APP/ Kepiniai/ Visi receptai

Fokačija iš Ligūrijos ‘Focaccia di Recco’

Visi žinome kaip atrodo tradicinė fokačija ir kad ji kepama su mielėmis. Ši fokačija visai nepanaši į tą įprastąją, jos tešla ruošiama visai be mielių, labai plonai iškočiojama ir sudaroma iš dviejų tešlos sluoksnių.
Ypatingąją di Recco fokačiją pirmą kartą ragavau atostogaudama Ligūrijos regione, Italijoje. Būtent Ligūrija ir yra pačių įvairiausių, storų bei plonų, fokačijų tėvynė. Vos ne kiekvienas miestelis ten turi savo tradicinę ir pačią mylimiausiąją fokačijos duonelę, o jų būna įvairiausių rūšių su pačiais įvairiausiais priedais. Pavyzdžiui Genujoje pačios populiariausios fokačijos su svogūnais (it. Focaccia con cipolle), o mums įprasta fokačija, ten pateikiama ir valgoma kaip duona. Keliaudami nuo Genujos Viduržemio jūros pakrante į apačią link Cinque Terre miestelių, sustokite Recco mieste iš kur ir kildinama ši tradicinė Ligūrijos focaccia di Recco. Keliaudama po šį regioną ją taip pamėgau, kad valgydavau kiekvieną dieną, nes žinojau, kad Lietuvoje tokios tikrai nerasiu. Todėl išsiilgusi atostogų skonio ją išsikepiau pati. Jau kuris laikas picas ir fokačijas pamėgau kepti savo žaliame Big Green Egg grilyje-pečiuje ant tikrų anglių ir su dūmo kvapu. Jos nepalyginamai geresnės už keptas namų orkaitėje, o skonis beveik toks pats, kaip Italijoje ką tik iš pečiaus. Juk tai tas pats keraminis pečius, tik kiek mažesnis, modernesnis ir užimantis mažiau vietos. O turint specialų picos akmenį ir ližę, jame kepti ypač patogu. Prie savo Big Green Egg pečiaus su liže rankose jaučiuosi kaip pati tikriausia picų kepėja. Vien dėl šios galimybės ir malonumo valgyti tobulai iškeptą fokačiją ar picą pirkčiau šį pečių. Jis įkaista net iki 400 laipsnių, o kaip žinia, tobulai picai iškepti reikia 300 laipsnių karščio, kurio namų orkaitė niekaip nepasiekia, o kepimas keraminiame pačiuje, priešingai nei metalinėje orkaitėje nedžiovina picos, todėl ji iškepa greitai ir neperdžiūva. Šis pečius pati geriausia mano šių metų dovana! 

Fokačija iš Ligūrijos 'Focaccia di Recco'

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 30 min. ir tešlos brandinimas

Receptas be mielių

Sudėtis

  • 400 g kvietinių oo'tipo miltų
  • 200 ml vandens
  • 100 ml tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelio druskos
  • 250 g Straccino tipo sūrio
  • alyvuogių aliejaus apšlakstyti
  • jūros druskos apibarstyti

Eiga

1

Pasiruoškite fokačijai tešlą. Vandenyje ištirpinkite druską, supilkite alyvuogių aliejų ir po truputį berkite miltus. Būtų geriausia, jei tešlos minkymą patikėsite virtuviniam kombainui, nes ji turi būti puikiai išminkyta, elastinga ir net blizgėti. Aišku, tą patį galite padaryti ir rankomis, tik minkant reikės pasistengti. Paruoštą tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir palikite kambario temperatūroje valandai ar kelioms pailsėti. Šio recepto žingsio rekomenduoju niekaip nepraleisti, nes to nepadarius su tešla dirbti bus daug sunkiau.

2

Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Kiekvieną dalį iškočiokite į du vienodus apskritimus, kočiodami tešlą vis patempkite rankomis, kad gautųsi kuo plonesnė. Gerai paruošta tešla būna plona, elastinga ir neplyšta, su ja malonu dirbti. Kepimo popierių apibarstykite miltais, ant jo guldykite ištampytą ir gerai iškočiotą pirmąjį tešlos lakštą. Ant tešlos pamėtykite straccino sūrio gabaliukų, jo neturint galima panaudoti rikotą arba šviežią mocarelą. Iškočiotą ir ištampytą antrąją tešlos dalį guldykite ant pirmosios su sūriu. Stenkitės tešlą uždėti lengvai, kad tarp abiejų tešlos lakštų liktų vietos orui ir kepant susidarytų oro kišenės. Fokačijos galus gražiai ir sandariai užspauskite. O jos viršuje pirštais padarykite kelias mažas skylutes, kad kepant oras lengvai galėtų išeiti. Fokačijos viršų aptepkite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite druskos kristaliukais.

3

Šią netradicinę fokačiją kepiau moderniame Big Green Egg pečiuje ant specialaus picos akmens. Jį kartu su picos akmeniu ant netiesioginės ugnies įkaitinau iki 260 laipsnių karščio. Paruoštą fokačiją nuo kepimo popieriaus perkėliau ant gausiai miltais apibarstytos ližės, kad galėčiau patogiai ją uždėti kepti ant įkaitusio picos akmens pečiuje. Fokačija iškepa per 7 minutes, stebėkite, kad neperkeptų.

4

Tokią pačią fokačiją galite išsikepti ir namų orkaitėje, tik kepkite pačioje aukščiausioje temperatūroje, standarinėse orkaitėse tai 250 laipsnių. Orkaitėje ją galite kepti kepimo skardoje ir ant kepimo popieriaus. Pjaustykite dar karštą ir ragaukite.

Užrašai

Recepto šaltinis https://food52.com

Fokačijų prekystalis Ligūrijoe

 

 

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite