APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Kalėdinis aguonų pyragas

Šis mielinis pyragas su aguonomis yra firminis mano mamos kalėdinis kepinys. Mūsų namuose jis kepamas jau labai daug metų, tokį patį kepė dar mano močiutė. Mama prieš Kalėdas užmaišo visą kubilą mielinės tešlos ir iškepa maždaug dešimt tokių pyragų, o tada visiems dalija, dovanoja, įdeda lauktuvių. Tai jau tapo kalėdine mūsų šeimos tradicija. Mama kepdama šį pyragą viską daro rankomis, o aš šiuolaikiškai: tešlą minkyti perleidžiu duonkepei, aguonas malti – virtuviniam kombainui.

Aguonų pyrago receptas – iš naujosios knygos „Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus“, kurią kartu su fotografe Egle Mačerauske ir leidykla „Smaguris“ kūrėme  9 mėnesius. Knygoje rasite 4 metų laikų skyrius ir 12 jų poskyrių, kuriuose jūsų lauks net 76 sezoninių ingredientų aprašymai ir puikūs jų „portretai“, 210 mano ruoštų sezoninių receptų… Visa tai vos vos sutalpinome į 470 knygos puslapių. Knygą virtualiai pavartyti galite čia, o nusipirkti su dedikacija būtent Jums šioje krautuvėlėje.

„Prieš trejus metus pradėjusi rašyti sezoninio maisto tinklaraštį, tikėjau, kad vieną dieną apie tai parašysiu ir knygą. Jos vizija gimė ir nepaleido manęs kelerius metus. Vis nesiryžau pradėti, atidėliojau, maniau, kad tam dar turiu marias laiko. Prieš metus gyvenimas leido suprasti, jog nėra amžinas. Pradėjau daugiau mėgautis, džiaugtis, kurti, savo svajones pildyti čia ir dabar. Tuo metu mano protą ir mintis visiškai užvaldė šios knygos idėja, kuri buvo pasirengusi ištrūkti iš mano vizijų ir pradėti materializuotis. Apie ją prasitariau savo bendramintei, šios knygos fotografei Eglei, kuri tik dar labiau mane paskatino kurti knygą ir net sutiko dirbti kartu. Pirmieji mūsų pokalbiai ir knygos vizualizacijos gimė lėktuve, kažkur tarp Lietuvos ir Prancūzijos, skrendant į gardaus maisto sostinę Paryžių.

Tada atėjo ilgas 9 mėnesių knygos kūrimo, gaminimo, fotografavimo ir rašymo laikas. Būtent pavasarį buvo nufotografuotos visos pavasario daržovės ir patiekalai, pagaminti iš vietinių, ką tik užderėjusių rabarbarų, ridikėlių, smidrų… Vasarą gamindamos ir fotografuodamos leidome mano šeimos vasarnamyje, kuriame ji tiesiog liejosi per kraštus dovanodama ant smilgų suvertas žemuoges, lysvėse sirpstančias braškes ir miške mėlynuojančias mėlynes. Rudenį vėl grįžome į miestą, turguje rinkausi šviežiausias rudens gėrybes, viriau, kepiau, troškinau. Sunkiausia dalia teko žiemos skyriui, nes šiuo metų laiku šviežios daržovės ir vaisiai neauga, todėl žiemos patiekalus išdalijome trims šiltiems metų laikams, daugiausia fotografavome rudens pabaigoje, pakaitomis su kitais rudens skyriaus receptais. Šiai knygai, kaip ir vaikui, gimti prireikė lygiai devynių mėnesių…“

Ištrauka iš knygos “Sezoninė Virtuvė:200 receptų pagal metų laikus”

Kalėdinis aguonų pyragas

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 1 dideliam pyragui
Gaminimo laikas: 2 val. Kepimo laikas: 40 min.

Kalėdoms

Sudėtis

  • 250 g miltų
  • 125 g pieno
  • 15 g šviežių mielių
  • 2 kiaušinių trynių
  • 60 g cukraus
  • 40 g sviesto
  • 2 g druskos
  • 1 kiaušinio pyragui aptepti
  • Įdarui:
  • 150 g aguonų
  • 2 kiaušinių baltymų
  • 1 šaukšto apelsinų žievelių cukatų
  • 2 šaukštų razinų
  • 100 g cukraus
  • Glajui:
  • 1 šaukšto citrinų sulčių
  • miltelinio cukraus
  • aguonų apibarstyti

Eiga

1

Paruošiu aguonas. Iš vakaro jas užpilu verdančiu vandeniu, kad per naktį išbrinktų. Išbrinkusias suberiu į drobele išklotą rėtį ir perlieju švariu vandeniu. Palieku nuvarvėti ir pradžiūti. Sausas aguonas suberiu į virtuvinį kombainą, kad jas visiškai sukapotų, gerai susmulkintos aguonos sudrėksta ir išskiria pieną. Tą patį darbą galima atlikti ir tradiciškai, aguonas kelis kartus malant mėsmale.

