APP/ Desertai/ Vasara/ Visi receptai

Šaldytas braškių tortas su špinatų biskvitu

Po šiokios tokios pertraukos sugrįžtu į blogą. Ir sugrįžtu su tortu! Dabar visos mano dienos sukasi tik apie tortus ir mūsų su komanda organizuojamą Druskininkų Tortų turnyrą.  O jis prasideda jau šį šeštadienį! Birželio 22 dieną, nuo 12 valandos Druskininkai taps Lietuvos tortų sostine! Su šventės renginio programa galite susipažinti čia. Labai kviečiu atvykti! Pirmajame šalyje Tortų turnyre bus dvi dalyvių kategorijos. Pirmojoje, susirungs 23 konditeriai profesionalai, jų tortus vertins garbinga tarptautinė komisija, kurioje pasisekė būti ir man. O antroji dalis – skirta mėgėjų tortams. Į šią rungtį iš visos Lietuvos atvažiuos 32 kepėjai su skaniausiais savo tortais, jų tortus ragauti ir vertinti galės pirmieji šimtas, bilietus įsigijusių svečių. Bilietai bus parduodami vietoje (kaina 3 eur) paragauti ir įvertinti galėsite 3 pasirinktus tortus. Visi grynieji pinigai, surinkti šventės metu, bus skiriami labdarai – Maltiečių ordinui ir jų globojamiems seneliams. O šventę vainikuos vienas didelis Druskininkų 225 metų gimtadienio tortas, kurį paragauti galės visi norintys. Pertraukoje tarp šventės dalių bus galima išgirsti pranešimą apie kavos ir desertų derinimą, o taip pat apie druskos įvairovę ir jos vietą konditerijoje (šį pranešimą ruošiu aš). Beje, visai pamiršau pranešti – šių metų Tortų turnyro tema – druska, nes Druskininkai ir druska neatsiejami vienas nuo kito. Todėl kiekvienas turnyro tortas savo skonyje arba papuošime turės šio mineralo. Nustebsite pamatę, kokių kūrybingų tortų druskos tema bus galima pamatyti ir paragauti šventėje, su jų receptais galite susipažinti puslapyje tortuturnyras.lt  Na, o “vyšnia ant torto” pagrindinis mėgėjų Tortų turnyro prizas – virtuvinis Bosch kombainas su visais priedais.  Jis jau atvyko į Druskininkus ir laukia savo naujojo šeimininko!

Galiu tik pasidžiaugti, kad Bosch kombainai iš ties nuostabūs pagalbininkai. Aš tik prieš savaitę savąjį Bosch Optimum MUM9 įnešiau į naująją namo virtuvę! Virtuvė dar tuštut tuštutėlė, bet pagrindinis įrankis lengvai maisto ruošai jau yra! Naujuose namuose labai norėčiau neapsikrauti daiktais ir apskritai jų turėti kuo mažiau, bet atliekančių kuo daugiau finkcijų. Būtent toks yra šis galingas ir namų virtuvės profesionalams skirtas prietaisas. Nes prie šio kombaino papildomai prisideda įvairūs priedai: plaktuvas, dažovių pjaustyklė ir tarkavimo priedas, kapoklė, mėsmalė ir net makaronų bei sausainių gaminimo priedas. Mano naujoje virtuvėje dabar ant stalviršio visada stovi naujasis Bosch, o jo priedus laikau specialiai tam paskirtame stalčiuje. Ir daugiau jokių nereikalingų ir besidubliuojančių prietaisų, kurie užima vietą virtuvėje! Kol kas visų priedų išbandyti dar nespėjau, bet kaip man su jais seksis, būtinai dalinsiuose savo sekančiuose receptuose. Na, o pirmiausiai su naujuoju pagalbininku paruošiau savo dukros 14-tam gimtadieniui tortą. Nors dukra su klasiokais šiuo metu kalbos stovykloje Prancūzijoje, šventėme ir tortą po darbų valgėme tik dviese su vyru. Kai ji sugrįš kepsiu šį tortą dar kartą. Nes mano vyrą sužavėjo torto skonis, o mane – lengvas jo gaminimas! Ypač patiko automatinė grietinėlės plakimo funkcija, jos plakiklis kiek pasvirės, tam tikru kampu, todėl puikiai išplaka net ir nedidelį kiekį grietinėlės. Ir dar vienas technikos stebuklas – šiame kombaine yra integruotos svarstyklės! Belieka ingredientus pilti tiesiai į plakimo dubenį, o ekranėlyje matysite kiek tiksliai jie sveria. Dar išbandžiau plaktuvą, kuris tvirtinamas ant kombaino viršaus, juo suplakiau savo gausiai užderėjusius špinatus. Gavosi tikras vidurvasario skonio tortas su žaliu špinatų biskvitu, lengvu rikotos ir jogurto kremu, su kvapniomis žemuogėmis ir skaniausiomis vietinėmis braškėmis. Puikus tortas Joninėms ar bet kuriai kitai vidurvasario šventei!

