Atvyko jaunas božolė! Kiekvienais metais lapkričio trečiąjį ketvirtadienį pasaulis švenčia jauno Božolė vyno šventę. Šiemet jauno vyno sutiktuvės bus visai kitokios, nei įprasta, su uždarytais barais ir restoranais. Visada šią dieną su vyru stengdavomės išeiti į miestą, bet šiemet, kaip ir visi, liksime namuose, bet šią dieną tikrai paminėsime pakeldami jauno vyno taurę, kad kitais metais pasaulis ir ši šventė sugrįžtų į savo įprastas vėžias.
Ta proga, kartu su Someljė mokykla, parinkome 3 vynus iš Božolė regiono:
- Tradicinį jauną 2020 m. Paul Sapin vyną iš Božolė regiono, Beaujolais Nouveau apeliacijos, 100 % Gamay vynuogų.
- Ekologišką jauną nefiltruotą 2020 m. vyną Pierre Dupond iš Božolė regiono, Beaujolais Nouveau apeliacijos, 100 % Gamay vynuogų
- Ilgiau brandintą Domaine Marcel Lapierre Morgon 2019 vyną iš Božolė regiono, Morgon apeliacijos, apjungiantį biodinaminę ir natūraliąją vyndarystę propaguojančius kultinius Božolė ūkius, 100 % Gamay vynuogų.
Šiuos vynus sudėliojau gerėjimo tvarka, norėdami pasimėgauti tikru Božolė regiono vynu, rekomenduoju išbandyti būtent paskutinį šiame sąraše vyną. O norintiems daugiau sužinoti apie Božolė regiono vynus, rekomenduoju perskaityti šį straipsnį.
Koks gi maistas derėtų prie vynų iš Božolė regiono? Įprastai šie vynai būna lengvo skonio, gaiviai rūgštūs. Brandesnis Gamay vynuogių vynas pasižymi subtilais gėlių, uogų ir žemės aromatais bei universalumu derinant prie maisto. Tikrai neprašausite, jei šį vyną derinsite su:
- riebia paukštiena: antiena, žąsiena
- su kalakutiena ir vištiena
- kiaulienos dešrelėmis, šonine
- troškintais kopūstais
- įvairiais riebesniais patiekalais
Tradiciškai Gamay vynuogių vynas patiekiamas prie Padėkos dienos kepto kalakuto ir idealiai tinka prie tradicinių Kalėdų stalo patiekalų. Aš šį vyną derinau prie prancūzišku stiliumi ruošto pupelių troškinio su antienos šlaunelėmis. Prancūzijoje jis ruošiamas su confit antiena (ančių riebaluose virtomis antienos šlaunelėmis) ir dar paskaninamas keptos šononės gabaliukais. Mano patiekalas – mažiau tradicinis, bet ir mažiau riebus, nors tikrai ne mažiau skanus. Pupelės ilgai troškintos su daržovėmis ir antienos riebalais tapo sviestinės ir tiesiog tirpo burnoje, o antiena labai puikiai kartu išsitroškino. Tai sotus ir aromatingas pateikalas, kuris puikiai suderėjo su Božolė vynu!
Iš vakaro pupeles užmerkite šaltame vandelyje ir palikite per naktį, kad išbrinktų. Paruoškite daržoves. Morkas ir šakninį salierą nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite, o salierų stiebus smulkiai supjaustykite. Iš prieskoninių žolelių, skirtų "Bouquet Garni" paruoškite kvapnią puokštę ir ją per kotelius suriškite konditeriniu siūlu. Troškinimui parinkite puodą su dangčiu, geriausiai tiks ketaus. Puodą statykite ant kaitlentės, įpilkite alyvuogių aliejaus ir pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus su česnakais. Tada berkite kubeliais pjaustytas morkas ir šakninį salierą. Galiausiai berkite pjaustytus salierų kotus. Viską apkepkite, į puodą suberkite išbrinkusias pupeles, užpilkite sultiniu, kad visos pupelės būtų apsemtos, berkite druskos ir maltų juodųjų pipirų, o ant viršaus uždėkite surištą prieskoninių žolelių puokštę. Uždenkite puodo dangtį ir pašaukite į orkaitę troškintis 170 laipsnių karštyje 1 valandai. Kol pupelės troškinasi orkaitėje, keptuvėje ant kaitlentės apkepkite anties šlauneles. Prieš kepant jas apiberkite druska ir pipirais. Šlauneles kepkite įkaitintoje sausoje keptuvėje pirmiausiai odele žemyn. Per kelias minutes antienos odelė pradės skrusti ir paleis riebalus. Po 4-5 minučių kepimo ant odelės, antienos šlauneles apverskite ir kepkite toliau karštuose savo pačios riebaluose dar apie 4-5 minutes. Po valandos troškinimo, ištraukite puodą iš orkaitės, išimkite iš jo žolelių puokštę, kuri jau bus atidavusi savo aromatus troškiniui, patikrinkite kokio kietumo yra pupelės ir ar nereikia papildomai įpilti sultinio. Ant pupelių guldykite apkeptas antienos šlauneles, vėl uždenkite puodą ir pašaukite troškintis dar apie 30 minučių. Per 1,5 valandos troškinimo pupelės turėtų būti minkštos ir sviestinės, o anties šlaunelės gerai iškepusios. Troškinį apibarstykiyte kapotomis petražolėmis ir valgykite kol šilta. Derinkite su jaunu Božolė vynu. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SOMELJĖ MOKYKLAMaisto ir vyno derinimas: prancūziškas pupelių troškinys su antienos šlaunelėmis
Sudėtis
Eiga
Užrašai


Komentarai