Gaminu/ Pavasaris

Dilgėlės – nemokami pavasario vitaminai

Pavasarį, kai esu išsiilgusi pirmųjų šviežių žalumynų, savo maistą praturtinu jaunomis dilgėlėmis. Šiemet jas renku jau nuo balandžio vidurio.  Belaukdama, kol mano pakeltose lysvėse išdygs pirmieji špinatai ir kitos daržo gėrybės, pasiimu pintą krepšį ir žygiuoju į artimiausią pamiškę, sodo patvorį arba parką ieškoti šviežių dilgėlių.

Kaip renku dilgėles maistui

Šviežios, mano pačios surinktos dilgėlės nieko nekainuoja, na tik kažkiek laisvo laiko, kurį praleidžiu gryname ore. O tai man labai patinka!

Dilgėles renku švarioje, neužterštoje vietovėje, toliau nuo judrių miesto gatvių. Dažniausiai tai darau prie mūsų vasarnamio Druskininkuose. Jos auga pamiškėse, sodų ir daržų patvoriuose. Jaunos dilgėlės visgi yra kiek „piktos“ ir dilgina rankas, todėl jas renku mūvėdama pirštines, o prieš valgydama nuplikau karštu vandeniu. Dilgėles geriausia rinkti dar visai mažas iki jos pasieks 10 cm ūgį, dažniausiai jas renku balandį ir gegužį.

Greičiausiai ne vieną kartą esate girdėję apie dilgėlių naudą organizmui. Jose daug geležies ir vitamino C. Jaunos dilgėlės savo maistine verte prilyginamos ankštiniams augalams. Jeigu dar nesate jų ragavę arba vis dar nesiryžtate paragauti, galėčiau pridurti, kad dilgėlės neturi ypatingai išreikšto skonio ir tinkamai paruoštos lėkštėje tikrai nesidilgina.

Dilgėles patiekaluose geriausia maišyti su kitomis prieskoninėmis žolelėmis arba česnakais, taip išgausite mėgstamą skonį. Šios vitaminingos piktžolės kuo puikiausiai gali pakeisti šaldytus špinatus. Pabandykite savo mėgstamuose patiekaluose apdorotus špinatus pakeisti nuplikytomis šviežiomis dilgėlėmis. Įsitikinsite, kad patiekalo skonis mažai kuo pasikeitė.

Jeigu visgi šiemet neišdrįsite dilgėlėmis gardinti maisto patiekalų, tai bent jau užsiplikykite šviežių dilgėlių arbatos, kuri kvepės tikru pavasariu.

Patiekalai su dilgėlėmis

Tiems, kurie šiemet nusprendė paragauti jaunų dilgėlių, patarčiau išsivirti mano visai naujai išbandytą ir pamėgtą trintą dilgėlių ir rūgštynių sriubą su topinambais arba jau daug metų verdamą trintą dilgėlių-bulvių sriubą, kurios jus nustebins ne tik savo žalia spalva, bet ir švelniu, maloniu skoniu.

Drąsiai naudokite dilgėles tuose receptuose, kur rekomenduojami špinatai. Jos kuo puikiausiai tiks nesaldiems kepiniams, tokiems kaip pyragas su kiaušiniais arba itališkas velykinis kepinys „Torta Pasqualina“.

Pavasariniams savaitgalio pusryčiams sode, išsikepkite omletą su dilgėlėmis arba žaliuosius lietinius blynus.  Pusryčiai bus ne tik maistingi, bet ir pilni vitaminų. Dilgėlių galite dėti į šviežiai gaminamą pavasarinį pesto padažą ir juo skaninti makaronus. Maišydami dilgėles su varške pasigaminsite kuo puikiausių įdarų naminiams virtiniams, lietiniams blynams, pyragėliams. Įprastą sviestą paskaninę dilgėlėmis ir česnaku turėsite žaliąjį sviestą.

Dilgėlės nuo seno valgomos ne tik Lietuvoje. Italijoje gaminamas žaliasis risotto su jaunomis dilgėlėmis. O viename angliškame kulinariniame žurnale užtikau pikantiškų sumuštinių su dilgėlėmis ir mėlynojo pelėsio sūriu receptą, kurie kuo puikiausiai tiko prie baltojo vyno.

Nepraleiskite progos pasirinkti šviežių dilgėlių ir jomis pasimėgauti dar šį pavasarį!

 

Komentarai

Komentuokite