APP/ Baziniai receptai/ Gėrimai/ Visi receptai/ Žiema

Aguonų pienas

Mūsų tradicinis Kūčių aguonų pienas laisvai galėtų būti įtrauktas į dabar pasaulyje taip madingų augalinių pienų sąrašą. Jo skonis mums įprastas, o Kūčios tiesiog neįsivaizduojamos be aguonų piene plaukiojančių kūčiukų.
Mūsų močiutės aguonas grūsdavo specialiose šiurkščiu vidumi puodynėse, mamos jau maldavo rankinėmis tarybinėmis mėsmalėmis, o sumaltas išmaišydavo vandenyje kartu su cukrumi. O aš pastariaisias metais aguonų pieną pamėgau gaminti šiuolaikiškai, su elektriniu plaktuvu. Tik nepamirškite, prieš ruošiant aguonų pieną iš vakaro aguonų užpilti vandeniu, kad išbrinktų. Trintos aguonos turi bjaurią savybę sulįsti į visus tarpdančius burnoje, todėl aš aguonų pieną visada perkošiu.  Panašiai namuose yra ruošiami avižų, migdolų, kokosų augaliniai pienai. Aguonų pienas nėra tik gardus, jame gausu įvairių vitaminų bei mineralų: kalcio, geležies, magnio, folio rūgšties ir tiamino.

Aguonų pieną praeitą savaitę gaminau ir tiesioginiame eteryje laidoje “Labas rytas, Lietuva”, jo įrašą galite pamatyti čia.

Aguonų pienas

15 votes, average: 3,60 out of 515 votes, average: 3,60 out of 515 votes, average: 3,60 out of 515 votes, average: 3,60 out of 515 votes, average: 3,60 out of 5 (15 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 600 ml
Gaminimo laikas: 10 min. ir aguonų brinkinimas

Gero maisto receptas Kūčioms

Sudėtis

  • 1 stiklinės aguonų
  • 2,5 stiklinės vandens
  • 1 šaukšto skysto medaus
  • pusės šaukštelio druskos

Eiga

1

Aguonas užpilkite karštu vandeniu ir palikite per naktį, kad išbrinktų. Išbrinkusias suberkite į rėtį ant patiestos drobės, praskalaukite vandeniu ir palikite, kad nuvarvėtų.

2

Į elektrinį plaktuvą įpilkite stiklinę šalto vandens ir išbrinkusias aguonas, plakite, kol vanduo nusidažys baltai, o aguonos susitrins. Tada į plaktuvą įpilkite 1,5 stiklinės vandens ir dar kiek paplakite.

3

Aguonų pieną perkoškite per tankų rėtį. Tirščius išmeskite, o aguonų pieną supilkite atgal į plaktuvą ir dar kelias minutes plakite. Aguonų pieną antrą kartą perkoškite, šį kartą tirščių turėtų būti likę daug mažiau. Nukoštą aguonų pieną trečią kartą supilkite į plaktuvą, įberkite druskos, įdėkite medaus ir dar kiek paplakite. Paruoštą aguonų pieną statykite į šaldytuvą. Ten jis išstovės kelias dienas.

Užrašai

Receptas iš knygos "Gero maisto dienoraštis. Žiema"

 

Gali patikti

5 Comments

  • Atsakyti
    Algirdas
    2019-12-24 at 12:09 pm

    Ačiū.

  • Atsakyti
    NERINGA
    2020-12-21 at 5:11 am

    Ar galima daryti aguonpienį iš baltų aguonų? Tik tokių dabar turiu…

    • Atsakyti
      Renata
      2021-01-11 at 12:32 pm

      Nesu iš baltųjų bandžiusi. Duokite žinią, kaip pavyko 🙂

  • Atsakyti
    Inga
    2020-12-24 at 10:55 am

    puikus pienas gavosi, tik aš antrą kartą nekošiau, nes mėgstame ir tirščius. Be to, nusunktas aguonas dėjau į šaldiklį – bus galima panaudoti kokiam pyragui ar blynams 🙂 Mažiau atliekų gaunasi

    • Atsakyti
      Renata
      2021-01-11 at 12:28 pm

      Smagu, kad patiko, o išspaudas gerai, kad randate kur panaudoti 🙂

    Komentuokite