Jeigu mėgstate varškę ir moliūgus, šis pyragas turėtų jums patikti. Jis kiek primena sūrio pyragą, skaniausias atšaldytas ir gausiai apibarstytas cukraus bei cinamono milteliais. Kai tik šaldytuve guli mano pagaminta moliūgų tyrė, visad jį kepu, nes jis sotus bei maistigas ir puikiai tinka saldiems pusryčiams. Kaip gaminti moliūgų tyrę galite pamatyti čia.
Šį mano receptą rasite naujai išleistoje knygoje “Gyventi skanu”. Šioje knygoje yra daug įvairių ir skanių net 24 Lietuvos maisto tinklaraštininkų receptų. Knygos kūrime teko garbės sudalyvauti ir man. Joje yra keturi Sezoninės Virtuvės receptai, kiekvienam metų laikui po vieną. Rudeniui parinkau mūsų šeimos labai mėgstamą bei dažnai kepamą moliūgų ir varškės pyragą.
“…Vėlyvą rudenį, kai pradeda trūkti saulės, išsipūtę oranžiniai moliūgai džiugina ne tik akis bet ir pilvus. Šis maistingas moliūgų ir varškės pyragas neabejotinai praskaidrins jums nuotaiką, kai už lango barbens rudeninis lietus…”
Ištrauka iš knygos “Gyventi skanu”
Moliūgų ir varškės pyragas
Sudėtis
- 500 g riebios sausos varškės
- 500 g moliūgų tyrės, geriau nuvarvintos
- 2 šaukštų miltų
- 2 šaukštų manų kruopų
- 4 kiaušinių
- 150 g cukraus
- 200 g riebios grietinės
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 1 šaukštelio malto cinamono
- 1 šaukšto apelsinų žievelių cukatų
Eiga
Pyragą gaminu 24 centimetrų skersmens apvalioje kepimo formoje, kurią ištrinu sviestu ir apibarstau manų kruopomis. Kiaušinių trynius atskiriu nuo baltymų. Trynius išsuku su paprastu ir vaniliniu cukrumi.
Į išsuktus trynius pilu grietinę, varškę ir moliūgų tyrę bei viską gerai išmaišiau. Tada supilu miltus, manų kruopas, cinamoną, cukatus.
Gerai išplaku kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišau į varškės-moliūgų masę.
Pyrago tešlą supilu į sviestu pateptą apvalią kepimo formą.
Kepu įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes, kol pyragas pilnai iškepa. Ar jis jau iškepęs tikrinu į jį įsmeigdama medinį pagaliuką. Pyragą palieku ataušti, ir dedu kelioms valandoms į šaldytuvą subręsti ir sutvirtėti. Pjaustau ir pateikiu tik šaltą.
41 Comments
Nida
2012-11-27 at 5:36 pmRennie, skanumėlis!! Taip ir norisi šokt į lėktuvą kad nusipirkt geros lietuviškos varškės tokiam štai pyragui… Pas mus varškę parduoda, bet čia tik pasityčiojimas, ne varškė. Net užpavydėjau…
Nida
2012-11-27 at 5:36 pmRennie, skanumėlis!! Taip ir norisi šokt į lėktuvą kad nusipirkt geros lietuviškos varškės tokiam štai pyragui… Pas mus varškę parduoda, bet čia tik pasityčiojimas, ne varškė. Net užpavydėjau…
Marta
2012-11-28 at 5:39 pmŽiūriu į nuotraukas ir mąstau, kada vėl tokia skaisti saulė išlis iš po pilkumos bei bus malonu fotografuoti. 🙂
Marta
2012-11-28 at 5:39 pmŽiūriu į nuotraukas ir mąstau, kada vėl tokia skaisti saulė išlis iš po pilkumos bei bus malonu fotografuoti. 🙂
Segebutė
2012-11-29 at 1:54 pmPuikus receptas, manau jog tiks savaitgalio pusryčiams. Ačiū Rennie!
Segebutė
2012-11-29 at 1:54 pmPuikus receptas, manau jog tiks savaitgalio pusryčiams. Ačiū Rennie!
Rennie
2012-11-30 at 7:47 amĮ sveikatą, Segebute!
Rennie
2012-11-30 at 7:47 amĮ sveikatą, Segebute!
Marquise
2013-01-25 at 8:19 pmLaba 🙂 Neveikia nuoroda, kaip pasigaminti moliūgų tyrę, o ir pagal paiešką tokio recepto nerandu… Labai norėtųsi išmėginti 😉
Rennie
2013-01-27 at 7:04 pmMoliūgų tyrės filmuotas receptas yra prie filmuotų receptų https://www.sezoninevirtuve.lt/fimuoti-receptai/page/6/.
Marquise
2013-01-31 at 9:59 pmAčiū 🙂 taip ir maniau, kad jau kažkur buvau mačiusi
grazina
2013-12-03 at 10:31 pmgavosi ne pyragas, o apkepas, nes miltu/manu kiekis l.mazas.
Rennie
2013-12-06 at 1:52 pmŠį varškės pyragą, kaip sūrio pyragą reikia pjaustyti ir valgyti atvėsintą, jam reikia laiko sustinti. Manų ir miltų tikrai pakanka, nebent jūsų naudojama moliūgų tyrė buvo labai skysta, šiam pyragui ją geriau nusunkti. Pyragui reiktų naudoti sausą ir riebią varškę. Jei visi šie kriterijai išpildyti, pyragas iškepa tobulai skanus.
Vilija
2013-10-19 at 3:55 pmMan nerodo, kaip pagaminti pyragui moliugo tyre. Ar galite ideti nuoroda i moliugo tyres recepta?
