Šis daugiaryžis puikus, jis kvepia pirmaisiais pavasario grybais ir žalumos gaiva. Jį viriau su alumi, o skaninau pačios rinktais briedžiukais ir dilgėlėmis.
Daugiaryžis su briedžiukais ir dilgėlėmis
Sudėtis
- 50 g šviežių briedžiukų
- 50 g jaunų dilgėlių
- 50 g laiškinių svogūnų
- 50 g tarkuoto kietojo sūrio
- 1 stiklinės daugiaryžiui skirtų ryžių pvz. carnaroli
- 1 stiklinės šviesaus alaus
- 3 stiklinių daržovių sultinio
- maltų juodųjų pipirų
- sviesto kepti
Eiga
Pirmiausiai nuploviau dilgėles ir jas nuplikiau verdančiu vandeniu.
Švarius briedžiukus ir laiškinius svogūnus supjausčiau. Keptuvėje ant sviesto pakepiau svogūnus, o po to ir briedžiukus, kol jie lengvai apkepė, apibarsčiau maltais pipirais.
Tada bėriau ryžius ir kartu kiek pakepiau, kol tapo skaidrūs, supyliau alų ir leidau jam verdant nugaruoti.
Kai ryžiai sugėrė alų įpyliau stiklinę daržovių sultinio, kai ir jį sugėrė dar vieną, o po to dar vieną. Daugiaryžį viriau ant žemos temperatūros nuolat maišydama mediniu šaukštu.
Kai supyliau paskutinę stiklinę sultinio kartu sudėjau ir pjaustytas dilgėles.
Daugiaryžiui sugėrus visą sultinį ir tapus kreminės konsistencijos į jį įmaišiau tarkuotą sūrį bei iš karto tiekiau valgyti, prieš tai kiek apibarsčiusi šviežiais svogūnų laiškais ir tarkuotu sūriu.
Šis daugiaryžis išvirė per 20-25 min, ryžiai buvo kreminiai, bet nesukritę, viduje kiek kietoki.
Užrašai
http://localfoods.about.com/od/risottos/r/morelrisotto.htm
14 Comments
Mindaugas
2012-05-03 at 7:39 pmRenata, dievinu risotto, o šis ypač domina.. nu bet suerzinai, nes gi pas mane Žirmūnuose po balkonu neauga:((( kur dar jų gauti??? Geras receptas! 😉
Rennie
2012-05-03 at 8:05 pmMindaugai, aš irgi maniau, kad pas mane kieme jie neauga, bet pasirodo galima rasti 🙂 Nekantraudama laukiu savaitgalio, nes ir vėl važiuosiu ieškoti, jei daug rasiu, būtinai su tavimi pasidalinsiu 🙂
Jurgita
2012-05-03 at 7:57 pmkaip gaiviai pavasariškai tavo rizotas atrodo… rankos tiesias ragaut 🙂
matau, kad ir į borough market užšokai 🙂 ir kaip? lauksiu įspūdžių, jei nutarsi pasidalint 🙂
Rennie
2012-05-03 at 8:10 pmLabai patiko man Borough market 🙂 ir į tavo rekomenduotą senų knygų turgų po tiltu užsukau, net knygą apie Viktorijos laikų virtuvę ir valgius nusipirkau 🙂 Tikiuosi, kitą savaitę pasidalinsiu įspūdžiais apie Londoną.
Reda
2012-05-03 at 8:54 pmO kaip faina, briežiukų nesu ragavusi, bet bobausiams jaučiu didelį ilgesį (o briežiukai skoniu nepanašūs į bobausius?), prisimenu juos tik iš vaikystės, nes tik tada teko juos ragauti, bet prisiminimai puikūs ir nostalgiški, gal pavyks šiemet jų paragauti…
Rennie
2012-05-04 at 7:27 amSveika Reda, bobausiai Dzūkijoje tai labai jau populiarūs, tik kadangi jie kiek nuodingi reikia virti 3 kartus, o briedžiukai visiškai “nekalti”, galima, kaip voveraites iš karto keptuvėje čirškinti 🙂 Man briedžiukai labiau patinka, nes nėra tiek kartų nuvirti ir labiau miško aromatą išlaiko. Girdėjau, kad tu dabar Druskininkuose gyveni? Aš visą birželį irgi ten būsiu, gal reikės kada susibėgti?
Aušra
2012-05-03 at 9:31 pmNa vat, tu man pavydi meškinio česnako, o aš tau briedžiukų 🙂 Pas mus net nekvepia tokiais grybais.. Tokiais grožiuosi tik iš nuotraukų. O pagal tavo šių grybų augimviečių apibūdinimą tokiuose miškuose turėtų slėptis ir meškų česnakai 🙂
Rennie
2012-05-04 at 7:32 amMatai, Aušra, aš briedžiukus ne miške, o savo pievoje radau prie seno klevo, tai vyrui neleidau toje vietoje net žolės pjauti, šiandien vėl važiuosiu ieškoti. Tą vietą turime jau aštunti metai ir tik šiemet aš tuos grybus užtikau 🙂 O meškinio česnako dar pabandysiu Vilniuje Kalvarijų turguje paieškoti 🙂
Jura
2012-05-03 at 11:43 pmNuostabus įrašas. Būtent dėl tokių įrašų ir receptų man Sezoninė Virtuvė yra TAIP prie širdies. Einu ieškot dilgėlių.
Rennie
2012-05-04 at 7:34 amDėkui, Jūrate, įkvepia mane toks pavasaris su savo gamtos gėrybėmis 🙂 Ačiū, Tau kad skaitai!
Rūta
2012-05-07 at 2:24 pmNerealu! Eisiu šeštadienį į turgų briedžiukų ieškot – gal bus ir pas mus 🙂
Rennie
2012-05-07 at 6:29 pmRūta, tikiuosi kad rasi 🙂
Violeta
2012-05-13 at 5:02 pmOi kaip skaniai atrodo. Man tie briežiukai tokie mistiniai irgi jų niekur nerandu :(, o taip norėtųsi jų paragaut
Rennie
2012-05-14 at 8:14 amVioleta, aš jų irgi tik tą vieną savaitgalį ir teradau, greičiausiai, šį pavasarį jau jų nebeparagausiu.