandžiau, gavosi žalsganos spalvos (kai supilsčiau į stiklainiukus, tai labiau grikių medaus spalvos), bet gana skystas. Viriau beveik 2val, o paskui atsibodo ir miegoti nuėjau 😀 Gal ir bėda tame, kad viriau ant silpnos ugnies ir uždarytu puodu… bet skonis toks citrinų labiau man gavosi. reiks kitą kartą mažiau pienių prisirinkti ir pabandyti dar kartą 🙂

  • Atsakyti
    sem
    2015-05-15 at 8:52 pm

    aš viriau pieniy medu,bet man gavosi tirstas nes 1val viriau,ir gavosi toks tamsus lyg grikių medus butu,skobis pasakiškas,kvapas taip pat,bet tos tamsus,kai pienes nukosi skystis buna tamsus ir verdant netampa šviesus,kodel?

  • Atsakyti
    Vita
    2016-05-08 at 12:50 pm

    O cukrų dedat baltą ar rudą?

    • Atsakyti
      Rennie
      2016-05-25 at 7:49 am

      Galima dėti ir tokį ir tokį.

  • Atsakyti
    Jovita
    2017-05-08 at 1:42 pm

    Sveiki sveiki 🙂 kiek toks saldėsis gali būti laikomas stiklainiuose? Gal ir buvo atasakymas, bet tada praleidau jį..

  • Atsakyti
    Vida
    2022-04-24 at 3:19 pm

    Sveiki, ar galėčiau pakeisti baltą cukrų į kokoso žiedų cukrų, nes balto cukraus nenaudoju

  • Komentuokite