Šaldytas braškių tortas su špinatų biskvitu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 įvertino)
Loading...
By Renata Ničajienė Kiekis: 2,5 l formai
Gaminimo laikas: 60 min. ir šaldymas

Joninėms

Sudėtis

  • Špinatų biskvitui:
  • 1 didelio kiaušinio
  • 0,5 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 100 g šviežių špinatų
  • 1/4 stiklinės šaltai spausto alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukšto citrinų sulčių
  • 120 g šviesių speltų miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • kelių lašų vanilės ekstrakto
  • pusės citrinos smulkiai nutarkuotos žievelės
  • žiupsnelio druskos
  • Kremui:
  • 250 g rikotos
  • 200 ml plakamosios grietinėlės
  • 300 ml natūralaus jogurto
  • 0,5 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 30 g želatinos
  • 2 šaukštų citrinų sulčių
  • kelių lašų vanilės ekstrakto
  • pusės citrinos smulkiai nutarkuotos žievelės
  • 1 stiklinės žemuogių
  • 0,5 kg braškių
  • mėtų lapelių papuošimui

Eiga

1

Iškepkite špinatų biskvitą. Kiaušinį kartu su cukrumi labai gerai išplakite paktuvu, kol cukrus ištirps. Šviežius špinatus nuplaukite, nusausinkite ir suberkite į trintuvą, ten pat pilkite ir alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir trinkite, kol masė taps vientisai žalia. Speltų miltus persijokite su kepimo milteliais ir druska. Į kiaušinių masę įplakite trintus špinatus, citrinos žieveles, vanilės ekstraktą. Galiausiai įmaišykite miltų mišinį ir užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Nedidelę kepimo skartą (pvz. 20x20cm) išklokite kepimo popieriumi ir supilkite žaliąją tešlą. Mentele palyginkite, kad ji vienodai pasiskirstytų ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Iškepusį pyragą aušinkite ant grotelių. Atšalusį rankomis sumaigykite į žalius trupinius.

2

Paruoškite kremą. Išplakite grietinėlę su cukrumi ir vanile. Kai ji kiek sustandės, sudėkite rikotą, išmaišykite, galiausiai supilkite jogurtą, įtarkuokite citrinos žievelę ir viską dar kartą gerai išplakite. Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu vandens ir citrinų sultimis, išbrinkusią ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Palikite, kad atauštų iki kremo temperatūros ir įplakite į paruoštą kremą. 1/4 paruošto kremo atidėkite, o į likusį kremą suberkite pjaustytas braškes (pasilikite 5-6 dideles braškes šonų papuošimui).

3

Formuokite tortą. Į torto formą pirma suberkite perinktas žemuoges, tada šonuose gražiai sudėliokite pjaustytų braškių riekeles. Ir užpilkite pusę paruošto kremo su braškėmis. Ant jo gražiai paskleiskite pusę žalių biskvito trupinių, juos kiek paspauskite ir užpilkite likusį kremą su braškėmis. Ant jo suberkite likusius žalius trupinius, juos vėl kiek paspauskite ir užpilkite atidėtą be braškių kremą. Jis turi plonu sluoksniu pilnai padengti žalius trupinius. Paruoštą tortą dėkite nakčiai į šaldytuvą gerai sustingti.

4

Sustingusį tortą lengvai išimsite iš formos ją trumpai palaikę karštame vandenyje (aš tai darau prileidusi vandens virtuvės kriauklėje). Kiek sušilusią formą apverskite, tortas turėtų lengvai iškristi. Svarbu, per ilgai nelaikyti formos vandenyje, nes tortas aptirps. Šis tortas gražus pats iš savęs ir be jokių papuošimų, jį tik apdėliojau mėtų lapeliais.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su BOSCH Lietuvoje.

Gali patikti

3 komentarai

  • Atsakyti
    danguole
    2019-06-20 at 8:36 pm

    Čia ant tortuko viršaus matosi raudonas sluoksnis:) Kažkaip neaišku kokiu sluoksniu užbaigimas tortuko. Matosi nerealiai skanus turėtų būti:)

    • Atsakyti
      Renata
      2019-07-16 at 3:20 pm

      Kadangi pirmą kartą gaminau tortą naujoje formoje, kiek apsiskaičiavau dėl kremo kiekio ir jo pritrūkau, tai papildomai panaudojau sutrintas braškes su cukrumi ir želatina. Bet pačio recepto kiekius perskaičiavau ir pakoregavau. Rekomenduoju gaminti pagal surašytą receptą. Tortas tikrai labai skanus 🙂

  • Atsakyti
    skaniausi desertai
    2019-10-13 at 6:03 pm

    Špinatų biskvitas – tikrai puiku! Ir visas receptas toks aiškus, gaivus ir atrodo, kad turi labai labai skanu būti.

  • Komentuokite