Rudens pradžiai gaminau labai greitai paruošiamą ir labai greitai suvalgomą skanųjį varškės tinginį su avietėmis, kurį man šią vasarą priminė vyro močiutė. Senas geras varškės tinginys su šviežiomis rudeninėmis uogomis…
Vasara, kaip visada, prabėgo daug greičiau, nei galima buvo to tikėtis. Ar čia man vienai taip atrodo, ar tikrai, vasaros laikas bėga daug greičiau nei žiemos. Vasara vos spėji suktis, čia žemuogės rausta, čia žiūrėk, jau ir mėlynės mėlynuoja, soduose vyšnios nuo medžių svyra ir serbentai su agrastais šakas lenkia, vos juos apsirenki, jau ir alyviniai obuoliai nuo medžių bumbsi, ir baravykai miškuose dygti pradeda… Tie trys vasaros mėnesiai prabėgo, kaip trys dienos, taip pat greitai, kaip ir mano dukrytės septyni nerūpestingi vaikystės metai, kurią prieš kelias dienas išleidau į pirmąją klasę. Labai skani bei gaivi varškės tinginio versija, kurį pagaminus dar tikrai liks laiko ir patinginiavimui 🙂
Kiek kitokios variacijos varškės tinginio receptą su džiovintomis spanguolėmis, slyvomis ir kokosais rasite mano knygoje “Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”, kurią virtualiai pavartyti galite čia.
Varškės tinginys su avietėmis
Tradicinis desertas
Sudėtis
- 400 g forminių sausainių
- 400 g 9 % riebumo varškės
- 200 g sviesto
- 150 g cukraus
- 1 vanilės ankšties grūdeliai
- 500 g aviečių
- 250 g gervuogių
Eiga
Kambario temperatūros sviestą išsukau su cukrumi.
Vanilės ankštį įpjoviau vienoje pusėje ir peilio galiuku iš jos iškrapščiau vanilės grūdelius, kuriuos subėriau į išsuktą sviestą.
Varškę dalimis dėjau į išsuktą sviestą ir toliau plakiau, kol sviestas ir varškė tapo vientisa mase.
Sausainius sulaužiau nedideliais gabalėliais ir subėriau į sviesto-varškės masę, bei gerai išmaišiau.
Į tinginio masę subėriau 300 - 400 g. švarių aviečių ir atsargiai išmaišiau. Kai kurios avietės maišant susitrins, bet tai skonio tikrai nepagadins, o patį tinginį tik nudažys rausva spalva.
Apvalią torto formą ištepiau aliejumi ir į ją suverčiau tinginio masę, kurią šaukštu paplojau, kad masė vienodai pasiskirstytų formoje.
Pagamintą varškės tinginį kelioms valandoms kišau sustingti į šaldiklį, o po to laikiau šaldytuve. Prieš nešdama į stalą varškės tinginį papuošiau likusiomis avietėmis ir gervuogėmis.
23 Comments
Citrina ir bulvė
2012-09-04 at 8:48 pmRennie, kaip ačiū už šį receptą! Man jis visą vasarą mintyse kirbėjo. Prisimenu, kad mama jį yra gaminusi, bet ji neprisiminė ir recepto nerado… Avietės ir gervuogės, įsivaizduoju, kiek čia gerumo priduoda 🙂
Anonymous
2012-09-05 at 3:38 pmeinu….jau einu kurti sita skanesta :))) produktai ant stalo, beliko sulipdyt 🙂
Jurga
2012-09-05 at 4:24 pmman vis kirba mintis, jei sumažinus sviesto iki kokiu 100 g ir pvz čiut daugiau įdėt varškės, kad nebūtų taip riebu ir sviestiška, a?
Anonymous
2012-09-05 at 5:34 pmsulipdziau 🙂 selgos sudejau 2 pakelius, t.y. 360 g ir man sausainiu pasirode daugoka, norejosi daugiau varskes 🙂 ir kita karta desiu varskes-sausainiu mases dali, tada sluoksni avieciu, ir vel varskes-sausainiu mase, nes imaisius avietes-o jos gan minkstokos-visa ta mase tapo kaip…kruvina :)))) bet vis vien zveriskai vilioja paragauti, brangiausiasis niekaip negali susitaikyti su mintimi, kad paragauti gaus tik ryte prie kavos :)))
Anonymous
2012-09-06 at 10:28 ammanau, kad avietės liktų sveikos ir nesusitrintu – galima deti šaldytas uogas
Anonymous
2012-09-08 at 6:22 pmLabai skanus desertas.
Viską dariau pagal receptą, viskas kuo puikiausiais susilipdė. Tos avietes suteikia tokio gaivumo. Skanu, gaivu ir taip primena praėjusią vasarą 🙂
Anonymous
2012-12-19 at 5:49 pmOMG, koks skanus
Julija
2013-06-22 at 9:47 amLabai skanus, labai labai 🙂 Ačiū už receptą.
Audra
2013-09-21 at 1:52 pmPuiku receptas, man buvo atradimas 😉 Tik aš pamaišiau paprastus sausainius su šokoladiniais, nes man to šokolado visur noris.. 🙂 O dalį paprastos varškės pakeičiau senoviniais vaniliniais saldžiais sūreliais ir dar įdėjau porą šaukštų maskarponės sūrio. Taip pat neturėjau aviečių, taigi įdėjau šaldytų vyšnių (be kauliukų). Išėjo praktiškai tortas 🙂 Gaminsiu šį tinginių tortą ir toliau, ir eksperimentuosiu su įvairiais ingredientais 🙂
Rennie
2013-11-11 at 10:21 pmDžiugu girdėti 🙂
Vita
2013-12-10 at 11:25 amar būtina dėt į šaldiklį, jei per naktį laikysiu šaldytuve?
Rennie
2013-12-10 at 11:31 amTikrai nebūtina, per naktį jis puikiai sustings ir subręs ir šaldytuve.
Vita
2013-12-11 at 5:58 pmAtėjau pagirt pyrago. Labai skanus. Vietoj vanilės ankšties dėjau a. š. vanilio cukraus. Ir vietoj aviečių dėjau 250 g braškių, nes apvažiavom puse Klaipėdos, aviečių neradom :))
Sausainius dėjau Selgos Clasic 🙂
Aš
2014-05-30 at 12:53 amSuper skanumėlis 🙂
Aš
2014-05-30 at 12:54 amSuper skanėstas!Lengva,greita,skanu!
Loreta
2015-07-17 at 5:45 pmLabuka. Labai sudomino šis skanestas ir noreciau isbandyti. Tik maža problemele -pas mus nėra varskes , jei ją keisciau į rikota ar tiktų ? Ačiū
Loreta
2015-08-23 at 8:33 pmDariau su šilauogėm. Fantastiškas 🙂 Ačiū už receptą.