Tai raiškaus riešutų ir grikių skonio boba aplieta tamsiu šokoladu. Aš ją kepiau ir ragavau pirmą kartą gyvenime, man labai patiko, o mano vyras, kilęs nuo Aukštaitijos ją irgi „užskaitė“. Pati boba pakankamai rupi ir trapi, bet sviestas jai neleidžia išsausėti. Labai skani ir puikiai tinkanti tradiciniam Velykų stalui. Nors esu kilusi iš Dzūkijos tikros grikinės bobos dar nebuvau ragavusi. Mano močiutės jos jau nebekepė, o prosenelė, gal ir kepė, tik aš jau paragauti nespėjau. Seniai norėjau ją iškepti, todėl ilgokai ieškojau recepto. Vieną grikinę bobą radau knygoje „Metai už stalo“, bet tas receptas man pasirodė nepilnas, todėl ieškodama internete aptikau dar vieną receptą . Jį kiek pakeičiau, vietoj sodos su grietine naudojau kepimo miltelius. Nors prieš kepimą kiek abejojau kas čia gausis, nes bobai naudojami 250 g. grikinių miltų ir tik 50 g. kvietinių, bet rezultatas pranoko mano lūkesčius.
Dzūkiška grikinė boba
Dzūkiška virtuvė
Sudėtis
- 250 g grikinių miltų,
- 50 g kvietinių miltų,
- 250 g sviesto,
- 5 kiaušiniai,
- 250 g cukraus,
- 120 g maltų lazdyno riešutų,
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. vanilinio cukraus,
- Glajui:
- 200 g tamsaus šokolado
- 6 v.š. pieno
- Papuošimui:
- Migdolų drožlių
- spalvotų saldainių-kiaušinių
Eiga
Kiaušinių trynius ištryniau su cukrumi ir minkštu sviestu.
Baltymus išplakiau iki putų.
Kvietinius ir grikinius miltus sumaišiau su kepimo milteliais ir maltais riešutais.
Į kiaušinių trynių masę įmaišiau plaktus baltymus ir subėriau miltų mišinį. Viską gerai išmaišiau iki vientisos masės. Tešla gaunasi pakankamai tiršta.
Kekso formą ištryniau sviestu ir sukrėčiau tešlą. Bobą kepiau 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Iškepusią aušinau ant grotelių.
Šokoladą ištirpinau karšto vandens vonelėje. Ištirpusiu šokoladu apliejau grikinę bobą ir puošiau ją saldainiais bei migdolų drožlėmis.
4 Comments
Inga
2013-03-30 at 9:03 pmKepsiu, oi kepsiu 🙂
Inga
2013-03-30 at 9:04 pmO kažin kaip skonis kitomis dienomis, ar drėgmė neišgaruoja?
Rennie
2013-04-08 at 1:26 pmInga, grikinė boba išlieka drėgna kelias dienas, nes joje ganėtinai daug sviesto. Tik kepdama kitą kartą dar įpilsiu kiek pieno, nes mano skoniui ji buvo per trapi ir pati tešla buvo pakankamai tiršta, kadangi grikių miltai labai sugeria skysčius.
Inga
2013-04-10 at 9:15 pmGaliu pasakyti, kad nieko nereikia, tikrai pats tas 🙂