2

Užmaišau mielinę tešlą. Į duonkepę suberiu miltus. Pašildau pieną iki kūno temperatūros. Kiaušinių trynius atskiriu nuo baltymų. Pusę pieno nupilu ir jame ištirpinu mieles su 50 gramų cukraus. Likusį pieną išmaišau su kiaušinių tryniais, druska ir cukrumi. Ant miltų supilu pieną su mielėmis ir kiaušinių tryniais. Duonkepėje įjungiu tešlos minkymo programą, per tą laiką išlydau sviestą ir, kai jis praaušta, supilu į minkomą tešlą. Per 1,5 valandos pyrago tešlą duonkepė išminko ir iškildina. Tešlą galite minkyti ir rankomis, užminkytą ją uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kelioms valandoms, kad iškiltų ir padvigubėtų.

3

Paruošiu pyrago įdarą. Vieną kiaušinio baltymą suplaku su cukrumi, kad susidarytų putos, ir sumaišau su aguonomis, cukatomis, razinomis.

4

Ant kepimo popieriaus užberiu miltų ir iškočioju iškilusią tešlą. Iš tešlos suformuoju pailgą apie centimetro storio stačiakampį. Paruoštą tešlą rankomis ištepu atlikusiu kiaušinio baltymu, tada vienodai paskleidžiu aguonų įdarą ir palieku po kelis centimetrus iš tešlos šonų. Keldama kepimo popierių nuo apačios pradedu vynioti tešlą, kol gražiai visą susuku, o aguonų įdaras lieka viduje. Pyrago kraštus, prieš tai išteptus baltymu, geriau prispaudžiu ir priklijuoju prie pyrago, o galus dar patepu baltymu ir švelniai užlenkiu, kad neišbėgtų įdaras. Paruoštą pyragą su kepimo popieriumi guldau į kepimo skardą ir palieku pusvalandžiui šiltai, kad iškiltų.

5

Iškilusio pyrago viršų aptepu plaktu kiaušiniu ir kepu iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje nuo 30 iki 40 minučių, kol jis visiškai iškepa. Iškepusį dedu ant grotelių, kad praauštų. Iš citrinos sulčių ir miltelinio cukraus užmaišau tirštą glajų, jį užpilu ant iškepto pyrago ir apibarstau aguonomis. Pyragą pjaustau visiškai ataušusį.

6

Išbandykite kitaip... Į pyrago įdarą vietoj apelsinų cukatų galite įberti stambiai įtarkuotų kelių apelsinų žievelių, o razinas pakeisti grūstais riešutais.

Užrašai

Receptas iš knygos "Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus". Foto Eglės Mačerauskės.

Gali patikti

6 Comments

  • Atsakyti
    Ilona
    2013-12-09 at 9:19 pm

    Kiek dėti sausų mielių?

  • Atsakyti
    Rennie
    2013-12-10 at 11:07 am

    Sausų mielių reikėtų 4 kartus mažiau, taigi apie 4 g.

  • Atsakyti
    Svajūnė
    2014-12-20 at 3:53 pm

    Gaminau aguonų riestę iš “Nostalgiški skanumynai” – puikus receptas! gardumas neišpasakytas! 😉

  • Atsakyti
    Neringa
    2015-12-22 at 12:48 pm

    Sveiki. Siemet zadu kepti daug pyragu, taigi reiks ir daug aguonu., Nesinori ju tradiciskai malti mesmale, visai neidomus darbas. Kokius kombaino priedus naudojate smulkinti aguonoms? Ar smulkinat kokteilineje, ar dedate i pagrindini kombaino inda ir naudojate kapojimui skirta prieda su geleztemis?

    • Atsakyti
      Rennie
      2015-12-23 at 3:47 pm

      Aš aguonas kapoju kombainu su tam skirtomis aštriomis geležtėmis. Puikiai susikapoja !

  • Atsakyti
    Laima
    2018-12-12 at 7:57 pm

    Aciu, mieloji, uz si puiku aguonu pyrago recepta! Man regis, siuo receptu Jus kazkada pasidalinote Zitos Klemickaites laidoje “Ryto suktinis”. Nuo to laiko ir kepu si nuostabaus skonio ir ganetinai lengvai paruosiama pyraga. Niekuomet nenuvilia nei skonis, nei isvaizda.

  • Komentuokite