APP/ Kepiniai/ Ruduo/ Visi receptai

Tortas „Naujiena“

Sugrįžtu su „Naujiena“! Sunku prisipažinti, bet savo tinklaraštyje nieko naujo neparašiau net nuo gegužės mėnesio. Taip apdulkėjęs jis prastovėjo visą skaniąją vasarą ir derlingąjį rugsėjį. Ramybė mano tinklaraštyje dažniausiai reiškia aktyvų ir netgi labai aktyvų gyvenimą realioje virtuvėje, kurioje pusę metų virte virė labai saldus gyvenimas. Visą tą laiką kepiau ir gaminau senus gerus skanumynus, kurie sugulė į naująją mano knygą „Nostalgiški skanumynai“. Šią knygą sumaniau kurti vos tik pabaigusi pirmąją, nes iš aplinkinių dažnai sulaukdavau pastebėjimų, jog knygoje „Sezoninė virtuvė“ yra per mažai desertų. Prisiminimais kvepiančių skanumynų knygos idėją jau seniai nešiojausi galvoje, nes dabar beveik visi moka pagaminti itališką „Tiramisu“, išvirti ispaniškas spurgas „Churros“ ir netgi iškepti prancūziškus „Macarons“, bet dažniausiai niekas nebeatsimena kaip kepti „Jaunystės“ tortą, gaminti mokyklos laikų pyragėlius „Bulvytės“ ar iškepti paprasčiausius roksus. Šiai knygai receptus jau seniai rinkau savo užrašų knygelėje, o tuos, kurių trūko aptikau vintažinėse konditerijos knygose, kurias radau sendaikčių turguose. Kiekvieną knygos receptą teko gaminti ne vieną, o kai kuriuos net ne po kelis kartus, kol rezultatas visiškai džiugindavo. Per tą pusmetį bedegustuodama net papildomų kilogramų spėjau priaugti. Todėl knygoje „Nostalgiški skanumynai“ rasite nei per daug, nei per mažai, o lygiai 53 skanumynų receptus, būtent tiek, kiek savaičių yra metuose. Kiekvienai metų savaitei po vieną skanų, prisiminimais kvepiantį, malonumą. Turiu vilties, jog šios knygos receptai Jums suteiks ne tik saldžių akimirkų, bet ir atgaivins senus gerus prisiminimus.

Naująją knygą lygiai prieš savaitę išlydėjau materializuotis į spaustuvę, ji dar šį mėnesį turėtų pasiekti prekybos vietas. Visi norintys knygą iš anksto rezervuoti ir laikyti savo rankose pirmieji, tai gali padaryti mano krautuvėlėje. O virtualiai pavartyti jos ištrauką ir įkišti nosį į dar neatspausdintą knygą galite čia. Už šios knygos kūrimą ir bendrą darbą esu labai dėkinga fotografei Eglei, kalbos redaktorei Vitai ir dizainerei Evelinai. Knyga iš tiesų gavosi nuostabi!

Net nežinau kodėl šio, netgi labai nostalgija kvepiančio, torto „Naujiena“ neįtraukiau į knygą „Nostalgiški skanumynai“, bet tikrai ne dėl to, jog jo nemėgau. Pamenu, mano močiutė jį labai mėgdavo ir kai jau pati dėl senatvės mažiau gamindavo, dažnai jį pirkdavo vietinėje cukrainėje. Man patikdavo jį kartu su ja skanauti. Vėliau jo gamyba labai suprastėjo ir daugiau nebepirkdavome. Iškepusi „Naujieną“ namuose, ją pamilau iš naujo. Nors ir būdama pakankamai riebi, ji iš tiesų be galo skani, nes pagaminta namuose ir iš kokybiškų produktų. Rudens proga tortą gausiai apibarsčiau skrudintais lazdynų riešutais, kurie labai tiko prie brendžiu kvepiančio kakavinio kremo. Mažas gabalėlis šio torto mane nukėlė į tuos laikus, kai kartu su močiute gerdavom arbatą, skanaudavom „Naujieną“ ir jaukiai šnekėdavomės apie nereikšmingus, bet malonius dalykus. Tiesiog dvigubas malonumas.

Tortas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
Kiekis: 1kg
Gaminimo laikas: 60 min. ir šaldymas

Nostalgiškas receptas

Sudėtis

  • Biskvitui:
  • 6 kiaušinių
  • 130 g cukraus
  • 35 g sviesto
  • 100 g miltų
  • 30 g krakmolo
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  •  Kremui:
  • 3 kiaušinių
  • 180 g cukraus
  • 225 g sviesto
  • 25 g kakavos
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 šaukšto brendžio
  • Glajui ir papuošimui:
  • 100 g juodojo šokolado
  • 50 ml riebios grietinėlės
  • 100 g išlukštentų lazdynų riešutų

Eiga

1

Šiam tortui yra kepamas riebus biskvitas su sviestu. Jis nėra toks purus, kaip įprastas biskvitas, bet užtat taip greit nesudžiūva. Šio biskvito kepimui šiltuoju būdu paruoškite biskvitinę tešlą. Į indą įmuškite kiaušinius ir suberkite cukrų, jį statykite į didesnį indą su karštu vandeniu. Kiaušinius su cukrumi maišykite konditerine šluotele, kol cukrus ištirps ir masė sušils iki apytiksliai 40 laipsnių temperatūros. Jei neturite virtuvinio termometro, ją galite matuoti užlašinę lašą ant riešo, kiaušinių masė turėtų būti nedaug karštesnė nei jūsų kūno temperatūra. Šiltą cukraus ir kiaušinių masę gerai išplakite elektriniu plaktuvu, kol jos apimtis padidės mažiausiai kelis kartus. Į plakinį įmaišykite persijotus miltus, krakmolą, vanilinį cukrų ir užmaišykite skystą tešlą. Sviestą ištirpinkite ir intensyviai įplakite į tešlą pačioje pabaigoje. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, o standartinę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant kurio paskleiskite paruoštą tešlą ir ją vienodai mentele išlyginkite. Biskvitą kepkite apie 15 minučių, kol pilnai iškeps. Iškepusį palikite tiek pravėsti ir nuimkite nuo kepimo popieriaus. Atšalusį biskvitą supjaustykite į 4 vienodo pločio juostas.

