Artėjant šv. Valentino dienai norėčiau į žiemišką kasdienybę įnešti truputėlį saldaus šokoladinio blizgesio. Šį receptą radau smittenkitchen ir sugalvojau juo pradžiuginti savo vaikus Valentino dienos proga. Pati Nutella buvo pagaminta pagal seną italų receptą pavadinimu Gianduja, iš lazdynų riešutų ir kakavos miltelių, kurį garsusis „Ferrero“ adaptavo plačiąjam pasauliui.
Aš pagaminau dviejų rūšių riešutinius užtepus, vieną iš žemės riešutų, o antrą iš migdolų, saldžius saldžius kaip ir pati Valentino diena.
Pagaminau dviejų rūšių “Riešutelą” iš migdolų ir žemės riešutų. Šokoladinėje riešutų užtepėlėje maloniai jautėsi malti riešutai. Man labiau patiko migdolinė „Riešutella“, į žemės riešutų užtepą kitą kartą druskos visai nedėsiu, nes patys riešutai turi sūrumo. Jau dabar svajoju, kaip rudenį iš lietuviškų lazdynų riešutų išsuksiu rudeninę „Riešutellą“. O dabar, tikiuosi, kad vaikams mano dovana patiks ir jie šokoladuotomis lūpytėmis bei rankytėmis užsiprašys manęs pagaminti dar visą trijų litrų stiklainėlį naminės „Riešutellos“.
Šokoladinis riešutų užtepas arba naminė „Riešutella“
Sudėtis
- 2 stiklinės luptų migdolų riešutų (arba žemės riešutų antram variantui)
- ½ stiklinės kakavos (tamsios, pačios geriausios kokybės)
- 1 ½ stiklinės cukraus pudros
- 5-6 v.š. nerafinuoto abrikosų kauliukų aliejaus (galima ir kitokio, bet šis nuostabiai kvepia migdolais)
- 1 a.š vanilino, žiupsnelio druskos
Eiga
Apkepintus riešutus gerai sutryniau elektriniu smulkintuvu apie 4-5 min., kol iš riešutų net aliejus sunktis pradėjo.
Tada supyliau kelis šaukštus aliejaus ir vėl išsukau, subėriau kakavos miltelius, cukraus pudrą, vanilinį cukrų ir vėl pakartojau procesą.
Jeigu kremas per tirštas, dar galite įpilti aliejaus (aš supyliau dar 4 šaukštus, bet tai priklauso nuo riešutų).
Pagamintą kremą sudėjau į indelius ir laikiau šaldytuve.
Užrašai
P.S. Naminę „Riešutellą“ laikykite šaldytuve.
11 Comments
aguonele
2011-02-13 at 12:13 pmSiulau maina: as siandien prisikepiau skaniausiu bandeliu ir va… tu man stiklainiuka tokio gerio as tau kelias bandeles. Bet tik kelias…. as gi suvalkiete :))
Renata
2011-02-13 at 6:29 pmMmm kaip noriu! Labai labai skaniai atrodo. Dievinu Nutella, o riešutų sviestą šaukštais galėčiau kabinti. Tobulas desertas 🙂
Rennie
2011-02-13 at 7:01 pmAguonele, tavo mainus mielai priimčiau, bet rytdienai turiu du stiklainiukus padovanoti, nes kitaip dar susipeš. O tavo bandelės prie “Riešutelos” labai tiktų.
Renata, tavo skoniui mano žemės riešutų šokoladinis užtepas turėtų patikti.
Ausrra
2011-02-13 at 7:24 pmŠaunus ir teisingas pavadinimas, Riešutela. Kada nors bandysiu su migdolais, turėtų būti skanu 🙂
Rennie
2011-02-14 at 7:14 amMan irgi “Riešutella” arčiau širdies.
Vika
2011-02-14 at 8:38 amKaimynėle, ateisim į svečius žinok 🙂 gerai gerai ne šiandien ryt 😉
Rennie
2011-02-14 at 9:31 amLaukiam, laukiam kol dar neišlaižėm visko.
Indrė
2011-02-15 at 5:44 pmAtrodo puikiai. Kai nuvyksiu pas kombainą (t.y. namo) būtinai reiks gaminti 🙂
Rennie
2011-02-15 at 6:09 pmČia jau tikrai, Indre, be kombaino neišsisuksi. Sėkmės!
Anonymous
2011-06-21 at 5:38 pmGaila, neturiu elektrinio smulkintuvo 🙁 Tuoj pat bėgčiau gaminti, dievinu tokius desertukus.
iolanda
2014-07-12 at 2:05 pmKažin, graikiški riešutai nepagadintų reikalo? Jie turi savo specifinį skonį, bet… Ką manot?