APP/ Mėsa/ Užkandžiai/ Visi receptai/ Žiema

Kalėdinis kalakutų kepenėlių paštetas

Naminis kepenėlių paštetas yra mūsų šeimos kalėdinio stalo klasika. Kalėdų rytą visada kepu naminę Brioche duoną (jos tešlą pasiruošiu iš vakaro ir per naktį lėtai kildinu šaldytuve), o prie jos, dieną prieš, paruošiu naminį kepenėlių paštetą. Šio pašteto pagrindas – prancūziškas kepenėlių pašteto receptas, prancūzai kepenėlių paštetą gamina prabangiai – su brendžiu ir daug sviesto. Kas mums, lietuviams, gali pasirodyti daug sviesto, prancūzams tai visai neatrodo daug, nes gamindami paštetą pusei kilogramo kepenėlių jie dažniausiai naudoja 250 gramų sviesto. Savo recepte sviesto kiekį šiek tiek sumažinau, bet sviestas čia labai svarbus – jis paštetui suteikia kreminę tekstūrą ir skonį. Pašteto pasigaminti iš karto rekomenduoju didesnį kiekį, kad užtektų kelioms dienoms bei didesnei kompanijai, nes juk kas gali būti geriau prie vyno taurės nei šviežia duona ir namuose ruoštas kepenėlių paštetas. Kad paštetas būtų kalėdiškesnis jį derinu su spanguolėmis. Sviestą ant kepenėlių užpilu sumaišytą su trintomis spanguolėmis, o paštetą valgyti rekomenduoju su saldžiarūgščia spanguolių uogiene bei traškiais marinuotais agurkėliais.

Šiam paštetui kalakutienos kepenėles užsisakiau elektroninėje ūkininkų parduotuvėje PilnasPuodas.lt. Beje, jie jau priima užsakymus artėjančioms Kalėdoms! Šviežios kalakutų kepenėlės į šią parduotuvę atkeliauja iš Kretingos rajone įsikūrusio kalakutų ūkio, kuriame paukščiai lesinami natūraliais ir kokybiškais pašarais – ūkyje užaugintais javais, kurie yra sumalami ir tada paruošiami pašarai su kviečiais, kvietrugiais, žirniais. Svarbu ir tai, kad šioje fermoje kalakutai turi daug laisvės. Pirkdama kepenėles visada atkreipiu dėmesį ne tik į jų šviežumą, bet ir į tai, kur bei kaip buvo augintas pats paukštis, kurio kepenėles naudoju maistui. Kalėdoms ir vėl būtinai jų užsisakysiu ir gaminsiu šį paštetą!

Kalėdinis kalakutų kepenėlių paštetas

2 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 5 (2 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 24x32 išmatavimų indui
Gaminimo laikas: 30 min.

Kalėdoms

Sudėtis

  • 1 kg šviežių kalakuto kepenėlių, užsisakiau iš PilnasPuodas.lt
  • 400 g sviesto
  • 4 svogūnų
  • 8 česnako skiltelių
  • 100 ml brendžio
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • kelių šakelių šviežio čiobrelio
  • Spanguolių sviestui:
  • 100 g sviesto
  • 5 šaukštų trintų spanguolių su cukrumi
  • saujos šviežių šalavijų lapelių
  • saujos šviežių spanguolių uogų
  • Patiekimui:
  • spanguolių uogienės arba šviežiai virtų uogų
  • šviežios mėgstamos duonos
  • marinuotų agurkėlių

Eiga

1

Kalakutienos kepenėles nuplaukite, išpjaukite plėveles, likusius riebalus ir supjaustykite gabaliukais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite kubeliais, česnakus sutraiškykite ir sukapokite.

2

Į keptuvę dėkite 100 g sviesto, išlydykite bei jame pakepinkite svogūnus su česnakais iki gesvumo. Kai svogūnai apkeps suberkite pjaustytas kepenėles, dėkite dar 100 g sviesto ir 2-3 minutes maišydami apkepkite, berkite druskos, maltų pipirų, šviežių čiobrelių. Kepenėlės neturi perkepti, viduje jos turi išlikti rausvos. Trumpam keptuvę nukelkite nuo ugnies, ant kepenėlių supilkite brendį, išmaišykite ir keptuvę vėl statykite ant kaitros. Kepenėles kepkite dar kelias minutes, per tą laiką nugaruos ir alkoholis.

3

Kiek praaušusias keptas kepenėles sutrinkite elektriniu trintuvu, dėkite likusį minkštą sviestą ir toliau trinkite iki tiršto kremo konsistencijos. Sutrintą kepenėlių paštetą sukrėskite į gražų negilų indą, kurį patieksite ir ant šventinio stalo. Paštetą mentele išlyginkite, kad būtų vienodai lygus.

4

Kitoje keptuvėje išlydykite 100 g sviesto, kai jis pilnai išsilydys, sudėkite trintas spanguoles ir gerai išmaišykite, kad būtų vientisa masė. Sviestą su spanguolėmis užpilkite ant kepenėlių pašteto, kad jį pilnai padengtų. Ant viršaus gražiai padėliokite šalavijų lapelius ir spanguolių uogas, kalėdiškai papuošdami paštetą. Paruoštą paštetą statykite į šaldytuvą, kad sustingų. Jį galite paruošti iš anksto, prieš dieną ir laikyti šaldytuve, tik prieš patiekiant anksčiau išimkite iš šaldytuvo, kad spėtų sušilti iki kambario temperatūros. Patiekite su spanguolių uogiene, marinuotais agurkėliais, traškia duona. Paštetą geriausai suvalgti per 3 dienas.

Užrašai

Receptas paruoštas bendaradbiaujant su PilnasPuodas.lt

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite