Viščiuko kepimas ant alaus skardines yra jau tapęs klasikiniu receptu. Su vyru ne kartą esame jį kepę kepsninėje. Išbandėme ne vieną tokio kepimo receptą, naudodami skirtingus prieskonius, o vištos kimštos prieskoninėmis žolelėmis ir keptos su vynu receptą esu aprašius ir bloge. Šį kartą išbandėme specialiai šiam receptui skirtą Santa Maria sausą prieskonių mišinį “BBQ Rub Beer Can Chicken”, kurie tikrai maloniai nustebino, nes višta iškepė labai aromatinga ir skoningai aštri. Greičiausiai toks ir turi būti originalus šio patiekalo skonis!
O dabar žodis Vyrui prie grilio:
“Pamenu vaikystėje močiutė užmaudavo orkaitėje kepamą viščiuką ant puslitrinio stiklainio, į kurį pripildavo šiek tiek vandens, toks kepimo būdas neleisdavo kepamai vištai išdžiūti, o sovietiniai broileriai gauti “po blatu” pustuštėje parduotuvėje tapdavo tikrai sultingesni. Už Atlanto tais laikais vištieną sugalvojo kepti ant alaus skardinės. Manoma, kad dabartinė šio recepto versija buvo pristatyta vieno grilių konkurso metu Luizijanos valstijoje, kažkada aštuoniadešimtaisiais. Taip kepta višta vadinama įvairiai – ir “viščiukas ant sosto”, ir “šokantis viščiukas”, ir “girta višta”. Bet koks pavadinimas bebūtų, reikia pripažinti, kad toks kepimo būdas labai paskanina vištą. O panaudojus specialiai šiam patiekalui skirtus prieskonius galima mėgautis autentiškiu šio recepto skoniu. Pats receptas labai paprastas ir tinkantis pradedančiąjam grilio mėgėjui, norinčiam priprasti prie savo kepsninės, bei jos karščio reguliavimo.”
Vyras prie grilio: viščiukas ant sosto arba “Girta višta“
Kepsninės receptas
Sudėtis
- apie 2 kg viso viščiuko
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 pakelio Santa Maria BBQ Rub Beer Can Chicken prieskonių mišinio
- 150 ml mėgstamo alus (nuo šviesaus pilsnerio iki karamelinio porterio)
Eiga
Pradžioje nuplauname ir popieriniu rankšluosčiu nusausiname viščiuką. Paruoškite kepsninę kepimui netiesioginėje ugnyje.
Kadangi sodinau paukštį ant keraminio stovo, pašalinau prie uodegikaulio esančius riebalus. Visą paukštį kruopščiai nutepiau alyvuogių aliejumi ir ištryniau specialiu, šiam receptui skirtu sausu Santa Maria prieskonių mišiniu. Apatinėje paukščio dalyje galite įtrindami prieskoniais atsargiai peiliu praverti poodinį sluoksnį. Patarčiau mūvėti pirštines nes prieskonių mišinyje yra aštrūs pipirai ir druska, kurie lengvai pakutens delnus ir pirštus. Po to palikite viščiuką ramybėje, kad įsigertų prieskoniai, mažiausiai valandai.
Tada sodinkite viščiuką ant sosto. Aš naudojau specialų tokiam kepimo būdui skirtą keramikinį stovą, į kurį pripyliau alaus, bet jei tokio neturite, viščiuką drąsiai sodinkite ant 330 ml puspilnės alaus skardinės.
Vištą kepkite 180 laipsnių temperatūros kepsninėje ant netiesoginės ugnies, kol vidinė paukščio temperatūrą pasieks 80-82 laipsnius. Vidutinio dydžio viščiukas keps nuo pusantros iki dviejų valandų.
Kiek pažengę grilintojai pradžioje gali kepti 15-20 minučių aukštesnėje temperatūroje apie 220, o vėliau temperatūrą sumažinti iki 160 laipsnių, kad vištos odelė taptų traški.
Taip kepta višta skani tiek karšta, tiek ir atšalusi.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVA
Komentarai