Tai maloniai gomurį nuteikiantys skrebučiai su šakniniais salierais ir grūdėtomis garstyčiomis ant viršaus suraitytu vytintu kumpiu bei apibarstyti graikiniais riešutais. Tiesiog tobulas šaltojo laikotarpio užkandis: stiprus, aromatingas, o tuo pačiu labai gaivus, burnoje paliekantis malonų skonį. Tokia skrebučių lėkštė taip ir prašosi vyno taurės.
Salierų remoulade – klasikinis prancūziškas patiekalas, kuriam šakniniai salierai smulkiai supjaustomi šiaudeliais, apipilami citrinos sultimis, kad nepatamsėtų ir sumaišomi su majonezo bei garstyčių padažu. Labai paprasta, bet nuostabiai skanu. Kaip ir dauguma prancūziškų dalykų jis žavi savo nepaprastu paprastumu ir elegantišku skoniu. Pagamintas salierų remoulade šaldytuve puikiai išsilaikys kelias dienas ir netgi taps skanesnis, todėl drąsiai jo galite pagaminti daugiau. Salierai, mūsų virtuvėse dažniausiai naudojami sriuboms ir troškiniams gardinti, šiame patiekale tiesiog “sužydi” savo šviežiu, intensyviu ir aromatingu skoniu. Tiems, kas mėgsta salierus, turėtų net labai patikti. Salierų remoulade patiekiau ant skrudintos čiabatos, nors labiau čia būtų tikusi prancūziška bagetė, ant viršaus susukau vytinto kumpio gabalėlį ir apibarsčiau skrudintais graikiniais riešutais. Paskutiniu metu mane yra užvaldžiusi skrebučių gaminimo manija, vien tik knygoje “Sezoninė virtuvė” jų rasite penkis receptus: su šviežiais bobausiais, keptomis slyvomis, karamelizuotomis kriaušėmis, šviežiais baravykais ir džiovintais pomidorais su džiovintais grybais bei karamelizuotais svogūnais. Kiekvienam metų laikui tikrai bus iš ko pasirinkti.
Šiam salierų pagardui naudojau Lietuvoje augintas ir pagamintas “Gardulės” grūdėtasias garstyčias. Atradusi šias garstyčias daugiau nebesiblaškau tarp parduotuvių lentynų, ieškodama natūraliausių ir aštriausių garstyčių, nes pagaliau suradau tas, kurios visiškai atitinka mano skonį. “Gardulės” gamina garstyčias su slyvomis, persikais, spanguolėmis, medumi, rinktis, tikrai, yra iš ko.
Patiekalui galite naudoti namuose ruoštą majonezą, kurio receptą rasite čia, arba mėgstamą pirktinį majonezą.
Skrebučiai su salierų remoulade
Prancūzų virtuvė
Sudėtis
- 250 g šakninių salierų
- 1 šauktelio grūdėtųjų Gardulės garstyčių
- 2 šaukštelių majonezo
- 2 šaukštelių tiršto graikiško jogurto
- 2 šaukštų citrinos sulčių
- kelių petražolių šakelių
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Patiekti:
- 8-10 riekelių čiabatos arba bagetės duonos
- 8-10 riekelių vytinto kumpio
- kelių saujų gliaudėtų graikinių riešutų
Eiga
Salierus, pjaustyklės mandolina pagalba, supjaustau plonais šiaudeliais ir užpilu citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Petražolių šakeles smulkiai sukapoju. Graikinius riešutus trumpai paskrudinu sausoje keptuvėje, apskrudusius patrinu tarp rankų, kad atsiskirtų luobelės.
Iš majonezo, grūdėtųjų garstyčių ir tiršto graikiško jogurto užmaišau padažą, gardinu druska ir maltais pipirais. Paruoštą padažą sumaišau su pjaustytais salierais ir petražolėmis, palieku 15-30 minučių, kad įsiskonėtų.
Skrebučiams, pjaustytą riekelėmis duoną paskrudinu keptuvėje su grioveliais. Ant skrudintos duonos tepu pagaminto salierų remoulade, ant viršaus susuku ploną kumpio griežinėlį ir apibarstau skaldytais graikiniais reišutais. Skrebučius apiberiu šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir patiekiu prie vyno.
10 Comments
Kristina
2013-12-01 at 2:33 amLabai gerai atrodo ir labai gerai skamba! Mėgstu salierus, ir tad šiuos skrebučius tikrai gaminsiu. Ir greitai:)
Rennie
2013-12-02 at 11:59 amKristina, būtinai išbandykite, nes tikrai labai gero skonio, o ypač prie vyno 😉
Adelija
2013-12-03 at 5:21 pmO kur galima įsigyti graikiško jogurto? Ar vis tik naudojate bet kokį kitą?
Rennie
2013-12-03 at 7:10 pmGraikiško jogurto yra pirkti Rimi. Vietoj jo dar tiktų turkiškas jogurtas, kurio taip pat yra minėtoje parduotuvėje. Šie jogurtai yra daug tirštesni už mums įprastus, jų tirštumas panašus į majonezo. Jei norite jogurto galite ir nenaudoti, o gaminti tik su mėgstamu majonezu.
Kristina
2014-01-04 at 12:46 amRennie, štai ir išmėginau! Buvo išties labai gardu. Salierų pagaminau daugiau, valgėme ir kaip skrebučius prie vyno, ir (kitą dieną) kaip salotas prie jautienos, nenusivylėme abiem atvejais. Net nufotografuoti nespėjau, teks kitą kartą:) Ačiū už receptą!
Rennie
2014-01-07 at 12:00 pmKristina, džiaugiuosi, kad patiko 🙂 Tai paprastas, bet neprastas valgymėlis, aš jį labai mėgstu.
Vaiva
2014-06-25 at 12:45 pmRennie, ačiū už receptą, nerealiai skanu, net nesitikėjau, kad bus taip labai skanu, gaminu juos beveik visa savaite ir niekaip negaliu atsivalgyt 🙂
Rennie
2014-06-30 at 6:03 pmSmagu girdėti 🙂 Tai tikrai paprastas ir skanus receptas.
Neringa
2017-01-06 at 7:24 amSveiki, receptą radau ne per seniausiai ir jau antrą kartą darau, pakeičiu vieną kartą į savaitę pusrytinę košę. Pusryčiams valgau su juoda duona, nuostabus receptas. Ačiū Rennie
Neringa
2017-01-06 at 7:25 amPusrytinę košę pakeičiu sumuštiniu :).