Kiekvienais metais savo artimiesiems ir draugams Kalėdų proga dovanoju namuose gamintus saldumynus. Šiemet pačius įvairiausius savo iškeptus sausainius ir pagamintus namuose saldainius pakeičiau sveikesniais saldumynais – džiovintų vaisių ir riešutų saldukais be cukraus. Juos pagaminti vieni niekai, bet atrodo jie labai gražiai ir yra nenusakomai skanūs, o be to, natūraliai saldūs ir visiškai be cukraus. Šis saldukų receptas iš mano naujosios knygos “Gero maisto dienoraštis. Žiema”, kurioje skanioms Kalėdinėms dovanoms skyriau ypatingą dėmesį. Vien tik saldukų, apvalių natūraliai saldžių rutuliukų, panašių į saldainius, šioje knygoje rasite net penkis skirtingus receptus. Tai ir šiuos, džiovintų vaisių saldukus su riešutų įdaru, ir ypač maistingus, bet tokius pat skanius kanapių sėklų ir kokosų saldukus, o kur dar saldukai su džiovintomis uogomis ir pistacijomis bei skanieji žemės riešutų ir klevų sirupo saldukai. Vos nepamiršau paminėti savo mėgstamiausių šokoladu glaistytų kokosų gliūžčių, kurios skoniu primena saldainius “Bounty”, bet yra kur kas sveikesnės. Visus šiuos saldukus ir pati jau šį savaitgalį pradėsiu gaminti, pasiruošiu kuo įvairesnių, sudėliosių į saldainiams skirtas dėžutes ir paliksiu šaldytuve laukti Kalėdų. Šaldytuve saldukai gali išbūti kelias savaites. O jau prieš Kalėdas juos dovanosiu smaližiams. Kaip naujosios knygos konsultantė – dietistė Toma Eroglu sako “Tokie saldukai ne tik miela, bet ir labai maistinga dovana, parodanti, kaip mums rūpi žmonių, kuriems ją dovanojame sveikata”. Taigi prie darbų!
Už nuotraukas dėkoju studijavualia.lt. O mano naują knygą “Gero maisto dienoraštis. Žiema” galite įsigyti ne tik visuose knygynuose ir prekybos centruose, bet ir sezoninės virtuvės krautuvėlėje, iš kurios visos knygos iškeliauja su asmeniniais palinkėjimais ir mano parašu 🙂
Džiovintų vaisių saldukai su riešutų įdaru
Be cukraus
Sudėtis
- saujos džiovintų slyvų
- saujos džiovintų abrikosų
- saujos džiovintų spanguolių
- saujos džiovintų figų
- 30 skrudintų lazdynų riešutų
- Apibarstyti:
- 2 šaukštų kokosų drožlių
- 2 šaukštų aguonų
Eiga
Džiovintus vaisius nuplaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaukite kelias minutes ir išgriebę juos gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Šiems saldukams galite naudoti pačius įvairiausius savo mėgstamus džiovintus vaisius ir uogas.
Paruoštus džiovintus vaisius suberkite į elektrinį trintuvą ir trinkite, kol jie taps vientisa mase. Tada trumpam dėkite į šaldytuvą, kad masė atšaltų ir su ja būtų lengviau dirbti.
Iš paruoštos masės rankomis formuokite nedidelius rutuliukus, į jų vidų įspauskite po riešutą. Kad būtų patogiau dirbti, rankas kartkartėmis sudrėkinkite vandeniu.
Paruoštus rutuliukus apvoliokite aguonose ar kokosų drožlėse. Gražu, kai jie skirtingi. Todėl pabarstams galite pasirinkti pačius įvairiausius sveikatai naudingus produktus nuo bičių suneštų gelsvų žiedadulkių iki žalsvų ir labai maistingų lukštentų kanapių sėklų. Kiekvieną salduką dėkite į popierinį krepšelį ir sudėliokite saldainių dėžutėje. Šiuos saldukus galima laikyti šaldytuve apie kelias savaites.
Užrašai
Receptas iš knygos "Gero maisto dienoraštis. Žiema"
3 Comments
Jūratė
2015-12-10 at 1:00 pmLabai gražu. O dėžutės iš kur, jei ne paslaptis?
Rennie
2015-12-10 at 1:16 pmJūrate, dėžutės, tai nuo suvalgytų “Rūta” saldainių 😉
Aurelija
2020-11-27 at 8:37 amSveiki. Sakykite, kur perkate saldainių krepšiukus-popieriukus? Ačiū.