Tai tradicinis Maltos ir Gozo salų patiekalas. Jis gaminamas iš virtų makaronų ir mėsos padažo, o tešla jam padeda išlaikyti pyrago formą. Šis patieklas labai skanus ir kiek primena lazaniją. Jį galima valgyti šiltą su salotomis, arba šaltą, kaip užkandį, ar neštis kaip iškylos vaišes. Gozo saloje timpana parduodama pjaustyta, kaip gatvės maistas. Pirmą kartą ten ją ir paragavau. Visus savo įspūdžius po Gozo salą aprašiau straipsnyje “Aplink Gozo salą per 3 dienas”, jį galite skaityti ir žurnalo “Keliauk” vasaros numeryje. Jei planuojate kelionę į Maltą labai rekomenduoju! Mūsų tikslas šioje saloje buvo kuo daugiau išragauti ir pėstute apkeliauti Gozo salą. Už nepakartojamus vaizdus vaikštaint paslaptingais salos takais esu dėkinga vaikinams – Rolandui ir Donatui iš “Pėstute aplink Gozo salą” jie jau kuris laikas gyvena Gozo saloje ir atvykusiems salos svečiams parodo mažiau turistinę salos pusę.
O gamta ten nuostabi, būtent ji ir maistas man paliko neišdildomą įspūdį. Kad nebūtų liūdna, jog vasara jau visai į pabaigą, kviečiu pasvajoti apie rudens ar žiemos atostogas ir prasitęsti vasarą (girdėjau, kad Maltoje net ir gruodį vanduo jūroje toks šiltas, kad vis dar galima maudytis). Na, o besvajojant galima nors trumpam ten nusikelti skoniais, išsikepant šį tradicinį timpano, kuris, kaip užkandis puikiai tiks savaitgalio iškylai lietuviškoje gamtoje. Gražaus savaitgalio!
Makaronų apkepas "Timpana"
Kelionės receptas
Sudėtis
- 500 g maltos jautienos
- 1 svogūno
- 4 česnako skiltelių
- 2 indelių smulkintų konservuotų pomidorų
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- 1 šaukštelio kario prieskonių
- 250 g pennie makaronų
- 400 g sluoksniuotos tešlos
- 2 kiaušinių
- 60 g tarkuoto kietojo sūrio
- alyvuogių aliejaus kepti
- 1 šaukštelio cukraus
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Eiga
Pirma, pasiruoškite mėsos ragu padažą. Svogūną ir česnakus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Juos pakepinkite keptuvėje ant įkaitinto alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite maltą mėsą, ją nuolat maišydami, kad apkeptų ir taptų biri, kepkite apie 10 minučių. Kai mėsa apkeps supilkite konservuotus pomidorus ir pomidorų pastą. Gardinkite druska, cukrumi ir prieskoniais. Troškinkite apie pusvalandį.
Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus, kad būtų al dente. Labai svarbu makaronų šiam patiekalui nepervirti.
Šaldytą sluoksniuotą tešlą palikite atšilti ir ją iškočiokite. Kepimo formą, galima naudoti pailgą, skirtą kekso kepimui. Jį ištepkite aliejumi ir jame išklokite iškočiotą tešlą.
Išvirusius makaronus sumaišykite su mėsos padažu ir tarkuotu sūriu.
Paruoštoje kepimo formoje sluoksniuokite mėsos ir makaronų įdarą vis perliedami jį plaktais kiaušiniais. Ant pačio viršutinio sluoksnio dar apibarstykite tarkuoto sūrio ir uždenkite likusia sluoksniuota tešla. Tešlą subadykite šakute ir aptepkite likusiu plaktu kiaušiniu.
Pašaukite kepti į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę 30 minučių, kol pyragas gražiai iškeps. Iškepusį palikite kiek praaušti, tada atsargiai išimkite iš kepimo formos. Jis skanus tiek šiltas, tiek ir visai atšalęs.
Komentarai