APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Visi receptai/ Žiema

Cinamoninė BABKA

Cinamoninę Babką iškepiau šio savaitgalio Atvelykiui, kuris užbaigs Velykų sezoną. Babką planavau kepti Velykoms, bet šventėms kepiau bobas su varške ir šokoladu bei spalvotus keksus, todėl cinamoninei babkai teko palaukti. Kiekvienais metais Atvelykį išlydžiu iškepdama kažką skanaus ir taip atsisveikiname su Velykomis. Iš vaikystės pamenu, močiutės namuose Velykų sezonas prasidėdavo nuo Verbų sekmadienio, o pasibaigdavo tik su Atvelyku. Velykinė nuotaika namuose ir velykiniai skanumynai ant stalo svečiuodavosi visas dvi savaites. Suprantu, kad šiuolaikinis žmogus negali sau leisti švenčių švęsti taip ilgai ir lėtai, todėl visus velykinius patiekalus bei šventimą sugrūdame į dvi dienas, per kurias stengiamės viską iškepti, paruošti, suvalgyti ir pasidžiaugti. Man pačiai ta savaitė po Velykų iki Atvelykio labai patinka, tuo metu stengiuosi kuo daugiau laiko skirti šeimai, tuo labiau kad ji sutampa ir su moksleivių atostogomis.

Esu pastebėjusi, jog kartais yra maišomi kepinių pavadinimai Babka ir Boba . Nors jų pavadinimai ir panašūs, bet tai yra visai skirtingi kepiniai. Šį kartą labiau apie Babką, kuri kilusi iš žydų virtuvės, šiais laikais ji ypač išpopulairėjo JAV bei iš ten pasklido po visą pasaulį. Nors iš tikrųjų, babkos receptas kažkada už Atlanto iškeliavo su Rytų Europos žydais emigrantais. Šis kepinys buvo labai populiarus Lenkijoje, Ukrainoje, manau, kad ir Lietuvoje. Tradiciškai babkos būdavo skaninamos cinamonu, aguonomis, razinomis, o šiuolaikinės dažniau kepamos su šokolado, kreminio sūrio įdarais. Šį kartą man norėjosi iškepti cinamonu kvepiančią babką. Kepiniui, kaip visada, pasirinkau savo mėgstamą Santa Maria cinamoną, kurio visada galiu rasti prekybos centre ir dar pasirinkti ekologiškai augintą. Babką kepiau pagal šį, modernios žydų kepinių knygos receptą, kurį adaptavau pagal save kiek sumažindama cukraus ir sviesto kiekį (amerikietiški receptai man visada būna per saldūs). Babkos išskirtinumas yra kepinio aptepimas sirupu, kuris suteikia ne tuik papildomo saldumo, traškumo, bet ir blizgesio. Šis receptas visai nesudėtingas, verta išbandyti, kad vėliau galėtume babkas kepti vis su skirtingais įdarais, kad niekada neatsibostų. Skanaus Atvelykio!

Cinamoninė BABKA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 2 babkoms
Kepimo laikas: 35 min.

Sudėtis

  • Tešlai:
  • 1 šaukštelio sausų mielių
  • 550 g kvietinių miltų
  • 50 g cukraus
  • 220 ml pieno
  • 150 g sviesto
  • 2 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • Įdarui:
  • 100 g sviesto
  • 150 g rudojo cukraus
  • 2 šaukštų SANTA MARIA cinamono
  • žiupsnelio druskos
  • Sirupui:
  • 100 ml vandens
  • 100 g cukraus

Eiga

1

Tešlos paruošimui pirmiausiai pašildykite pieną ir jame ištirpinkite sviestą. Palaukite, kol skystis atauš iki kūno temperatūros. Kiaušinius lengvai išplakite su cukrumi, supilkite pieną su lydytu sviestu, išmaišykite. Miltus sumaišykite su sausomis mielėmis. Jei naudosite šviežias mieles, jų prireiks 4 kartus daugiau ir prieš tai teks suaktyvinti šlakelyje šilto pieno su cukrumi, jei naudojate sausas mieles, to daryti nebūtina. Miltus suberkite į skystąją tešlos dalį ir tešlos minkymo kabliu užminkykite elastingą, prie minkymo indo sienelių nelimpančią tešlą. Minkyti prireiks apie 15 minučių. Kai tešla bus paruošta, uždenkite ją ir palikite šiltai valandai arba pusantros paaugti.

2

Kol kyla tešla, paruoškite cinamoninį įdarą. Įdarui ištirpinkite sviestą, į jį suberkite cukrų, cinamoną ir žiupsnelį druskos, viską išmaišykite, kol taps vientisa masė.

3

Paruoškite sirupą. Į puodą supilkite vandenį ir suberkite cukrų, kaitinkite, kol pradės virti ir cukrus ištirps. Tada lėtai virkite ant žemos ugnies apie 10 minučių, kol vanduo kiek nugaruos ir skystis taps panašus į sirupą.

4

Iškilusią tešlą padalinkite į dvi dalis. Kiekvieną tešlos gabaliuką iškočiokite į kvadratą, tešlos per daug nenuploninkite. Paruoštą tešlos lakštą aptepkite cinamono įdaru ir suvyniokite į ritinėlį. Įdarytos tešlos ritinėlį perpjaukite išilgai pusiau ir abu atpjautus galus susukite į pynę. Visą tai patogiausiai daryti tešlą pasidėjus ant kepimo popieriaus, tada su tuo pačiu kepimo popieriumi paruoštą pynę galėsite lengvai perkelti į pailgą kepimo formą (tam puikiai tinka formos keksams). Paruoštus pyragus uždenkite ir palikite 30 minučių šiltai, kad paaugtų.

5

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių karščio ir pašaukite iškilusius pyragus kepimo formose. Kepkite 20 minučių, kol pyragai išsisipūs ir apkeps, tada juos ištraukite ir aptepkite paruoštu sirupu. Apteptus vėl pšaukite į orkaitę kepti dar 15 minučių. Iškepusias babkas, dar kaštas antrą kartą aptepkite atlikusiu sirupu. Išimkite su kepimo popieriumi ant grotelių ir palikte ataušti.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite