APP/ Desertai/ Visi receptai/ Žiema

Morenginis ADVENTO vainikas

Dabar pats kalėdinių advento vainikų sezonas! Vieni juos pina, o kiti kepa. Aš iš pastarųjų – kepančių, nes jau antrus metus iš eilės namuose kepu valgomus advento vainikus. Pernai ruošiau labai gražius meduolinius vainikus, kaip juos gaminau galite matyti šiame video. O šiemet jau nuo rudens pradžios planavau, kad kepsiu morenginius advento vainikus – baltus baltus, apibarstytus aguonų grūdeliais. Morenginiai advento vainikai galėtų būti ir graži valgoma dovana, kuri puoštų namus, o po to būtų suvalgoma.

Tik morenginių vainikų, kuriuos norite valgyti ilgai nelaikykite. Jei norite, kad morenginis vainikas visą adventą kabotų ir puoštų namus, tai po 4 savaičių kabojimo jo geriau jau nevalgyti. Jei norite morenginį vainiką suvalgyti juo namus puoškite ne ilgiau 10 dienų. Dar vienas patarimas, kad morenginiai vainikai būtų stipresni ir mažiau trapūs, nedarykite jų labai didelių ir plonų, nepamirškite, kad tai visgi trapus morengas. Iš recepte nurodytų ingrediento kiekių iškepiau 6 vienetus 25 centimetų skersmens ir 5 centimetrų sienelių storio vainikus. Morengų kepimui labiausiai tinka smulkus baltasis cukrus, jų kepimui visada renkuosi ekologišką “Panevėžio Plius” cukrų, pagamintą iš Lietuvoje ekologiškai užaugintų cukrinių runkelių. Prieš Velykas su šiuo cukrumi gaminau didelio pasisekimo sulaukusius morenginius velykinius kiaušinukus su citrininiu kremu. Morengo gaminimas nėra toks sudėtingas, kaip gali pasirodyti, jei turite elektrinį plakiklį, kiaušinių baltymius be vargo ir greitai išplaksite, tik svarbiausia morengų neperkepti, nes jie orkaitėje labiau džiovinami, nei kepami. Mano namuose jau kabo baltas morenginis advento vainikas, kelis paruošiau ir kalėdinėms valgomoms dovanoms, beliko tik gražiai supakuoti. Jaukaus pasiruošimo Kalėdoms!

Video, kaip formuoju morenginį vainiką, žiūrėkite čia.

Morenginis ADVENTO vainikas

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 5-6 vainikai
Kepimo laikas: 1,5 val.

Sudėtis

  • 6 kiaušinių baltymų
  • 1,5 stiklinės ekologiško "Panevėžio cukraus"
  • 2 šaukštelių bulvių krakmolo
  • 2 šaukštelių citrinų sulčių
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 4 šaukštų aguonų

Eiga

1

Paruoškite morengą. Morenginius vainikus galite iškepti iš anksto ir laikyti sausai. Kiaušinių baltymus švariai atskirkite nuo trynių. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite mikseriu iki purumo, tada toliau plakant lėtai supilkite cukrų ir plakite apie 10 minučių, kol baltymai taps labai standūs ir net ims blizgėti. Tada suberkite krakmolą, vanilinį cukrų, 2 šaukštus aguonų, įpilkite citrinų sulčių ir trumpai paplakite, kol viskas išsimaišys. Paruoštą baltymų masę sukrėskite į konditerinį maišelį.

2

Orkaitę įkaitinkite iki 100 laipsnių karščio. Pasiruoškite kelias kepimo skardas, jas išklokite kepimo popieriumi. Ant popieriaus apibrėžkite apvalios lėkštės konturą pieštuku. Iš anksto nusipaišius formas bus patogiau pasiruoti gražios formos morenginius vainikus. Plaktus baltymus sukrėskite į konditerinį maišelį ir spauskite iš konditerinio maišelio įvairiais ornamentais, stengdamiesi suformuoti storesnį vainiką. Vainikų labai didelių geriau nedarykite, nes jie bus trapesni. Man iš šio kiekio plaktų baltymų pavyko suformuoti 25 cm skersmens 6 vainikus. Stenkitės, kad vainiko sienelių storis būtų apie 5 cm storio, tada jie puikiai išsilaikys parišti bei pakabinti. Suformuotus vainikus apibarstykite likusiomis aguonomis ir pašaukite kepti į įkaitintą 100 laipsnių karščio orkaitę 1 valandai 30 minučių, tada orkaitę išjunkite ir palikite morengus lėtai ataušti praviroje orkaitėje apie 30 minučių. Kai morenginiai vainikai pilnai atšals, galėsite juos perišti kalėdine juostele ar kaspinu ir pakabinkti, kad puoštų namus arba supakuoti, kaip valgomą dovaną.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su DAN SUKKER LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite