Šį picos tešlos pagrindo ir pomidorų padažo receptą naudojų jau metų metus. Picas namuose mes kepame kiekvieną penktadienį, išimtis būna tik kai esame išvykę. Ši tradicija gyva jau kokius septynerius metus, o vaikai kiekvieno penktadienio vakaro laukia, kaip didžiausios šventės. Jie sako, jog mūsų namuose kepta pica yra pati skaniausia! Man irgi patinka namie keptos picos, nes žinau iš ko jas gaminu, kokį sūrį, mėsą ar daržoves ant jos dedu ir ką valgo mano vaikai. Jei už lango pavasaris – kepme picą su šparagais, vasarą – picą su šviežiomis voveraitėmis ir net su mėlynėmis bei mėlynuoju pelėsiniu sūriu, o rudenį dažniausiai su šviežiais pomidorais ir lietuvišku varškės sūriu, žiemai labiausiai tinka pica su džiovintais baravykais. Todėl kai Rimi pakvietė mane sudalyvauti socialiniame projekte “Šeimos pietūs” nedvejodama pasidalinau šia smagia mūsų šeimos tradicija.
Aš visiškai nesutinku su tais, kurie mano, jog picos tai nesveikas maistas ir jų vaikams duoti nereikėtų. Jei pica yra kepta namuose ir tik iš kokybiškų produktų, tai ji tikrai nėra nesveika. Padažą gaminkite patys iš konservuotų arba sezono metu iš šviežių pomidorų, jame nebus jokių nereikalingų priedų, tik vitaminai. Sūrį ir mėsą bei alyvuogių aliejų rinkitės tik pačios geriausios kokybės, tuos pačius, kuriuos naudojate ir sveikoms salotoms ruošti. Labiausiai kaltas galėtų jaustis nebent picos padas, kuris gaminamas iš miltų, mielių ir vandens. Visad renkuosi specialiai picai Tipo 00 skirtus miltus, jų tikrai būna pirkti didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose arba galite internetu užsisakyti tikų itališkų picos miltų iš vienos puikios itališkų maisto produktų krautuvėlės. Jei picą valgysite ne kiekvieną dieną, o tik kartą per savaitę tas picos pagrindas tikrai nepakenks nei jūsų sveikatai, nei figūrai, o vaikams suteiks daug džiaugsmo.
Jei turite elektrinį maišytuvą ar duonkepę, tešlą picai paruošite greitai ir lengvai. Pomidorų padažą irgi pasiruošite per kelias minutes, pica bus dar skanesnė. Picos pagrindus iš tešlos kočiokite kartu su vaikais bei leiskite jiems tepti pomidorų padažą, pasirinkti ir dėlioti ingredientus ant jos patiems. Picos tešlos galite pagaminti daugiau: iš atlikusios iškočiokite apvalius nedidelius picos pagrindus, sudėkite ant padėklų ir kiškite į šaldymo kamerą. Joms užšalus ir sukietėjus, kiekvieną atskirai susukite į maistinę plėvelę ir laikykite iki mėnesio. Tada, vaikams užsimanius naminės picos, beliks tik greitai ištraukti užšalusius pagrindus, ant jų užberti įdaro ir iškepti.
Geriausia picos tešla ir greičiausiai pagaminamas naminis pomidorų padažas
Sudėtis
- Picos tešlai:
- 500 g miltų, geriausiai 00 tipo
- 300 ml šilto vandens
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelio cukraus
- 4-5 g sausų mielių
- Pomidorų padažui:
- 1 indelio pjaustytų konservuotų pomidorų
- 2 česnako skiltelių
- saujos šviežių bazilikų
- 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelio cukraus
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Eiga
Pagaminkite picos tešlą. Miltus sumaišykite su druska, šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų ir sausas mieles, supilkite miltus ir alyvuogių aliejų. Elektriniu virtuviniu maišytuvu arba rankomis užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą. Picos tešlos ilgai minkyti nereikia, ją palikite valandėlei, kad iškiltų. Picos tešlos minkymą galite perleisti ir elektrinės duonkepės tešlos minkymo programai, bus lengviau, be to sutaupysite laiko – po pusantros valandos turėsite jau išminkytą ir iškildintą picos tešlą. Jei turite laiko, iškilusią tešlą palaikykite kelias valandas šaldytuve, tada iškepęs picos pagrindas bus dar skanesnis, arba dalį paruoštos tešlos galite palikti ir kitai dienai šaldytuve.
