Artėjant savaitgaliui dalinuosi vienu mėgstamiausių savo receptų iš naujosios knygos Sezoninių skanumynų istorijos. Šis keksas pats tikriausias antigripinas ir vitamino C bomba. Jo tešlą maišau su jogurtu, alyvuogių aliejumi ir speltų miltais ir dar karštą sulieju šviežiai spaustomis citrinų sultimis su medumi. Tai vienas mėgstamiausių mūsų šeimos žiemos sezono kepinių. Jis drėgnas ir neatsivalgomai skanus. Dažniausiai jį iškepu ir sulieju dar iš vakaro, per naktį jis subręsta ir pilnai įsiskonėja. Tik nepamiškite, kad medus irgi įtakoja kepinio skonį, todėl keksui rinkitės švelnaus skonio natūralų ir kuo šviesesnį medų. Su tokiu, gaiviomis citrinomis kvepiančiu skanumynu, ir savaitgalio rytas bus žvalesnis, ir dienos vitamino C norma bus lengvai įveikta. Keksą iš šių nuotraukų kepiau lygiai prieš metus, kai su Fotopastele merginomis fotografavome receptus šiai knygai. Bežiūrėdama į ryškias citrininio kekso nuotraukas būtinai užsimaniau jį išsikepti ir šį savaitgalį, net seilės burnoje pradėjo kauptis, pagalvojus apie gaivią citrinos rūgštelę. Sezoninių skanumynų knygoje sausio skyriuje rasite dar 3 kepinių receptus su vitaminingais citrusiniais vaisiais, nes šiam mėnesiui priskyriau ir, kaip sezoninį ingredientą, aprašiau būtent citrusinius vaisius. Šio kekso receptu pasidalinau ir Vytaro Radzevičiaus radijo laidoje Pasaulio puodai, kurioje labai atvirai pasišnekėjome ir skaniai apžvelgėme visus keturis metų laikus. Klausytis laidos kartojimą kviečiu čia.
Jogurtinis keksas su citrinomis
Sudėtis
- Keksui:
- 1/2 stiklinės natūralaus jogurto
- 1/2 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus
- 1 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 3 kiaušinių
- 1 1/2 stiklinės šviesių speltų miltų
- 2 šaukšelių kepimo miltelių
- 1 citrinos smulkiai nutarkuotos žievelės
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
- žiupsnelio druskos
- Sirupui:
- 1 didelės citrinos sultys
- 3 šaukštų medaus
Eiga
Paruoškite tešlą. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, iš lėto į juos supilkite alyvuogių aliejų ir jogurtą. Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į skystąją tešlos dalį, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Į ją smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę ir įlašinkite vanilės ekstrakto.
Iškepkite keksą. Pailgą kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite į ją paruoštą tešlą. Keksą pašaukite kepti į įkaitintą 180 °C laipsnių orkaitę 40 minučių. Per tą laiką keksas gerai iškeps ir išsipūs. Kol keksas kepa pasiruoškite sirupą suliejimui. Išspauskite citrinos sultis ir jose ištirpinkite medų, gerai išmaišykite. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, bet iš kepimo formos neišimkite, palikite trumpam kiek praaušti ir kol dar šiltas suliekite citrinų ir medaus sirupu. Sirupą liekite ant kekso viršaus ir leiskite jam laisvai nuvarvėti šonais, kad sudrėktų visas keksas. Kai sirupas pilnai susigers, keksą galėsite išimti iš kepimo formos ir pakiti pilnai ataušti bei subręsti ant grotelių. Jis skaniausias, kai nors kelias valandas po kepimo paliekamas pailsėti, o geriausiai per naktį.
Užrašai
Receptas iš knygos "Sezoninių skanumynų istorijos" photo&styling "Fotopastelė"
1 komentaras
JurgitaBa
2021-11-13 at 7:59 pmPuikus pyragas! Greitai ir lengvai paruošiamas, drėgnas, puikaus skonio 🙂 10 balų 🙂