Šis džemas pagamintas iš peraugusių cukinijų, bet jo skonis labiau primena nežinomų egzotinių vaisių džemą. Cukruje išmirkusios cukinijų riekelės su žievelėmis verdamos tol, kol tampa net permatomos, o kardamonas, vanilė ir citrina cukinijoms suteikia neatpažįstamą skonį.
Man visad būdavo įdomu, kodėl mūsuose taip mėgstama perauginti cukinijas… Suprask didesnė, tai jau geriau, daugiau yra ką valgyti. Nors logiškai galvojant, nulupus kietą didelės cukinijos žievę, išėmus jos vidurius su sėklomis lieka ne kiek ir daugiau „mėsos“ nei pas neperaugusią cukiniją, kuri valgoma su visa minkšta žievele ir dar nesusiformavusiomis sėklomis. Dažniausiai peraugusios cukinijos užsiguli mano virtuvėje, nes pabosta jas tarkuoti ir iš jų blynus kepti. Šį kart iš susikaupusių kaimo lauktuvių sumaniau išvirti saldų džemą, kuris savo skoniu ne tik pradžiugino, bet ir nustebino. Pati cukinija labai miela daržovė, nes ji tokia neutrali, kad iš jos galima išgauti kokį tik nori skonį. Lankstus cukinijų charakteris, leidžia lengvai sugerti ir draugiškai priimti daugumą prieskonių ir nesudėtingai transformuotis tiek į kvapnų džemą, tiek ir į aštrų pagardą. Labai svarbu verdant šį džemą parinkti cukinijas su dar minkštomis ir nesukietėjusiomis žievelėmis, nes džemas verdamas būtent su jomis.
Cukinijų džemas
Netradicinis receptas
Sudėtis
- 2 kg peraugusių cukinijų be sėklų, bet su žievele
- 1 kg cukraus
- 2 šaukštelių vanilinio cukraus
- 2 šaukštelių malto kardamono
- 2 citrinų sultys ir nutarkuota jų žievelė
Eiga
Peraugusias geltonos spalvos cukinijas su dar minkštomis žievelėmis perpjoviau išilgai, išėmiau jų vidurius su sėklomis, bet žievelės nelupau.
Cukinijas supjausčiau pailgais pusės centimetro storio gabalėliais, užpyliau jas cukrumi ir palikau parai.
Per tą laiką cukinijos paleido savo sultis, cukrus ištirpo, o pačios cukinijų riekelės išmirko tame skystyje.
Išmirkusias cukinijas kartu su prieskoniais ir citrinos sultimis, bei smulkiai nutarkuota citrinų žievele viriau ant vidutinės ugnies kiek ilgiau nei valandą, kol skystis nugaravo, o džemas sutirštėjo.
Džemas yra išviręs, kai cukinijų riekelės tampa net permatomos, o sirupo, kuriame jos verda, kaip reikiant sumažėja.
Išvirusį džemą supilsčiau į sterilizuotus indelius ir pastačiau žiemai. Gavosi pusantro litro cukinijų džemo.
24 Comments
Jurga
2012-08-21 at 4:08 pmo tinka ir žalios spalvos cukinijos? nes tavo geltonosios labai gražiai atrodo 🙂
gal turit dar idėjų cukinijų konservavimui??
Aušra
2012-08-21 at 4:23 pmAtrodo labai vasariškai, nors daržovė jau lyg ir rudeninė. Vilioja! Tik, kažin, ar neperaugusios nesutižtų, kaip manai?
Aušra
2012-08-21 at 5:52 pmisivaizduoju, kaip tai yra skanu!
Odeta
2012-08-21 at 7:54 pmPraeitais metais, pagaminau tipo pjaustytas cukinijas, kaip agurkus gamindama, tik užpildama, bet man jos suskystėjo, suminkštėjo. Dabar tik košes begaminu, nors labai noriu traškių ir pikantiškų, kaip parduotuvėse:)
Aurelija
2012-08-22 at 10:22 amKaip skaniai atrodo šis džemas 🙂 Gaila, kad kaime tik žaliosios cukinijos, o tokių saulėtųjų neužaugo… O įdomu, kaip truputėlis imbiero derėtų šalia kardamonų?
Anonymous
2012-08-26 at 2:13 pmkaip manot, ar vietoj cukinijų tiktų jų pakaitalas – agurotis? 🙂 nes niekaip nesumąstau ką su jais daryti…
Aurelija
2012-08-27 at 7:40 pmTikrai puikus džemas! Ką tik išviriau ir išpilsčiau į stiklainiukus, o netilpusį – išragavau. Man jis labai patiko 🙂 Tik aš šį džemą dar su blenderiu sutryniau, kad būtų mažiau gabaliukų. Ačiū, Rennie, už receptuką 😉
rasa jurgutaviciene
2013-08-07 at 10:16 amna tikrai siemet pas mane cukiniju uzderejo kaip niekad:)tai tikrai db isbandysiu receptuka,tik gaila kad neturiu kardemono:(ar jis butinas?
Irma
2014-10-22 at 8:27 amziurint i foto tai seile tysta, kaip skaniai atroda, nusprendziau ir as ismeginti si receptuka, viriau ne is pernokusiu cukiniju o is zaliu, nes derlius tai nemazas buvo, ir ka manote? kuo puikiausiai isejo skanus dzemas, nugaravo patirstejo, super, dekoju uz si recepta, jei kriausemis nepasimegausime tai bent uzpildysime skoni siuo dzemu.
Inga
2018-07-04 at 10:16 amLaba diena. Gal galite atsiųsti receptą, nes elektroninėje erdvėje ir knygose nerandu. Gaila 🙁
Prieš keletą metų gaminau pagal gerb. Renatos receptą, radau jį senojoje svetainėje, bet neišsisaugojau.
Labai norėčiau išvirti gardaus džemo ir šiais metais.
Ačiū!
Renata
2018-07-05 at 6:04 pmJau patvarkėme, receptas atsinaujino. Skanaus cukinijų džemo 🙂
Inga
2018-07-06 at 10:13 pmAčiū!
Jau šį kart tikrai išsisaugosiu ?.