Kol tešla kyla pasiruoškite pomidorų padažą. Visus padažo ingredientus sudėkite į elektrinę kapoklę arba kokteilinę ir sukapokite į vientisą padažą. Padažo virti nereikia, jį iš karto galėsite tepti ant picos pagrindo.
Įkaitinkite orkaitę iki maksimalios 220 laipsnių temperatūros, kartu su skarda ant kurios kepsite picą, kad dedant į ją picą, būtų karšta. Geriausiai namų sąlygomis picas kepti ant specialaus kepimo akmens, kuris naudojamas buitinėms orkaitėms. Picą kartu su vaikais iškočiokite kočėlu ant kepimo popieriaus, aptepkite pagamintu pomidorų padažu ir apdėliokite mėgstamais priedais: mocarelos sūriu, kumpiu, daržovėmis... Prieš kepimą picą lengvai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite džiovintu raudonėliu. Kartu su kepimo popieriumi picą perkelkite ant įkaitusios skardos ir kepkite apie 10-15 minučių. Kad pica būtų traški ji kepama aukštoje temperatūroje ir gana trumpai.
12 Comments
langas
2015-05-12 at 12:05 pmLabai puikus receptas! Labai Jums ačiū ! Tik noriu pasiteirauti, gal žinote, ar galima tokius tešlos “bublikus” šaldyti, o esant norui atšildžius kepti? ar gautųsi? arba, kiek tada laiko galima šaldytuve įdėtą laikyti?
Dėkoju
Rennie
2015-05-13 at 8:19 pmTešlą šaldytuve laikyti galite apie parą, per tą laiką ji tampa net skanesnė. Šaldyti geriausiai jau iškočiotą į picos formą tešlą tada tiesiai ant sušalusio picos pagrindo galėsite dėti įdarą ir kišti į orkaitę. Tokius picos papločius šaldytuve laikykite apie mėnesį. Šaldyti neiškočiotos picos tešlos nesu bandžiusi, bet įtariu ji tampa drėgnesnė ir su ja sunkiau dirbti.
GL
2015-05-13 at 7:48 pmTikrai puikus receptas. Buvo labai skanu.
Rennie
2015-05-13 at 8:21 pmSmagu girdėti 🙂
Inga
2016-01-02 at 5:37 pmKur rasti picos pagrindo ingridientus ir jų kiekį? Kažkodėl man jų nerodo.
Ingrida
2016-02-15 at 4:29 pmMan irgi nerodo :/
Ingrida
2021-02-10 at 6:22 pmSveiki. Labai aktualu jei planuoja kepti picą sekančią dieną,tai ar pakildinti tešlą kažkiek prieš dedant į šaldytuvą,ar sumaišius produktus iškart į šaldytuvą,o kitą dieną kildinti prieš kepant? Ačiū
Renata
2021-02-11 at 12:57 pmBrandintos picos tešla kiek kitaip gaminama, jai reikia mažiau mielių, jos receptą esu aprašiusi šiame savo recepte https://www.sezoninevirtuve.lt/maisto-ir-vyno-derinimas-brandintos-teslos-pica-su-baravykais/
Jurgita
2019-04-14 at 10:47 amAčiū radus Jūsų picos receptą gaminu tik pagal jį. Nesu naujokė naminių picų kepime, bet šis picos padas man skaniausias
Renata
2019-04-15 at 5:18 pmKaip man smagu girdėti 🙂 Pas mus be naminių picų nepraeina nei vienas penktadienis!
Aurelija
2019-05-11 at 9:16 amO jei picos padui vandenį pakeisti pienu? Kepiau vakar pagal panašų receptą, tik miltų kiekis mažesnis dėjosi, tai hmm, norėtųsi minkštesnio pado…
Mindaugas
2021-02-16 at 1:58 pmDel pacio kepimo norejau paklausti, jei orkaite ikaista iki 300 laipsniu ar galima iki max nustatyti ar iki 220 ? Taip pat kokiu rezimu ir kurioje lentynoje geriausiai kepti pica? Virsus apacia ? tik Apacia ? Su ventiliatorium ar be? Taip pat domina ar suri po ingridientais ar ant virsaus ingridientu geriausia deti?