Pasiilgau kelionių, druska kvepiančios jūros ir šviežios kokybiškos žuvies. Dažniausiai jūros gėrybių patiekalus valgau kelionėse, būdama prie jūros ar atostogaudama, ten kur jos pačios šviežiausios ir skaniausios.
Niekada net nebūčiau pagalvojusi, jog krevetės yra auginamos ir Lietuvoje. Ir dar tokios didelės, šviežut šviežutėlės baltakojės blyškiosios krevetės! Jų pirmą kartą paragavau užsisakiusi iš elektroninio Lietuvos ūkininkų ir augintojų turgelio Merkio produktai . Iš ten pat dar prigriebiau Merkio augintą šamą, kurį jau seniai esu išragavusi ir pamėgusi, bei neseniai atrastą Lietuvoje virtą skystą vištienos sultinį “Sukčius” . Šie produktai prašyte prašėsi, kad iš jų paruoščiau paeliją, tuo labiau, kad ir prieskonių stalčiuje seniai liūdėjo lauktuvės iš Ispanijos – šafranas. Todėl sugalvojau šeimą pradžiuginti paeliją iš vietinių augintų žuvų ir krevečių. Paelijai ruošti skirtą indą jau daugiau nei prieš 12 metų esu parsivežusi iš Barselonos, o panaudojau jį vos kelis kartus. Anksčiau paeliją namuose gaminti vengdavau dėl atvežtinių, ne visada šviežių, jūros gėrybių ir dėl gana sudėtingo šio patiekalo paruošimo. Šį kartą nusprendžiau susirasti nesudėtingą, bet skonio prasme kokybišką receptą, taigi gamindama apjungiau kelis receptus ir paruošiau tikrai skanią naminę paeliją. Aišku, tai ne autentiška katalonietiška paelija, bet jos variacija ir pritaikymas vietiniams produktams. Bet kokiu atveju, ji labai skani, greitai ir lengvai paruošiama! Šiam receptui rekomeduoju rinktis Lietuvoje augintą žuvį ir krevetes iš Merkio produktai, kuriuos galite užsisakyti nuo šiandienos t.y. ketvirtadienio iki antradienio, o jau kitą ketvirtadienį produktai saugiai jums bus pristatyti į namus.
Ispaniškas receptas Pirmiausiai nulupkite ir išdarinėkite krevetes. Nulupkite jų kiautus, bet galvas ir uodegeles palikite. Kelias krevetes palikite nelukštentas papuošimui. Krevečių kiautų neišmeskite, jų prireiks sultinio virimui. Šamo filė atskirkite nuo odos ir supjaustykite nedideliais gabalėliais, apibarstykite druska ir pipirais. Svogūną ir českaką smulkiai supjaustykite. Išvirkite sultinį iš krevečių kiautų. Puode ant alyvuogių aliejaus pakepinkite krevečių kiautus, kai jie paraus, suberkite šafraną ir dar kiek pakepinkite, tada užpilkite vištienos sultiniu ir pavirkite apie 5 minutes. Uždenkite dangtį ir palikite sultinį kiek įsiskonėti. Išvirusį sultinį perkoškite, atlikusius kiautus išmeskite. Specialioje, paelijai kepti skirtoje keptuvėje, ar kitoje plačioje keptuvėje, kurią galima būtų įkišti ir kepti orkaitėje, ant alyvuogių aliejaus pakepinkite nuluptas krevetes, bet visai neilgai, tik kol jos kiek paraus, kepant apibarstykite druska maltais pipirais, apkeptas išimkite iš keptuvės. Į keptuvę vėl pilkite aliejaus ir kepkite pjaustytą šamą iš abiejų pusių, apkepusį taip pat išimkite iš keptuvės. Galiausiai į keptuvę suberkite apkepti pjaustytus svogūnus su šesnakais, ant jų berkite saldžiąsias, aitriąsias ir rūkytas paprikas bei maišydami dar pakepinkite. Į keptuvę su apkeptais svogūnais suberkite nuplautus ryžius ir maišydami kiek pakepkite. Tada suberkite šaldytus žirnelius, išmaišykite, ant viršaus sudėkite keptą žuvį ir krevetes ir užpilkite paruoštu sultiniu. Keptuvę kelis kartus pakratykite, bet nemaišykite. Taip paruoštą keptuvę statykite į įkaitintą iki 165 laipsnių orkaitę 20 minučių. Po 20 minučių keptuvę ištraukite, ant viršaus uždėkite likusias kelias krevetes su kiautais, uždenkite keptuvę folija ir pašaukite į orkaitę dar 10 minučių. Iškepusią paeliją apibarstykite kapotomis petražolėmis, pateikite su citrinų riekelėmis, valgykite kol šilta. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Merkio produktais> Lengvai paruošiama PAELIJA
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai