Kokios gi Kalėdos be kalėdinio kepsnio? Tiems, kas nesiruošia kviestis daug svečių, o vis dėlto per Kalėdas norėtų paragauti kalakutienos, būtų puiki išeitis išsikepti kalakutienos kumpio kepsnį. Kalakuto kumpis dažniausiai sveria apie vieną kilogramą, tai pats tas keturių asmenų šeimai. Prie tokios kalakutienos puikiai tinka bruknių padažas bei traškiai keptos bulvės su rozmarinu ir morkomis su čiobreliais ir dar kepti obuoliai su bruknėmis.
Nežinau kaip jums, bet man Kalėdinis kepsnys siejasi tik su paukštiena – kepta antimi, žąsimi arba kalakutu, o blogiausiu atveju bent jau su višta. Su kalakutu, turbūt, yra daugiausiai darbo, jis didelis, o ir suvalgyti jį visą prireiktų net dešimties žmonių, todėl dažniau kepu kalakutienos kumpį.
Kalakutienos kumpį galite kepti ir kepimo rankovėje, tada nereikės jo vartyti. Kaip gražiai iškepti obuolius galite pamatyti čia. klasikinis kalakutienos kepsnys labai skanus ir kvapnus, jis puikiai tiks jaukioms šeimyninėms Kalėdoms.
Kalakutienos kumpis su bruknėmis
Sudėtis
- Kepsniui:
- 1 kg kalakutienos kumpio
- 2 šaukštų bruknių uogienės
- 2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus
- 1 šaukšto priekonių mišinio: cinamono, kardamono, kvapniųjų pipirų, gvazdikėlių, apelsinų žievelių
- 1 šaukšto džiovintų čiobrelių
- druskos pagal skonį
- Garnyrui:
- 4 obuolių
- bruknių uogienės
- malto cinamono
- 0,5 kg nuskustų bulvių
- 1 šaukštelio džiovintų rozmarinų
- 0,5 kg morkų
- 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių
- 1 šaukštelio druskos
- 4 šaukštų aliejaus
Eiga
Iš vakaro kalakutienos kumpį užmarinavau bruknių, aliejaus ir prieskonių padaže.
Kalakutienos kumpį kepiau apie 1,5 val. 200 laipsnių orkaitėje, į skardą įpylusi pusę stiklinės vandens.
Garnyrui vienoje skardos pusėje bulves sumaišiau su rozmarinu, druska ir keliais šaukštais aliejaus, kitoje pusėje paskleidžiau morkas sumaišytas su čiobreliais, druska ir aliejumi.
Skardą su daržovėmis pašoviau į orkaitę kepti praėjus 45 minutėms nuo kepsnio kepimo pradžios.
Patį kepsnį tuo pat metu apverčiau ant kitos pusės.
Obuolius, įdarytus bruknėmis, kepti prie kepsnio padėjau likus 20 min. iki kepimo pabaigos.
Iškepusį kalakutienos kumpį dėjau į padėklą ir apdėliojau keptais obuoliais, morkomis, bulvėmis.
Iš perkoštų kalakutienos sulčių, likusių kepimo skardoje, pagaminau padažą, sumaišydama jas su keliais šaukštais bruknių uogienės.
4 Comments
Indrė
2011-12-15 at 12:33 pmIr man su paukštiena. Senais laikais kai tik atsidarė viščiukų vagonėliai eidavom pirkti jų Kalėdoms, nes niekas neatrodė skaniau nei grill viščiukas. O dabar jau dažniausiai gaminu pati 🙂 atrodo tikrai labai skaniai 🙂
Rennie
2011-12-15 at 5:42 pmNet neįsivaizduoju kaip tie viščiukų vagonėliai atrodo (Vilniuje tokių nemačiau), bet puikiai įsivaizduoju, kaip skaniai juos taršydavote 🙂
Mindaugas
2011-12-19 at 12:41 pmRenata, kaip skaniai atrodo, matosi, jog kursai padėjo 😉
Šaunus receptas! 🙂
Rennie
2011-12-19 at 10:00 pmDėkui, dėkui, Mindaugai, man kepsnius fotografuoti sunkiausiai sekasi, jie ne visad būna fotogeniški, nors skonio tai visai neįtakoja 🙂