Šis tortas patiks visiems plikytų pyragaičių ir eklerų mėgėjams! Jei turime plikytus sausainius, tai šiam kepiniui drąsiai galima būtų duoti pavadinimą “Plikytas tortas”. Socialiniuose tinkluose jis paplitęs “Eclair Cake” pavadinimu, nors tikrasis jo vardas yra “Karpatka” ir kilęs jis nuo Karpatų kalnų regiono Lenkijoje, gal todėl ir apibastytas cukraus milteliais atrodo, kaip apsnigti kalnai.
Šis kepinys yra šimtu procentų mano skonio! Vaikystėje mums su mama labai patikdavo mėgautis plikytais sausainiai ir pyragaičiais, todėl jei reikėtų iš visų tortų savo mamai išrinkti tą vieną vienintelį, rinkčiausį šį – plikytos tešlos tortą su plikytu kremu. Jo gaminimas nėra visai paprastas, bet ne toks ir sudėtingas, kaip gali pasirodyti. Pirma, reikia pasigaminti plikytą kremą, jį gaminau labai panašiai, kaip ir kremą Napoleono tortui. Plikytos tešlos torto lakštams iškepti būtų patogu turėti vienodas 20 cm kepimo formas, bet galima kepti ir po vieną, tik kiek ilgiau užtruksite. Aišku, plikytam kremui ir plikytai tešlai prireiks cukraus, aš rinkausi Lietuvoje užaugintą ir pagamintą ekologišką “Panevėžio Plius” cukrų, o tortą apibarsčiau “Dan Sukker” cukraus milteliais. Dar nesulaukusios Motinos dienos jį skanavome su mama ir mano dukra, kuri ir nufilmavo visą gaminimo procesą. Labai rekomenduoju šį kepinį Motinos dienai!
Pirma, išvirkite plikytą kremą, kad jis spėtų atvėsti. Užkaiskite pieną ir kaitinkite jį iki virimo. Kol kaista pienas atskirame inde išplakite kiaušinius su paprastu ir vaniliniu cukrumi, tada suberkite miltus ir gerai išmaišykite. Karštą pieną plona srovele, supilkite į kiaušinių masę nuolat maišydami. Kremo masę supilkite atgal į puodą ir kaitinkite ant žemos temperatūros nuolat maišydami konditerine šluotele, kol kremas sutirštės, tai užtruks apie kelias minutes. Išvirusį kremą sukrėskite į kitą indą, uždenkite maistine plėvele, kad neapdžiūtų ir palikte praaušti. Paruoškite plikytą tešlą. Į puodą supilkite pieną ir vandenį, suberkite cukrų, druską ir pjaustytą sviestą ir kaitinkite ant neaukštos temperatūros iki virimo. Tada nukelkite nuo ugnies ir greitais judesiais mediniu šaukštu įmaišykite miltus. Kai miltai bus gerai įsimaišę į skystį ir susiformuos tešlos rutulys, puodą vėl statykite ant žemos kaitros ir maišydami kaitinkite dar apie 1 minutę, kol tešla pilnai atšoks nuo puodo dugno ir net pradės blizgėti. Tešlą perkelkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele, kad neapdžiūtų ir palikite kiek praaušti. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių karščio, o kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite sviestu. Į kiek praaušusią plikytą tešlą po vieną įmuškite kiaušinius ir juos į tešlą įplakite elektrinio plaktuvo pagalba. Plakite, kol kiaušiniai labai gerai įsigers į tešlą ir ji taps vientisa. Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis ir sukrėskite į paruoštas dvi vienodas kepimo formas, o jei dviejų neturite, tai kepkite atskirai vienoje kepimo formoje, kai iškeps vienas sluoksnis, iškepkite antrąjį. Tešla turėtų iškepti ir gražiai kalvomis išsipūsti per 25-30 minučių. Iškeptus plikytos tešlos pagrindus palikite ant grotelių, kad gerai atauštų. Kol kepa biskvitai į praaušusį plikytą kremą įplakite minkštą sviestą. Kremą palikite pilnai ataušti. Kai biskvitai ir kremas jau bus pilnai ataušę, suformuokite tortą. Į vieną iš atsegamų kepimo formų (kurioje ir kepėte plikytą tešlą) dėkite vieną plikytos tešlos pagrindą, lygiąja puse į apačią, o "kalvota" puse į viršų. Ant jo sukrėsikite visą plikytą kremą ir mentele jį vienodai išlyginkite, tada uždėkite antrąjį plikytos tešlos pagrindą lygiąja puse į apačią, o "kalvota" į viršų. Rankomis švelniai paspauskite tortą ir statykite bent 3 valandoms, bet geriausiai per naktį, į šaldytuvą sustingti. Subrendusį tortą išimkite iš formos, apibarstykite cukraus milteliais ir galite pjaustyti! Receptas paruoštas bendradarbiaujant su DAN SUKKER LIETUVAPlikytos tešlos ir plikyto kremo tortas KARPATKA
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai