Jei šventėms norite iškepti kalakutienos, bet nenorite kepti viso kalakuto, kuo puikiausias pasirinkimas būtų kalakutienos krūtinėlės kepsnys. Kad iškepęs kepsnys būtų sultingas, nes kepdama kalakutienos krūtinėlė linkusi sausėti, nakčiai mėsą užmerkite į sūrymą.
Kalakutienos mėsą labai mėgstu, o pamačiusi didžiausią straipsnį apie jos naudingumą Rimi kalėdiniame žurnale “Druska ir pipirai” iš karto pagalvojau, kad šios žiemos šventės mūsų namuose tikrai nepraeis ir be kalakutienos. Būdama Rimi daržovių skyriuje šalia mėsos dar prigriebiau ir mažųjų šviežių morkyčių, iškeptos šalia kepsnio jos labai gražiai atrodo ir jų nereikia pjautyti. Ten pat užmačiau ir mažųjų Lietuvos ūkininko užaugintų bulvyčių. Žiemą visada pasigendu nedidelių kokybiškų atskirai sufasuotų nedidelių bulvyčių, kurios ypač tinka prie šventinio kepsnio, net nežinojau, kad prekybos centre tokių esama. Kadangi šalia mėsos stengiuosi patiekti tiek pat ar net dar daugiau daržovių, tai radusi miniatiūrinių daržovių ypač apsidžiaugiau. Tik neišsigąskite pamatę ilgą šio recepto ingredientų sarašą, patiekalą pasiruošite tikrai greitai, o visus ingredientus rasite vienoje vietoje, greitai po darbo užbėgę į prekybos centrą. Na o visą šį šventinį patiekalą vainikuoja tradicinis kalėdinis šviežių spanguolių padažas, jo receptą su įvairiomis variacijomis esu surašiusi net dviejose savo knygose: “Sezoninė Virtuvė” ir “Gero maisto dienoraštis. Žiema”. Manau, taip ruošta kalėdinė kalakutienos krūtinėlė tikrai patiks neriebaus ir sveikesnio maisto mėgėjams.
Kalėdinis kalakutienos krūtinėlės kepsnys
Lengvoms Kalėdoms
Eiga
Iš vakaro kalakutienos filė nuplaukite ir užmerkite sūryme. Sūrymą pasiruoškite labai paprastai, vandenyje ištirpinkite druską, cukrų, suberkite prieskonius ir įmerkite mėsą. Mėsa su sūrimu statykite nakčiai į šaldytuvą.
Iš sūrymo ištrauktą mėsą nusausinkite, ištrinkite piprais, cinamonu ir alyvuogių aliejumi. Guldykite ją į kepimo indą ir pašauklite kepti į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę 20 minučių.
Kol kepa mėsa pasiruoškite daržoves. Bulvytes nuplaukite, jei jos mažos ir plona odele, neskuskite. Švarias bulves suberkite į puodą su vandeniu, berkite druskos ir statykite virti. Bulves virkite 10 minučių, kai jos apvirs nupilkite vandenį ir suberkite i kepimo indą. Kiekvieną bulvytę lengvai įspauskite grūstuvu, kad ji lengvai susitraiškytų, bet nepavirštų į košę. Į kiekvieną sutraiškytą bulvytę įspauskite po šviežią rozmarino šakelę ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Bulves statykite kepti šalia kalakutienos 20 minučių, kol gražiai apkeps ir visiškai suminkštės.
Morkas nuplaukite, jei reikia nuskuskite, bet jei naudosite mažąsias morkytes, to daryti nereikės. Į didelę keptuvę pilkite aliejaus ir trumpai pakepinkite morkytes. Nuo pusės apelsino smulkiai nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis. Sultimis užpilkite morkas, suberkite prieskonius, druską ir tarkuotas žieveles. Troškinkite apie 10 minučių ant žemos temperatūros, galiausiai ant morkų supilkite klevų sirupą ir dar trumpai patroškinkite. Morkos neturi būti visai minkštos, jos turi išlikti traškios. Paruoštas morkas keptuvėje uždenkite dangčiu ir palikite šiltai.
Paruoškite mėsai glazūrą. Nuo apelsino smulkiai nutarkuokite žievelę, išspauskite sultis. Jas sumaišykite su garstyčiomis, klevų sirupu, balzamiko actu ir prieskoniais. Apkepusią mėsą aptepkite paruošu padažu ir statykite kepti toliau dar 15 minučių. Per tą laiką dar kelis kartus vis palaistyklite mėsą nuvarvėjusiu padažu.
Kol mėsa baigia kepti išvirkite spanguolių padažą. Spanguoles supilkite į puodą kartu su apelsinų sultimis ir virkite, kol uogos susproginės. Tada supilkite medų ir prieskonius, trumpai pašildykite bei supilkite į padažinę.
Kalakutieną su bulvėmis, morkomis ir padažu pateikite šiltus ir vienu metu.
Užrašai
Receptas paruoštas kartu su "Rimi Lietuva"
Komentarai