Toks ėrienos kumpio kepsnys galėtų tapti didžiausiu jūsų kalėdinio stalo pasididžiavimu. Šiemet repetuodama Kalėdas norėjau paruošti tikrai ypatingą šventinį patiekalą. Kepto kalėdinio kalakuto, kalėdinės anties ir šventinės žąsies receptus rasite jau anksčiau mano surašytus tiklaraštyje, o šiemet ypatingų Kalėdų vertas – aromatingas ėrienos kumpis su granatais. Ką jau ką, bet tokį ėrienos šlaunies kepsnį namuose valgome tikrai ne dažnai ir jau tikrai ne per kiekvienas šventes. Šį, net 3 kilogramų visą ėrienos kumpį su kaulu užsisakiau iš el. parduotuvės PilnasPuodas.lt. Šiai parduotuvei ėriena yra ruošiama iš 6–12 mėnesio amžiaus ėriukų, auginamų „Katino ūkelis“, kuris įsikūręs netoli Anykščių, Nagurkiškių kaime. Jame nuo 2014 metų avis augina ūkininkas Ladas Katinas. Vasaromis jo avys ganosi žaliose pievose netoli Nevėžos ežero, o žiemoja šiltuose tvartuose, kadaise priklausiusiuose Šlavėnų dvarui. Avys šeriamos šienu, šienainiu, miežiais, bei avižomis, jos laikomos bandomis po 100, didžioji dalis yra Lietuvos juodgalvės, kita dalis – mišrūnės: „ Sufolku“, bei „Beltex“ veislių avys.
Su PILNAS PUODAS elektronine, Lietuvos ūkiuose užaugintų produktų, parduotuve bendrauju jau ne pirmus metus, būtent čia dažniausiai užsisakau kokybišką mėsą šventėms. Man patinka, kad mėsa atkeliauja tiesiai į namus ir šviežut žviežutėlė, ką tik iš ūkininko, nes skerdžiama bei ruošiama prekybai tik gavus užsakymą. Labai patogu, jog prieš šventes nereikia lakstyti po turgus ir po parduotuves, ieškant tinkamos mėsos šventiniam kepsniui. Šiemet PilnasPuodas.lt komanda priešventinius užsakymus pristatys gruodžio 21, 22, 23 dienomis Vilniuje, Kaune ir kituose Lietuvos miestuose. Dabar būtų pats laikas pasirūpinti, ką kepsite šventiniams Kalėdų pietums. Pačios didžiausios mano rekomendacijos!
Kalėdoms Ėrienos kumpį nuplaukite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Mėsą subadykite peiliu, kad marinatas galėtų labiau į ją įsigerti. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite stambiais žiedais. Paruoškite mėsai marinatą. Kalendrų sėklas sugrūskite ir sumaišykite su likusiais prieskoniais ir druska. Česnakus sutrinkite į tyrelę ir sumaišykite su visais prieskoniais, aliejumi, granatų melasa, citrinų sultimis ir smulkai nutarkuota žievele. Paruoštu marinatu gerai ištrinkite mėsą iš abiejų pusių. Guldykite ją į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi, ant pjaustytų svogūnų žiedų, uždenkite maistine plėvele ir palikite nakčiai marinuotis šaldytuve. Ryte, valandą prieš kepimą mėsą išimkite iš šaldytuvo, kad ji sušiltų iki kambario temperatūros. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių karščio. Į kepimo indą su mėsa pilkite 0,5 l vandens ir labai sandariai uždenkite viską folija. Pašaukite kepti į gerai įkaitintą orkaitę 5 valandoms. Visą tą laiką mėsa turi kepti sandariai uždengta folija. Kelis kartus per kepimą patikrinkite ar kepimo inde netrūksta vandens ir vėl sandariai uždengę folija, kepkite toliau. Per tą laiką mėsa turi iškepti taip, kad net kristų nuo kaulo. Po 5 valandų kepimo nuimkite filiją, jei reikia, papildykite kepimo indą vandeniu, padidinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir apkepkite mėsą orkaitėję dar 30 minučių. Per tą laiką šalia galite iškepti morkas ir paruošti padažą. Kapoklėje labai grerai susmulkinkite visus padažui skirtus ingredientus į skystą vientisą tyrę. Iškepusį ėrienos kepsnį aptepkite paruoštu padažu, apibarstykite granatų sėklomis ir patiekite į stalą kartu su keptomis morkomis. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su PilnasPuodas.lt Aromatingas, lėtai keptas ėrienos kumpis su granatais
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai