Gaminu/ Vasara

CUKINIJŲ SEZONUI: skaniausi cukinijų receptai

Jaunų cukinijų sezonas, prasidėjęs apie vasaros vidurį, rugpjūtį pasiekia kulminaciją ir dar derės iki pat pirmųjų šalnų. Daržininkams sezono pradžioje šios daržovės būna didelis džiaugsmas, nes pradeda derėti vienos pirmųjų, o po to taip įsismarkuoja, jog tampa dideliu galvos skausmu, keliančiu klausimus, kaip jas visas sunaudoti ir kam dar galima būtų jas dovanoti? Gaunantys cukinijas dovanų yra susiskirstę į dvi stovyklas – vieni jų bijo ir priima tik iš mandagumo, o antrieji mielai prašo krauti šio gėrio kuo daugiau. Aš esu iš pastarųjų, todėl pasistengsiu ir jus užkrėsti cukinijų receptų virusu, nes ši daržovė verta didžiausių pagyrų ir komplimentų. Šiame staipsnyje su jumis pasidalinsiu visu tuzinu skaniausių cukinijų receptų, bet prieš tai šiek tiek naudingos informacijios apie šias daržoves:

  • Didesnes, kietesne žievele, cukinijas laikykite virtuvėje, kambario temperatūroje, o jaunas, visai nedideles ir dar minkšta žievele, geriau padėti į šaldytuvo daržovių skyrių, jas galite net susukti į drėgną rankšluostį, kad per ploną žievelę neprarastų per daug drėgmės ir per greitai nesuvystų.
  • Dėl didelio vandens kiekio šios daržovės, kaip ir agurkai, šaldymui šviežios nelabai tinka, bet jas galite užšaldyti apkeptas ar kitaip termiškai apdorotas. Cukinijas skanu marinuoti, rauginti, konservuoti aliejuje ar net virti cukinijų džemą.
  • Šios daržovės pačios iš savęs neturi ypatingai išreikšto skionio, todėl kaip kokie chamelionai gali laisvai prisitaikyti prie įvairių kartu derančių sezoninių daržovių (pomidorų, baklažanų, paprikų, morkų), o gardindami skirtingais prieskoniais (mėtomis, raudonėliais, česnakais, bazilikais, citrinų sultimis ir žievelė) jas galite paversti visiškai neatpažįstamomis.
  • Jaunas cukinijas galima valgyti šviežias salotose ir derinti su įvairiais šviežiais sūriais (feta, mocarela, rikota, varškės sūriu), jos mėgsta būti kepamos ar grilinamos, verdamos sriubose ar troškinamos ir net įkepamos į pyragus.
  • Jų valgomi yra ne tik vaisiai, bet ir žiedai, kuriuos galima skaniai įdaryti, ir netgi jauni cukinijų lapai, kurie Sicilijoje dedami į sriubas. Cukinijos gali būti ne tik žalios, geltonos, dryžuotos, pailgos, bet ir apvalios, kaip maži moliūgėliai. Apvalių cukinijų rūšys labai populiarios pietinėje Italijoje ir Maltoje.
  • Ieškodami receptų su cukinijomis anglų kalba, jas sutiksite ne tik pavadinimu zucchini, bet ir courgette, marrow ar summer squash.
  • Cukinijas lengvai savo darže užsiaugins net ir pradedantys daržininkai, svarbiausia žinoti, kad jas į žemę galima sėti ar sodinti daigeliais tik pilnai sušilus žemei – gegužės mėnesį, kai praeina šalnų pavojus. O, kai jos sudygs, jau augs savarankiškai, beliks tik retsykiais palaistyti. Tai labai nereikli ir gausiai deranti daržovė.