Danguole
2013-10-22 at 4:08 pmKokio tirstumo turi buti tesla?
Rennie
2013-11-11 at 10:15 pmTešlos tirštumas turi būti kiek panašus į varškės apkepo.
akvile
2013-10-22 at 10:41 pmO kaip gaminti moliūgų tyrę. Pyragas labai jau skaniai atrodo.
Rennie
2013-10-24 at 10:27 amMoliūgų tyrės receptas prie filmuotų receptų, kurie yra titulinio puslapio apačioje.
ooo
2013-11-04 at 12:10 pmLabai patinka jūsų puslapis, receptai, bet kaip nemėgstu filmuotų receptų. 🙁
Man patogiau, kai yra viskas surašyta 🙂
Rennie
2013-11-11 at 10:14 pmSuprantu, ką turite omeny 🙂 Pasistengsiu suradusi laisvo laiko visus filmuotus receptus aprašyti, turėtų būti patogiau.
Rennie
2013-12-02 at 12:10 pmDėkui už nuomonę, pasistengsiu turėdama laiko visus filmuotus receptus dar aprašyti, turėtų būti patogiau 🙂
Migliuks
2013-11-06 at 4:36 pmOoooo, darau tokį pusryčiams tuojau pat. Receptas beveik kaip varškės apkepo, tik geresnis. Ačiū už receptą.
Rennie
2013-11-11 at 10:13 pmTikiuosi, patiko 🙂 Kažkiek panašus į varškės apkepą, tik standesnis ir saldesnis.
» Blog Archive » Varškės apkepas su moliūgais - bulviukose.lt – pagaminta namuose!
2013-11-13 at 11:59 pm[…] 500 g moliūgų tyrės […]
Giedrė
2013-11-18 at 7:08 pmAš tai Vokietijoj kepiau, tai gavosi ne pyragas, bet kaip ir skystas apkepas.:) Nes varškė čia labai skysta, o kai supyliau į tešlą tai visai gavosi kaip jogurtas. 🙂 Stengiausi daugiau miltų dėti, bet gal ir paskūpijau… Nors taip iki galo ir nesupratom ir jis tikrai iškepęs, bet pusės skardos jau nebeliko . 😀
Reikės kada išbandyti Lietuvoje. 🙂
Rennie
2013-12-02 at 12:08 pmŠiam pyragui būtinai reikia naudoti gerą riebią ir sausą varškę. Kreminė varškė jam netinka.
Almina
2014-10-30 at 4:22 pmViska dariau pagal receptą, bet gavosi visiška nesėkmė….Gal dėl to, kad varškė buvo liesa????
indluk9
2014-12-09 at 2:36 pmNerealaus skonio pyragas, mano seimai labai patiko. Viskas pavyko kuo puikiausiai. Neturejau apelsinu zieveliu cukatu, todel i tesla itarkavau apelsino zievele, puikiai tiko. O kaip namu salygomis galima pasigaminti minetu cukatu?
Grazina
2016-05-10 at 8:09 amAciu uz recepta pavyko labai skanus kepsiu dar ne viena.karta
Jolanta
2017-01-06 at 1:20 pmPyragas tobulai skanus. Valgiau ir šiltą(neiškentėjau neparagavusi), ir šaltą. Ačiū labai užmreceptą..nustebau, kad taip gražiai iškepė be jokių kepimo miltelių..ir kiti receptai, kuriios išbandau, o gaminu pagal jus, patikėkit, nemažai, labai patikimi, išbandyti, įdomūs..sėkmės tolesnėje kūryboje..kartais stebiuosi iš kur jūs viskomtiek daug žinote..:)
stasė
2017-01-17 at 1:03 pmliuks
Ieva
2017-10-16 at 9:00 pmDariau pagal receptą, labai skanus pyragas gavosi:) bet įdomu, ar būtų galima viską sublenderiuoti iki vientisos masės, prieš įmaišant baltymus, kad būtų dar vientisesnis? A r čia būtų tas pats kaip gaminti su kremine varške ir taptų per daug vandeninga? Gal kas bandėte?
milda
2018-02-15 at 1:50 pmjei baltus kvietinius miltus keisčiau pilno grūdo ar avižiniais, jų tiesiog reikėtų dėti daugiau ar visai nieks nesigautų?
Ramunė
2019-10-04 at 8:51 pmKažkas nerealaus – paprasta ruošti , skanus , vieno gabalėlio neužtenka,norisi antro..
Viskas aišku -dar kepsiu ne kartą. Ir kaip anksčiau jo nepastebėjau ?:)
Renata
2019-10-08 at 4:37 pmSmagu, kad patiko 🙂 Į sveikatą!
Vaida
2019-11-05 at 4:14 pmKuo pakeisti manų kruopas netoleruojantiems glitimo? Avižiniais miltais galvoju, kaip manot? 🙂
pabandžiau
2020-10-20 at 3:55 pmman pati vertingiausia šio rcepto dalis – komentarai. Skoni kaip skonis, nebūtų skanesnių, būtų pats skaniausias. Kita vertinga dalis – faktas, kad moliūgai ir varškė derinami ir dera. Pabandyti verta ir atrasti savo komponentų derinį, nes lakstyti po parduotuves ir ieškoti tobulos sausos varškės gali nebent , kai neturi ko veikti. Kad turi pastovėti po kepimo ir gana ilgai – net ne faktas, o trūkumas. Žodžiu, verta pabandyti, ypač, kai reikia įsisavinti 20 kg moliūgą.