Vasarai besibaigiant ir rudeniui prasidedant norisi valgyti tik daržoves! Šiuo metu jų tiek daug ir tokia įvairovė, kad vien tik pasižiūrėjus į jų spalvas bei užuodus šviežią kvapą, jau niežti rankos, kaip norisi kažką skanaus iš jų pagaminti. Prancūziškas Ratatouille daržovių troškinys yra tai, ką galėčiau valgyti ir valgyti.
Baklažanai, cukinijos, paprikos, svogūnai ir pomidorai šiame troškinyje ypatingai dera! Jo paruošimo būdų yra daug ir įvairių, nuo tradicinio ir modernių. Šį receptą, Ratatouille stiliumi troškintas daržoves, aprašiau ir vienoje iš savo “Gero maisto dienoraštis. Vasara” knygų. Tik šį kartą mano mylimas Vyras prie grilio sumanė jį iškepti kepsninėje! Valgėme net pasičepsėdami kaip atskirą patiekalą, pasidažydami bagete į padažą, nors šis daržovių troškinys gali būti ir puikus garnyras prie kepsninėje keptos mėsos. O dabar žodis Vyrui prie grilio:
“Artėja ruduo, kuris atneša daug daržovių. Esant tokiam jų pasirinkimui, net ir kepsninėje norisi kepti daugiau daržovių, nei mėsos. Internete galima rasti daug įvairių šio troškinio paruošimo būdų, bet gaminome pagal jau ne kartą išbandytą Renatos knygoje aprašytą receptą, tik terasoje stovinčioje savo mylimoje Big Green Egg kepsninėje, Ratatouille kepti išbandėme pirmą kartą! Šio troškinio gaminimo būdas tikrai gana paprastas, bet svarbu kuo gražiau ir vienodžiau supjaustyti visas daržoves, tam mums pasitarnavo patogus ir aštrius peilių rinkinys, kurį visada turiu šalia savo kepsninės. Šiuos peilius malonu laikyti rankoje, nes jie turi subalansuotą svorio centrą, o saugoti juos saugu įkištus į patogią ašmenų apsauga. Daržoves patogiausia pjaustyti ant didelės medinės lentelės, tam man dažniausia pasitarnauja ši tikmedžio lentelė, kurios viena pusė turi saugius griovelius skirtus mėsos sultims nutekėti, kas ypač praverčia pjaustant ką tik iškeptus kepsnius, o antrąją lentelės pusę dažniausiai naujoju daržovėms pjaustyti. Ji irgi nepamainomas mano lauko virtuvės atributas. Šiam troškiniui svarbu parinkti neaukštą kepimo indą, mes panaudojome Big Green Egg ketaus keptuvę, kurios sienelės šilumą paskirstė tolygiai ir leido troškiniui greitai iškepti. Šį kartą mūsų pamėgtas daržovių troškinys lengvai kvepėjo dūmu. Ypač skanus – tiek vienas, tiek ir kaip garnyras prie kepsninėje keptos mėsos ar žuvies.”
Daugiau daržovių Pirma trintuvu arba kokteilinėje pasiruoškite padažą. Pjaustytus pomidorus, paprikas, česnakus ir kelias bazilikų šakeles įmeskite į kokteilinę ir sutrinkite iki padažo konsistencijos. Gardinkite druska, cukrumi, pipirais. Visas daržoves: baklažanus, cukinijas, paprikas, pomidorus, svogūnus supjaustykite vienodo storio apskritimais. Kepimo indą ištrinkite alyvuogių aliejų ir jame gražiai apskritimu sudėliokite pakaitomis visas daržoves. Kai daržovės bus visos kepimo inde ant jų užpilkite paruoštą padažą ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Indą su daržovėmis pašaukite kepti į įkaitintą kepsninę ant netiesioginės ugnies. Troškinys 180 laipsnių karštyje turėtų išsitroškinti per 45 minutes. Iškepusį troškinį apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir šviežiais bazilikų lapeliais. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su BIG GREEN EGGVyras prie grilio: daržovių troškinys RATATOUILLE
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai