APP/ Visi receptai/ Žiema/ Žuvys

Maisto ir vyno derinimas: silkė su džiovintais grybais

Kaip dzūkė, Kūčių stalo niekaip neįsivaizduoju be silkės su džiovintais grybais. Jei metai išpuola mažiau grybingi ir džiovintų grybų pasiruošiame mažai, tai visus juos taupome Kūčių vakarienei – silkei ir pyragėliams “ausytėms” su džiovintais grybais. Be džiovintų grybų nepraeina nei vienos Kūčios, o silkę su džiovintais grybais ruošiame tik vieną kartą metuose, kaip ir per Velykas – kiaušinius įdarytus džiovintais baravykais. Prie tokios silkės mama visada išverda bulvių su lupenomis, kurias šiais laikais irgi taip paruoštas valgome tik kartą metuose. Mano ruoštos silkės su džiovintais grybais variacija sluoksniuota su keptomis bulvėmis. Taip paruošti silkę labai patogu, jei vaišes ruošiate vos keliems žmonėms. Šiemet, panaudodama konditerinius žiedus, taip ruošiu kelių rūšių silkę, nes ją patogu pateikti mažomis ir gražiomis porcijomis.

O koks gi vynas labiausiai tinka prie silkės? Daugelis Kūčioms ruošia bent kelių rūšių silkes – su burokėliais, svogūnais, obuoliais, grybais. Kaip pataria Somelje Mokykla prie šių silkių patiekalų geriausiai rinktis baltąjį vyną. Venkite raudonojo, nes jis apkars, paliks aitrų paskonį. Vaisiškas rožinis vynas – geras derinys su keptais svogūnais ir morkomis ruošta silke arba su saldesniais silkių priedais.

  • Saldžiarūgštis baltasis vynas iš vokiškai skambančių Elzaso ar Mozelio (iš ‘Pinot Gris’, ‘Riesling’, ‘Pinot Blanc’ vynuogių) tinka prie klasikinės silkės su svogūnais ir su saldžiais jų priedais. Saldumo ir gaivios rūgšties turintis baltasis vynas galėtų būti universalus visos Kūčių vakarienės gėrimas. Jis tinka prie žuvies (ypač keptos tešloje) ir su skirtingų įdarų pyragėliais.
  • Geriausias derinys su vaisiška ir natūralia silke – pusiau sausas baltasis vynas. Abiem atvejais nuplaunamas silkės sūrumas ir riebumas, burnoje lieka malonus pusiau sausas, vaisiškas poskonis.
  • Geras derinys – silkės derinimas su sausu putojančiu klasikinio metodo vynu. Silkės skonis išryškėja, vynas nepalieka ypatingo poskonio. Jei silkė natūralaus skonio, geriau venkite ąžuolo statinėse brandinto putojančio vyno.
  • Taip pat geras derinys su silke pataluose, tačiau ne toks priimtinas su natūralaus skonio silke – gaivus rožinis vynas.
  • Prastas derinys – silkė su raudonuoju vynu ar su vynu, brandintu ąžuolo statinėse.

Šioms Kūčioms, kartu su Somelje mokykla parinkome baltąjį vyną Weingut Knoll Grüner Veltliner Federspiel Wachau DAC 2018. Žymioji barokinė šio vyno etiketė vaizduoja šv. Urboną – vynininkystės globėją, kuri net vizualiai tinka Kūčioms. Tai gelsvai žalios spalvos, šviežių baltųjų persikų, geltonųjų agrastų, rabarbarų, prieskoninių žolelių aromatų vynas. Elegantiškas, sultingos rūgšties, švelnus, ilgo vaisiškai minerališko poskonio. Jį reikėtų teikti 8-10 °C temperatūros prie įvairių lengvų užkandžių, žuvies patiekalų, jūros gėrybių. Tradicinė mūsų šeimos Kūčių silkė su džiovintais grybais puikiai suderėjo su šiuo vynu. Šiemet visiems linkiu jaukių mažų Kūčių!

Maisto ir vyno derinimas: silkė su džiovintais grybais

6 votes, average: 3,83 out of 56 votes, average: 3,83 out of 56 votes, average: 3,83 out of 56 votes, average: 3,83 out of 56 votes, average: 3,83 out of 5 (6 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 30 min. ir grybų mirkymas

Kūčioms

Sudėtis

  • 1 didelės silkės su galva arba 2 išdarinėtų silkių filė
  • daigų papuošimui
  • Džiovintų grybų patalams:
  • 2 saujų džiovintų baravykų
  • 2-3 svogūnų
  • druskos ir maltų pipirų pagal skonį
  • žiupsnelio cukraus
  • kelių šakelių čiobrelio
  • aliejaus kepti
  • Keptų bulvių pagrindui:
  • 6 bulvių
  • 2 šaukštų aliejaus
  • žiupsnelio druskos

Eiga

1

Iš vakaro prieš gaminimą verdančiu vandeniu užpilkite džiovintus grybus, kad juos pilnai apsemtų ir palikite per naktį grybus išbrinkti.

2

Svogūnus supjaustykite plonomis plunksnelėmis. Išmirkusius grybus taip pat supjaustykite plonomis juostelėmis. Silkę, jei reikia, išdarinėkite, o jei naudojate jau išdarinėtą silkės filė, supjaustykite ją taip pat kuo plonesnėmis juostelėmis.

3

Bulves nuskuskite ir supjaustykite nestoromis riekelėmis, tai patogiausiai padaryti virtuviniu kombainu, tada bulvių riekelės gausis vienodo storio. Jas apliekite aliejumi, apibarstykite druska ir po vieną riekelę išdėliokite ant kepimo popieriaus skardoje. Bulves pašaukite kepti į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę 20 minučių, kol gražiai apkeps ir suminkštės.

4

Kol kepa bulvės keptuvėje ant aliejaus pakepinkite svogūnus. Juos kepkite neaukštoje temperatūroje apie 20 minučių, kol lėtai kepdami suminkštės ir karamelizuosis, apiberkite juos druska, cukrumi, pipirais ir čiobreliais. Tada į apkeptus svogūnus suberkite pjaustytus džiovintus grybus ir kepkite vis pamaišydami dar 10 minučių, ant vidutinės kaitros.

5

Silkę sluoksniuokite konditeriniame žiede. Konditerinį žiedą dėkite ant lėkštės ir formuokite apatinį sluoksnį iš apkepusių bulvių, šis sluoksnis turėtų būti pats ploniausias. Ant bulviu dėkite pjaustytą silkę ir šaukštu ją paspauskite, kad gražiai sugultų. Ant silkės užberkite dar šiltą svogūnų ir džiovintų grybų įdarą ir gerai jį paspauskite. Džiovintų grybų įdaras pabaigs sluoksniavimą. Tada susluoksniuotą silkę su grybais ir bulvėmis dėkite į šaldytuvą. Geriausiai taip silkę paruošti iš vakaro arba prieš kelias dienas iki Kūčių. Laikykite šaldytuve, kol prireiks. Prieš patiekiant puoškite šviežiais daigais.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SOMELJE MOKYKLA.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite