Negaliu patikėti, jau šį savaitgalį prasideda adventas ir tikrasis Kalėdų laukimas. Laikas kepti advento sausainius! Šiemet kalėdinį kepimą pradedu ne su tradiciniais meduoliais, o su traškiais biskočiais, kurie kvepia meduoliais. Tradiciniai itališki Biscotti kepami be jokių riebalų, tik iš kelių pagrindinių ingredientų – miltų, kiaušinių ir cukraus. Visi kiti papildomi šių sausainių ingredientai varijuoja pagal sezoną ir kepėjo skonį. Šį kartą į bazinę biskočių tešlą įmaišiau kalėdinių priedų – meduolių prieskonių, aguonų, džiovintų spanguolių, lazdynų riešutų.
Priedus galite pasirinkti pagal savo skonį ir virtuvės atsargų turinį, bet įberti Santa Maria kvapnių meduolių prieskonių nuoširdžiai rekomenduoju, nes tokie biskočiai galėtų būti dar vieni kvapnūs kalėdiniai sausainiai. Šis biskočių receptas iš mano studijų Leiths kulinarijos mokyklos užrašų. Studijų skyriaus Bread&Patisserie dėstytoja prie šio recepto akcentavo, jog būtent be riebalų iškepti biskočiai yra traškesni ir juos galima laikyti ilgiau. JAV paplitę biskočių receptai su sviestu bei aliejumi yra trapesni, lengviau lūžta ir galiojima trumpiau. Patys traškiausi itališki biskočiai yra kepami tik su kiaušinių baltymais, cukrumi, miltais ir įvairiais priedais. Turiu prisipažinti, kad mano skoniui kulinarijos studijų biskočių receptas buvo kiek per saldus, todėl savo recepte cukraus kiekį sumažinau 33 %, tuo labiau kad į jų tešlą bėriau džiovintų vaisių, kurie suteikė papildomo saldumo. Vietoje įprastų rafinuotų kvietinių miltų į tešlą bėriau šviesius speltų miltus, kurie kepiniams su kepimo milteliais ypač tinka, o skonio skirtumo beveik nesijaučia. Biskočius visada mėgau dėl juose esančių riešutų, kurie sausainiams suteikia ne tik papaildomo traškumo, bet ir taip naudingų skaidulų, kurios padeda suvaldyti cukraus šiuolius, valgant skanumynus, pilnus angliavandenių. Labai patogu, kad šiuos sausainius galima iškepti iš anksto ir laikyti sausai bei sandariai net iki trijų savaičių.
Trumpa šio recepto charakteristika:
- 33 % mažiau cukraus nei tradiciniame recepte
- be pridėtinių riebalų
- su speltų miltais (lengviau pasisavinamas glitimas)
- daugiau skaidulų dėl riešutų ir aguonų
- gausu baltymų dėl kiaušinių ir riešutų
- labai skanu ir trašku!
Daugiau kalėdinių sausainių receptų rasite mano kurtoje elektroninėje knygoje “Kalėdinių sausainių ADVENTO kalendorius”, kurią kartu su 24 receptais nemokamai parsisiųsite iš mano tinklaraščio čia.
Kviečiu žiūrėti šių sausainių filmuotą receptą
Be pridėtinių riebalų; Mažiau cukraus Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir meduolių prieskoniais. Į miltų mišinį smulkiai įtarkuokite geltonąją apelsino dalį, džiovintas spanguoles, riešutus, aguonas ir viską gerai išmaišykite. Kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi iki baltumo. Plaktus su cukrumi kiaušinius supilkite į miltų mišinį ir gerai mentele išmaišykite, kol apsijungs į vientisą masę. Jei tešla labai limpa prie rankų, įberkite dar saują miltų. Ant miltuoto paviršiaus sukrėskite visą tešlą, ją padalinkite į 4 dalis. Kiekvieną tešlos dalį ant miltuoto paviršiaus rankomis suformuokite į pailgas tešlos gyvačiukes apie 20 cm ilgio ir apie 3 cm diamero. Tešlos gyvačiukes sudėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Tarp suformuotos tešlos gaminių palikite bent 6 cm tarpus, nes jie kepdami plėsis. Kepkite įkaitintoje iki 200 laipsnių karščio orkaitėje (viršus+ apačia, be vėjelio) apie 25 minutes. Iškepusius biskočių pyragus kiek praaušinkite ir dar šiltus supjaustykite 1 cm storio riekelėmis. Lengviausiai tai padarysite specialiu duonos raikymo peiliu. Biskočių riekeles sudėkite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus ir vėl pašaukite antram kepimui į 160 laipsnių karščio orkaitėje (viršus+apačia, be vėjelio) dar 15 minučių. Išekepusius biskočius ataušinkite ir laikykite sausai sandarioje dėžutėje iki 4 savaičių. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVAKalėdiniai biskočiai
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai