Tai vienas iš tų tortų, kurie kepti namuose, palieka didelį įspūdį. Kas gali būti geriau už naminį Napoleoną, amžinąją klasiką? Šis tortas kiek kitoks nei tradicinis, jis pagaminamas daug paprasčiau, greičiau, ne toks riebus, gaivaus citrininio skonio. Netikram Napoleono tortui naudojama pirktinė sluoksniuota tešla ir lengvai pagaminamas citrininis kremas Lemon Curd , kurio nenorint gaminti, galima nusipirkti ir parduotuvėje. Gabalėlis tokio torto, palieka ilgą citrininio skonio šleifą burnoje ir ilgą malonų prisiminimą apie jį. Aš viską ir visad mėgstu supaprastinti, tą patį (ar bent jau panašų) rezultatą gauti greičiau ir lengviau. Taip, iš mano tinginystės, ir gimė ši mintis, tortą Napoleonas iškepti iš pirktinės sluoksniuotos tešlos, o jį pertepti, kokiu nors ne tokiu riebiu, kaip tradicinis sviestinis ar plikytas, o lengvesniu ir gaivesniu kremu. Šį tortą lengvai pagamins ir sūnus, ir dukra, ir vyras, ir virtuvėje neturinti laiko suktis moteris.
Netikras Napoleono tortas su citrininiu kremu
Sudėtis
- 8 lapeliai sluoksniuotos bemielės tešlos
- Citrininiam kremui:
- 2 citrinos
- 2 kiaušiniai
- 1 st. cukraus
- 60 g. sviesto
- 1 a.š. vanilinio cukraus
Eiga
Sluoksniuotos tešlos lapelius dar sušalusius, kad nesuliptų, išėmiau iš pakuotės ant kepimo popieriaus ir leidau atšilti.
Tešlai suminkštėjus, kiekvieną lapelį iškočiojau kočėlu, kad būtų plonesnė ir taip, kad tilptų norimo skersmens torto forma. Aš naudojau 18 centimetrų torto formos apvalų dangtį, kurį dėjau ant iškočiotos tešlos ir peiliu apipjoviau apskritimo formą. Atlikusią nuo apskritimo tešlą irgi palikau, kai iškeps ji tiks papuošimui ir trupiniams.
Torto lakštus po vieną kepiau įkaitusioje 200 laipsnių orkaitėje apie 8 minutes kiekvieną. Tą patį pakartojau su visais sluoksniuotos tešlos lakštais ir per valandą turėjau 8 išsipūtusius torto pagrindus. Labai svarbu tešlos neperkepti, nes ji linkusi trauktis ir bus labai trapi. Neišsigąskite, lakštai kepdami iškils ir išsipūs, tai ne bėda, kai tepsite tortą, lakštus paspausite ir pūslelės sutrūkinės.
Citrininiam kremui lengvai išplakiau kiaušinius. Nuo citrinų nutarkavau žievelę ir išspaudžiau jų sultis. Didesniame puode užviriau vandenį, į jį dėjau mažesnį, į kurį supyliau citrinų sultis su tarkuotomis žievelėmis, cukrų, vanilinį cukrų, plaktus kiaušinius ir gabalėliais supjaustytą sviestą. Kremą viriau vandens vonelėje ant žemos temperatūros pastoviai maišydama, pradžioje, kol ištirps cukrus ir sviestas, po to, kol kremas sutirštės. Kremo jokiu būdu nereikia užvirti. Mano kremas išvirė per 15 minučių. Išviręs citrininis kremas turėtų būti tirštos grietinės konsistencijos.
Iškeptus torto lakštus dėjau vieną ant kito pūslėta puse į apačią, vis paspausdama ir kiekvieną jų pertepiau dideliu šaukštu citrininio kremo. Ant paskutinio lakšto gausiai tepiau kremo, juo aptepiau ir torto šonus. Likusius nuo apskritos formos, iškepusius tešlos galiukus sutryniau kočėlu į trupinius, palikdama kelis pačius gražiausius galiukus papuošimui. Pagamintais trupiniais gausiai apibarsčiau torto viršų ir šonus. Viršų puošiau likusiais tešlos galiukais ir nutarkuota citrinos žievele. Gerai būtų, kad tortas prieš valgant nors 2-3 valandas pastovėtų šaldytuve, o dar geriau, per naktį.
13 Comments
Gintarė
2013-03-08 at 3:56 pmPuiki mintis! O kaip manot gal skaniai ir gautųsi porą sluoksnių grietinėles kremu pertepus o tik kelis citrininiu?
Rennie
2013-03-08 at 4:08 pmManau, kad būtų irgi labai skanu, tik ne tokio intensyvaus ir gaivaus citrinų skonio. Improvizuokite, parašykite, kaip gavosi 🙂
oditele
2013-03-08 at 7:56 pmva cia tai tikru tikriausias geris 😉 nuostabi ideja 😉
Rennie
2013-03-08 at 8:05 pmOditėle, kartais iš tinginystės gimsta tikrai nuostabios idėjos 🙂
Jurgita
2013-03-10 at 7:12 pmfantastiškai, Rennie! kad taip man gabalėlįįį 🙂
Rennie
2013-03-11 at 5:48 pmDėkui, Jurgita, mielai nusiųsčiau 🙂
debesuota
2013-05-27 at 2:30 pmlaba diena. norėčiau pasitikslinti: kokios temperatūros kremą galima tepti, ar jis turi visiškai ataušti, ar gali būti šiltas, ar tai išvis nėra svarbu? ačiū!
Rennie
2013-05-27 at 3:34 pmGeriausia tepti jau praaušusį 🙂
MAMAITE
2014-02-10 at 7:43 pmreikės ir šitą pabandyti-atrodo skaniai
Vita
2014-02-11 at 6:12 pmNa, kepiau ir aš šį tortą. Su lakštais reik labai atsargiai. Jei paruduoja, vadinas, jau perkepė. Todėl geriau išimt anksčiau. Na, bet nieko, traškumu į apačią ir tiek. Bet citrinos per daug. Vyras sako, kad kartus, na, o man per daug rūgštumo.
Suvalgysim, bet nekartosiu. Užtat šitas https://www.sezoninevirtuve.lt/varskes-tinginys-su-avietemis/ <3
Vitalija
2014-04-21 at 6:35 pmO jeigu vietoj citrinų būtų naudojami apelsinai? 🙂
rasa
2014-12-21 at 8:50 pmDariau si skanu torta tikrai skanus. Bet citrinos buvo per daug buvo kartus nuo citrinos zieves. Uztektu ir vienos citrinos
Ramunė
2015-01-09 at 7:52 pmKad, nebūtų kartus svarbu nenutarkuoti baltosios žievelės dalies, tik -geltonąją, tada tikrai nebus kartu, na o, kad lakšatia taip baisiai nesipūstų bekepant aš visada iškočiojusi subadau šakute, tuomet jie gaunasi gražiai vienodai iškilę 🙂