Medaus tortas – klasikų klasika, jį jau daug metų kepu per Kalėdas. Šio torto sluoksniai ploni, kremas saldžiarūgštis, subrendęs jis būna minkštas ir tirpstantis burnoje. Iš tos pačios tešlos iškepkite kalėdinių sausainių, juos dekoruokite glajumi ir papuoškite sausainiais tortą – namai pakvips žiemos šventėmis. Šis receptas iš mano knygos Nostalgiški skanumynai, tai pats pirmasis receptas šioje knygoje, nes be jo niekaip neįsivaizduočiau nostalgiškų skanumynų ir Kalėdų.
Medaus tortas su šildančiais prieskoniais
Nostalgiškas skanumynas
Sudėtis
- 100 g sviesto
- 1 stiklinės nerafinuoto rudojo cukraus
- 2 šaukštų medaus
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 4 stiklinių paprastų arba šviesių speltų miltų
- 2 kiaušinių
- 2 šaukštelių šildančių prieskonių (malto kardamono, cinamono, imbiero)
- žiupsnelio druskos
- Kremui:
- 500 ml riebios grietinės
- 250 ml plakamosios grietinėlės
- 1 stiklinės nerafinuoto rudojo cukraus
- 2 citrinų sulčių ir nutarkuotos jų žievelės
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- Sausainių glajui:
- 1 šaukšto citrinų sulčių
- miltelinio cukraus
- aguonų
Eiga
Pirmiausia pagaminkite torto lakštų tešlą. Medų, gabalėliais supjaustytą sviestą, cukrų ir maltus prieskonius pašildykite ant nekaitrios ugnies, kol ištirps ir taps vientisa mase. Kai masė kiek praauš, išplakite ją su kiaušiniais. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir įmaišykite į paruoštą masę. Užminkykite kietą tešlą, ją įsukite į maistinę plėvelę ir įdėkite kelioms valandoms į šaldytuvą. Geriausia tešlą šaldytuve palikti bręsti per naktį.
Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir šiek kiek palaikykite kambario temperatūroje. Padalykite ją į 10 vienodų gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį plonai iškočiokite ir išpjaukite lakštus pagal torto formos dugną, tešlos nuopjovas palikite. Dalį nuopjovų iškepkite kartu su torto lakštais. Iš likusios dalies tešlos atraižų žvaigždučių arba eglučių formelėmis išspauskite sausainius ir juos iškepkite, bus tortui papuošti. Torto lakštus vieną paskui kitą ir sausainius kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol parus, maždaug 4–5 minutes.
Kremo gamybai pirmiausia nuo citrinų smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis. Grietinę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, citrinų sultimis bei jų žievelėmis. Atskirai iki standumo išplakite grietinėlę. Grietinės kremą sumaišykite su plakta grietinėle.
Ant torto formos dugno patieskite kepimo popierių, ant jo vieną paskui kitą dėkite iškeptus torto lakštus, kiekvieną jų prieš tai gausiai aptepę kremu. Nepamirškite kremu aptepti ir torto viršaus. Paruoštą tortą statykite nakčiai į šaldytuvą, kad subręstų.
Atlikusias nuo lakštų kepimo tešlos atraižas sumalkite į smulkius trupinius. Iš citrinų sulčių ir miltelinio cukraus užmaišykite tirštą glajų ir juo dekoruokite iškeptus sausainius, apibarstykite aguonomis.
Medaus tortą išimkite iš formos, paruoštais trupiniais apibarstykite jo viršų ir šonus, o papuoškite dekoruotais glajumi sausainiais.
Užrašai
Receptas iš knygos "Nostalgiški skanumynai". Foto Eglės Juzumienės
1 komentaras
niki
2018-03-25 at 12:37 pmSveiki. Labai norėciau pagaminti medaus torta, taciau Nerodo ingredientų sąrašo ir kiekio medaus tortas su sildanciais prieskoniais??