2

Pagaminkite sviestinį kremą, kuris dėl kiaušinių bus pakankamai drėgnas, todėl jį reikia ruošti labai švariai. Kadangi kremui naudojami žali kiaušiniai, dėl saugumo, jie yra kaitinami. Šiam kremui rinkitės šviežius kiaušinius, kuriuos prieš tai gerai nuplaukite ir nusausinkite. Kiaušinius įmuškite į mažesnį puodą, supilkite cukrų, jį statykite į didesnį puodą su vandeniu ir užkaiskite ant vidutinio karštumo ugnies. Nuolat maišydami kiaušinių ir cukraus mišinį kaitinkite, kol jis pasieks 50 laipsnių temperatūrą. Vėlgi, neturintieji termometro, skysčio temperatūrą gali nustatyti užlašindami lašą ant odos, jis turėtų būti tikrai karštas. Karštą kiaušinių ir cukraus masę gerai išplakite elektriniu plaktuvu, kol ji padidės kelis kartus ir beveik atauš. Minkštą kambario temperatūros sviestą sudėkite į išplaktą atšalusią kiaušinių masę ir plakite, kol taps vientisu tirštu kremu. Tada suberkite vanilinį cukrų, įpilkite šaukštą konjako ir per sietelį įsijokite kakavos miltelius. Kremą gerai išmaišykite, kad būtų vientisos spalvos.

3

Formuokite tortą. Keturis biskvito lakštus dėkite vieną ant kito prieš tai juos gerai sutepdami paruoštu kremu. Torto viršų ir šonus taip pat kruopščiai aptepkite. Paruoštą tortą statykite bent kelioms valandoms, o geriausiai per naktį, į šaldytuvą, kad subręstų, o kremas sukietėtų.

4

Sustingusį tortą apliekite tirpintu šokoladu ir papuoškite riešutais. Į grietinėlę suberkite laužytą šokoladą, kaitindami žemoje temperatūroje jį ištirpinkite. Palikite kiek praaušti, kad nebūtų labai karštas. Lazdynų riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje žemoje temperatūroje ir patrynę tarp rankų nulupkite jų luobelę. Kiek praaušusį šokoladą vienodai užpilkite ant torto, jei šokoladas bus per karštas, tai viršutinis kremo sluoksnis ims lydytis, o jei per šaltas tai sustings ir bus sunku juo gražiai padengti tortą. Taigi, reikės sulaukti tinkamo momento šiam darbui atlikti. Keletą riešutų taip pat atskirai apliekite šokoladu, kad jais galima būtų papuošti tortą, juos statykite į šaldytuvą, kad sustingtų. Skrudintus riešutus berkite per torto vidurį, o šokoladu aplietus riešutus išdėliokite ant jų. Tortą trumpam statykite į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų. Sustingusį bus patogu perkelti į tortinę arba lėkštę ir supjaustyti.

Gali patikti

8 Comments

  • Atsakyti
    Vilma
    2014-10-07 at 12:04 pm

    Mano mamos pmėgiamiausias pyragas!!! Aš jo niekada nemėgau dėl riebumo, bet mamai būtinai iškepsiu!

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-10-07 at 12:15 pm

      Vilma, ko jau ko, bet riebumo šiam tortui tikrai netrūksta 😉 bet kai jo gaminimui naudojamas tikras sviestas ir kaimiški kiaušiniai, skonis tikrai atperka viską 🙂 Tikiuosi, tavo mamai patiks!

  • Atsakyti
    onute
    2014-10-09 at 9:15 am

    aciu uz recepta einu siandien kept.Jus nepatikesit,bet sito recepto laukiau ilgai

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-10-09 at 10:03 am

      Onute, man labai džiugu, kad pildau jūsų norus 😉 Tikiuosi, namuose kepta „Naujiena“ jus tikrai pamalonins ir sukels daug skanių prisiminimų 🙂

  • Atsakyti
    Rita
    2014-10-09 at 9:06 pm

    Nerealiai skaniai atrodo:)) Dievinu tuos tikrus senuosius kepinius, nekantrauju įsigyti Jūsų knygą;}}

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-10-14 at 9:46 am

      Rita, man labai smagu girdėti 🙂

  • Atsakyti
    smilga
    2014-10-25 at 3:55 pm

    as gal tokio neragavau,bet vaizdas toks viliojantis-butinai bandysiu

  • Atsakyti
    Sava
    2015-12-15 at 9:49 pm

    Sveiki, labai sudomino biskvitas, bet nemegstu sviestiniu kremu 🙁 ar tiktu plakta grietinele pertepti? O i biskvita galima butu idet kakavos, kad gautusi sokoladinis, kaip manot?

  • Komentuokite