Tai labai skani moliūgų duona gardinta razinomis. Ji kiek saldoka ir primena pyragą, bet jos struktūra yra duoniška. Salsva duonelė labai tinka ir su džemais, ir su sūriais bei paštetais, ir paprasčiausiai su sviestu. Kadangi moliūgai yra ilgai per žiemą laikomos daržovės, kurios beveik iki pat pavasario išlieka šviežios, todėl juos drąsiai priskiriu ne tik rudeniui, bet ir žiemai. Moliūgai vienos mano mėgstamiausių ir universliausių daržovių šaltuoju metų laiku.
Šį moliūgų duonos receptą ruošiau dar pačioje rugsėjo pradžioje savo knygai “Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”. Knygą virtualiai pavartyti galite čia, o nusipirkti, su asmenine dedikacija specialiai Jums, šioje krautuvėlėje.
Kai šią moliūgų duoną nufotografavome knygai, pastebėjau, kad labai panašią duoną kepė ir mano draugė Aušra iš tinklaraščio tarp vėjo gūsių. Pasirodo geros mintys kartais sklando ore ir nutūpia net keliose virtuvėse.
„Geltona kaip saulė moliūgų duona yra labai aromatinga ir skani, tinkanti prie brandintų sūrių ir naminių paštetų. Ją kepu iš nuvarvintos naminės moliūgų tyrės, o kildinu su mielėmis. Panašią duoną mano draugė Aušra, gyvenanti „tarp vėjo gūsių“, kepa su naminiu raugu, taipogi labai skanus šios duonos variantas. Jei duonai kepti galite skirti daugiau laiko, mieles drąsiai galite keisti raugu.“
Ištrauka iš knygos “Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”
Kaip pasiruošti naminės moliūgų tyrės galite pamatyti čia. Didelį moliūgą perpjaukite pusiau, išskobkite, išimkite sėklas, į jo vidų įpilkite šiek tiek vandens ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45–60 minučių, atsižvelgdami į dydį. Pravėsusį išskaptuokite šaukštu, atskirkite jo minkštimą nuo žievės ir sudėkite į tankų rėtį, kad nuvarvėtų. Nuvarvintą moliūgų masę sutrinkite elektriniu trintuvu, kad susidarytų vientisa košės konsistencija. Laikykite šaldytuve iki savaitės. Taip paruoštą moliūgų tyrę galima ir užšaldyti.
Moliūgų duona su razinomis
Sudėtis
- 400 g moliūgų tyrės
- 200 g razinų
- 150 ml šilto vandens
- 530 g 550 D rūšies kvietinių miltų
- 2 šaukštelių sausų mielių
- 1 šaukšto medaus
- 1 šaukštelio druskos
Eiga
Pagamintą ir nusunktą moliūgų tyrę sumaišykite su šiltame vandenyje ištirpintu medumi ir mielėmis. Į gautą oranžinę masę iš lėto pilkite miltus, sumaišytus su druska, ir užmaišykite tirštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Į ją įmaišykite nuplautas razinas. Išminkytą tešlą uždenkite rankšluosčiu ir pastatykite kelioms valandoms šiltai, kad iškiltų.
Rankas pasitepkite aliejumi ir ant kepimo popieriaus, apibarstyto miltais, iš iškilusios tešlos suformuokite du pailgus duonos kepalus. Kiekvieno kepaliuko paviršių kelis kartus įstrižai įpjaukite aštriu peiliu. Paruoštą duoną su kepimo popieriumi perkelkite į kepimo skardą ir palikite 30 minučių, kad iškiltų.
Paruoštą duoną kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol ji gražiai paruduos ir iškeps. Iškepusią aušinkite ant grotelių.
Užrašai
Receptas iš knygos "Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus". Foto Eglė Mačerauskė.
4 Comments
Eglė
2015-02-05 at 9:43 am“…Ir užmaišau tirštą, prie rankų nelimpančią tešlą”. Miela šeimininke, tai tešlą reikia šaukštu maišyti ar minkyti? Labai norėčiau išsikepti tokios duonos 🙂
Rennie
2015-02-05 at 10:18 amPradžioje šaukštu, o vėliau rankomis, kaip kam patogiau 🙂
Inga
2019-02-24 at 12:41 amTurėjau šaldiklyje moliūgų tyrės. Žinojau, kad daug kam tinka, bet vis nesiryžau gaminti. Šiandien pasirinkau du kepinius. Įkalbėjau mamą, kad iškeptų moliūgų duoną su razinomis. Labai gardu, tik gal kitąkart reiktų dar šiek tiek pakepti. Neiškentėm. O aš kepiau pyragą—tortą su sūria karamele. Viskas puikiai! Tik tas nekantrumas. Ragavome šiltą. Nujaučiu, kad rytoj bus dar skanesnis. Dabar daar lauks moliūginiai ledai:)) ačiū!
Andrius
2021-12-07 at 9:21 pmLabai gera. Pora metu kepdavau pagal recepta, o dabar kepu duonos skardoje. Privalumas, kad nebereikia po iskildinimo vel ranku teptis, duona iskepa storesne, labai puri ir minksta.