Galiu lažintis, jog pats populiariausias cukinijų panaudojimo būdas – sutarkuoti jas į blynus. Labai juos mėgstu ir tinklaraštyje dalinuosi pačiais skaniausiais cukinijų blynų receptais. Indiški cukinijų blynai kepami be kiaušinių, bet su avinžirnių miltais ir kartu įpjaustytais svogūnais. Cukinijų blynai su sūriu, kepti orkaitėje yra mažiau riebūs nei įprasti, kepti keptuvėje. Cukinijų blynai su varške ir žolelėmis turtingi baltymais, prie jų siūlau ir gardų jogurtinio padažo receptą, o pikantiški cukinijų blynai su kukurūzais yra neatsivalgomai skanūs bei mūsų šeimos vieni mėgstamiausių.

Dar vienas receptas, kurį galima būtų priskirti cukinijų blynams – graikiški cukinijų kepsniukai, kurie gaminami su feta, o itališkas cukinijų apkepas “Scarpaccia” yra kepamas orkaitėje, kaip vienas didelis blynas.

Seniausias receptas su cukinijomis mano tinklaraštyje yra nesaldus cukinijų tortas, kurio receptą sužinojau iš savo vyro močiutės. O pats naujausias tinklaraščio receptas – varškės apkepas su cukinijomis, kuris purus ir lengvas, bei subalanduotas norintiems valgyti skaniai ir maistingai.

Jei dar neragavote sveikesnės lazanijos versijos, kurioje vietoj įprastų pastos lakštų naudojama pjaustyta cukinija, rekomenduoju išbandyti cukinijų lazaniją su jautienos ragu. Tai vienas iš mūsų šeimos mėgstamiausių receptų su cukinijomis. Daržovių troškinyje “Ratatouille” cukinijos irgi užima svarbią rolę, šį daržovių apkepą galima kepti orkaitėje ar kepsninėje.

Jei kyla klausimų, kaip skaniai iškepti pačią cukiniją, rekomentuoju cukinijų lazdeles japoniškai arba pamarinuoti pjautytas cukinijas ir iškepti jas kepsninėje.

Cukinijos labai tinka ir sriuboms. Jei mėgstate trintas sriubas, siūlau išbandyti kreminę cukinijų sriubą su porais ir ciberžole. Rugpjūčio sezono “Minestronė” viena skaniausių mano sriubų, visada laukiu jos sezono.

Cukinijos labai dera ir užkandžių patiekalams. Nepatikėsite, iš cukinijų galima paruošti ir keptų cukinijų užtepėlę, kurią skanu kabinti kukurūziniais traškučiais. O skrebučiai su keptomis ir alyvuogių aliejuje konservuotomis cukinijomis tinka net svečių vaišėms.

Pagaliau priartėjome prie desertų su cukinijomis. Cukinijų keksas su citrinomis jus tikrai maloniai nustebins, jame daržovių skonio visai nesijaučia, cukinija kepiniui paprasčiausiai suteikia daugiau drėgnumo. O šventiniam cukinijų ir morkų tortui sunaudosite beveik pusę kilogramo daržovių! Jei dar nesate pripratę desertuose naudoti daržoves, rekomenduoju pradėti būtent nuo šio torto, jis patinka visiems.

Jei cukinijų derlius tikrai gausus ir jau niekaip jų nesuvalgote, išbandykite šiuos cukinijų konservavimo būdus – cukinijų džemą ar saldžiarūgštį cukinijų pagardą.

Daugiau receptų ir informacijos apie cukinijas rasite ir mano knygose. Pirmojoje “Sezoninė virtuvė” cukinijoms esu skyrusi atskirtą skyrių ir skaniausius mūsų šeimos receptus, o knygų serijoje “Gero maisto dienoraštis” rasite visą puokštę skanių ir sveikų receptų su cukinijomis. Deja, bet šių dviejų knygų tiražai jau seniai pasibaigę ir jų pasiūlyti jums nebegalėčiau, bet jei turite jas namuose, rekomenduoju atsiversti.

Knygoje “Sezoninių skanumynų istorijos” rasite neatsivalgomą tortą su šilauogėmis ir cukinijomis, bei gardųjį šokoladinį cukinijų pyragą. Šią knygą dar galite įsigyti mano tinklaraštyje.

Skanaus cukinijų derliaus!

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite