Kol ateis vasara su tikrais saldžiais pomidorais ir originaliomis brusketomis (bruschetta) su jais, improvizuoju jų tema ir gaminu kitokias užkandėles su aromatingais džiovintais baravykais, karamelizuotais svogūnais ir saldžiarūgščiais džiovintais bei aliejuje išmirkusiais pomidorais. Brusketas arba paprasčiau duonos užkandėles skaninau džiovintais čiobreliais, apibarsčiau tarkuotų kietuoju sūriu, puošiau daigintiniais. Šios brusketos puikus užkandis prie vyno. Patį įdarą galima iš anksto pagaminti ir laikyti šaldytuve, o atėjus svečiams tik greitai paskrudinti duoną ir mėgautis puikiu skoniu ir gera kompanija.
Visą žiemą taupau džiovintus baravykus, kad tik visai žiemai užtektų, o atėjus pavasariui paaiškėja, kad jų vis dar turiu. Tada puolu juos „naikinti“, kad tik iki tikro pavasario juos suvalgytume. Šios brusketos yra to „naikinimo“ rezultatas.
Brusketos su džiovintais baravykais ir pomidorais
Sudėtis
- 1 ciabatta duonos kepaliuko
- 2 saujų džiovintų baravykų
- 2 vidutinio dydžio svogūnų
- 10-15 džiovintų aliejuje mirkytų pomidorų
- alyvuogių aliejaus
- druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų čiobrelių pagal skonį
- 1 šaukštelio cukraus
- gabalėlio kietojo sūrio
- 2 česnako skiltelių
- pipirnių, ridikėlių daigų
Eiga
Iš vakaro džiovintus baravykus užmerkiau verdančiame vandenyje ir palikau nakčiai.
Svogūnus supjausčiau „plunksnelėmis“ ir kepiau keptuvėje, alyvuogių aliejuje ant žemos temperatūros apie 15 minučių, kol svogūnai pasidarė skaidrūs, bet ne rudi ir sukepę. Svogūnus skaninau cukrumi, druska ir maltais pipirais ir dar kiek pakepiau, kol karamelizavosi.
Tada į keptuvę, prie svogūnų, sudėjau juostelėmis pjaustytus išmirkusius džiovintus baravykus ir kepiau, kol grybai apkepė, jei reikia papildomai skaninkite druska ir pipirais. Iškepusius grybus su svogūnais palikau aušti.
Per tą laiką supjausčiau juostelėmis džiovintus pomidorus ir subėriau juos į praaušusią keptuvę su grybais ir svogūnais, išmaišiau, skaninau džiovintais čiobreliais.
Duoną supjausčiau riekelėmis, teptuku aptepiau vieną pusę alyvuogių aliejumi guldžiau ant grotelių ir kišau į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę kokioms 5 minutėms, kad lengvai apskrustų.
Apskrudusią duoną ištryniau česnako skiltelėmis. Ant dar šiltos duonos dėjau paruošto įdaro, ant viršaus užtarkavau kietojo sūrio ir puošiau daigintais ridikėliais.
11 Comments
Skaitytoja
2013-03-07 at 1:59 pmKokios nuotraukos skanios! Ir puiki ideja su medzio padekliuku – pasiskolinu sia ideja, sodyboje puikiai tiks 🙂
Ir man tas pats – turiu ir taupau dziovintus grybus, o pries kelias dienas irgi pastebejau, kad ju dar daug uztaupyta :))) Manau panasia brusketa ar net tokia pacia ir as sumeistrausiu savaitgali 🙂
Rennie
2013-03-07 at 2:51 pmDėkui, kaip matau ne aš viena tokia taupukė 🙂 O šią lentelę savaitgalį Kaziuke pirkau, labai džiaugiuosi, kad ją užėjau.
Aušra
2013-03-07 at 2:19 pmĮsivaizduoju, kokie kvapnūs šitie skrebučiai 🙂 O jau naujosios lentutės grožis! Oi, kaip skaudėjo širdį, kad teko sulaužyti tradiciją ir praleisti šiemetinį Kaziuką Vilniuje. Jau kitą pavasarį tikiuosi atsigriebti 🙂
Rennie
2013-03-07 at 2:52 pmAušra, bus dar tų Kaziukų 🙂 Lentutė būtent iš ten 🙂
vilma
2013-03-07 at 10:05 pmNeitiketinai tikra ir grazu! Atrodo taip paprasta, bet lygiai taip pat ir stulbinamai tobula! Aciu uz ideja, isiminsiu. Ir nuotraukos verciancios is koto! 😉
Rennie
2013-03-07 at 10:25 pmAčiū, Vilma, kažkur buvau užmačiusi brusketų receptą su keptais pievagrybiais ir džiovintais pomidorais, tai sumąsčiau kad džiovinti baravykai su karamelizuotais svogūnais būtų dar geriau 🙂 Tiesiog tobulas paprastumas 🙂
Laura
2013-03-08 at 12:10 amDidžiojoj duonos ir kitų kepinių knygoj yra labai faina duona su džiovintais grybais ir saulėje džiovintais pomidorais. Gal jau bandei? Jei ne, tai naikink grybų atsargas ir išbandyk…labai skani duonelė 😉
Rennie
2013-03-08 at 4:32 pmLaura, mačiau tą receptą, jau anksčiau nusižiūrėjau jį, vis laukiu progos išbandyti 🙂 derinukas džiovinti grybai+džiovinti pomidorai, labai jau geras.
Vika
2013-03-08 at 1:20 pmvis erzini džiovintus grybus traukdama iš podėlio, o ką daryt ne dzūkams ,kurie grybų nesandėliuoja 🙂 bet užtikrinu, išbandysiu šį skanumą !
Rennie
2013-03-08 at 4:05 pmTai reks svečiuosna ne dzūkus kviesti, kad džiovintus baravykus padėtų suvalgyti :))
Saitana
2013-03-13 at 4:23 pmLabai jau viliojantis pasirodė receptukas 🙂 Teko pirkti MAXIMOJE baravykų ir daryti – laaabbaiii patiko 🙂 Ačiū už receptuką.