Tai visiems gerai žinomo recepto “silkė pataluose” sveikesnis ir paprastesnis variantas. Toks silkės patiekalas tiks ir Kūčių stalui, nes jam gaminti naudojamos tik daržovės bei silkė,
o vietoje majonezo gardinamas tyro alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių padažu. Žinau, žinau… jūs sakysite “ir kokia gi čia silkė “pataluose” be bulvių ir majonezo?”. Patikėkite, tikrai labai gardi, gaivi ir puikiai subalansuoto skonio! Rekomenduoju išbandyti visiems, kurie ir per šventes nori valgyti ne tik skaniai bet ir sveikai.
Silkė ant mūsų stalo per Kūčias ir Kalėdas – privalomas patiekalas. Kūčioms dažniausiai gaminu tradiciškai ruoštą silkę su džiovintais baravykais, o taip pat su keptomis morkomis ir svogūnais arba prieskoninę marinuotą silkę. Per Kalėdas mėgstu ruošti silkės foršmaką, bet jis Kūčioms netinka, nes gaminimui naudojami kiaušiniai. O štai į knygą “Gero maisto dienoraštis. Žiema” sveikesniam Kūčių stalui įtraukiau puikiai atrodantį ir ne mažiau skanų silkės kapotinį su avokadais, bei gaiviąją silkę su šviežiais topinambais ir riešutais. Taigi, jau šį savaitgalį bus galima traukti į turgų ir žuvies skyriuje išsirinkti pačias riebiausias silkes. Nepamirškite, kad pati skaniausia silkė yra ta, kurią patys išdarinėjate, kaip tai padaryti, pamatysite čia.
Silkė
Kūčioms
Sudėtis
- 1 neišdorotos silkės
- 2 orkaitėje keptų burokėlių
- 1 didelio saldžiarūgščio obuolio
- 1 nedidelio raudonojo svogūno
- 2 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštų citrinų sulčių
- pusės šaukštelio cinamono
- maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį
- kelių saujų ridikėlių daigų
- saujos kapotų petražolių
Eiga
Pirmiausiai nuplaukite silkę ir ją išdarinėkite, kaip tai padaryti, rasite nuorodoje į filmuotą mano receptą ankstesnėje pastraipoje. Silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais.
Obuolį nulupkite ir stambiai sutarkuokite burokine tarka. Svogūną smulkiai sukapokite. Ant paruoštų obuolių ir svogūnų užpilkite citrinų sultis, kad obuoliai nepatamsėtų, o svogūnų skonis kiek sušvelnėtų.
Iškeptus orkaitėje burokėlius, tokie yra aromatingesni ir skanesni už virtus vandenyje, nulupkite ir taip pat sutarkuokite. Sumaišykite juos su tarkuotais obuoliais ir kapotais svogūnais. Ant viršaus pilkite alyvuogių aliejaus, gardinkite maltu cinamonu ir maltais juodaisiais pipirais, druska, gerai išmaišykite. Druskos daug nedėkite, nes patiekale dar bus ir sūri silkė.
Gražiausia šį silkės patiekalą patiekti individualiomis porcijomis, suformavus konditerinio žiedo pagalba, bet jei tokio neturite, galite susluoksniuoti tradiciškai lėkštėje. Į konditerinio žiedo apačią įdėkite kelis šaukštus pjaustytos silkės, ją šaukštu paspauskite ir ant viršaus uždėkite paruoštų daržovių (jų turėtų būti dvigubai daugiau nei silkės). Šaukštu viską dar kartelį paspauskite.
Skaniausia, tokią silkę pagaminti iš vakaro ir per naktį laikyti šaldytuve, tada visi skoniai susilies, o silkė ir svogūnai sušvelnės. Nešdami į stalą silkės patiekalą ištraukite iš konditerinio žiedo, apibarstykite kapotomis petražolėmis ir daigintais ridikėliais, jie suteiks ne tik žalumos, bet ir gaivos.
Komentarai