Šį receptą Velykoms saugojau kokius pusę metų, labai nekantravau, kai galėsiu juo su jumis pasidalinti. Tai tobulas velykinis desertas, nes gaminamas iš svarbiausio velykinio ingrediento – kiaušinių, atrodo taip pat, kaip kiaušinis, jo skonyje gražiai “sužaidžia” saldumo ir rūgštumo kontrastų dermė. Patogu, kad morengus ir kiaušininį citrininį kremą galima paruošti iš anksto, kad ir prieš 3-4 dienas, o šventės dieną tik išplakti grietinėlę ir įdaryti morenginius “kiaušinukus”. Receptą surašiau didesnei porcijai, jos turėtų užtekti 15-16 morengų, kadangi juos galima laikyti ilgiau, verta išsikepti daugiau, kad užtektų kelioms dienoms ir valgomoms dovanoms draugams, kaimynams. Dažniausiai kepdama Pavlovą susiduriu su problema, kur dėti nuo kiaušinių baltymų atlikusius trynius, bet šiame recepte viskas susinaudoja – 6 kiaušinių baltymai keliauja į morengus, o 6 kiaušinių tryniai – į citrininį kremą. Velykines Pavlovas gražu puošti valgomų gėlių žiedais bei šviežių prieskonių šakelėmis. Kaip lengvai suformuoti kiaušinių formos morengų krepšelius, žiūrėkite mano sukurtame video.
Šiam desertui neprireks nei žiupsnelio miltų, bet cukrus jame užima labai svarbią rolę. Morengams naudojamas tik baltasis cukrus, jiems parinkau ekologišką Panevėžio cukrų, kuris gaminamas iš Lietuvoje ekologiškai išaugintų cukrinių runkelių. Cukriniai runkeliai šiam cukrui auginami tik ekologinių ūkių sertifikuotuose laukuose, kuriuose nėra naudojamos cheminės medžiagos tręšimui ir apsaugai nuo piktžolių, ligų, kenkėjų, o derliaus nuimamas tik tradiciniu metodu. Jei jau naudojame daugiau cukraus, tebūnie jis ekologiškas!
Gražaus pasiruošimo Velykoms!
Velykoms Paruoškite morenginius krepšelius. Juos galite iškepti prieš 3-4 dienas iki šventės ir laikyti sausai. Kiaušinių baltymus švariai atskirkite nuo trynių. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite mikseriu iki purumo, tada toliau plakant lėtai supilkite cukrų ir plakite apie 10 minučių, kol baltymai taps labai standūs ir net ims blizgėti. Tada suberkite krakmolą, vanilinį cukrų, įpilkite citrinų sulčių ir trumpai paplakite, kol viskas išsimaišys. Paruoštą baltymų masę sukrėskite į konditerinį maišelį. Orkaitę įkaitinkite iki 105 laipsnių karščio. Pasiruoškite kelias kepimo skardas, jas išklokite kepimo popieriumi. Ant popieriaus nubraižykite į kiaušinius panašius ovalus, tam panaudojau birių produktų matavimo indelį, kurį apibrėžiau pieštuku. Iš anksto nusipaišius formas bus patogiau pasiruoti gražios formos morenginius krepšelius. Plaktus baltymus spauskite iš konditerinio maišelio stengdamiesi, kad išorėje krašteliai būtų aukštesni, o viduriuke atsirastų duobelė kremui. Kaip tai darau galite matyti mano nufilmuotame video. Morenginius krepšelius pašaukite kepti į įkaitintą orkaitę 1 valandai ir 20 minučių, tada orkaitę išjunkite ir palikite morengus ataušti praviroje orkaitėje apie 30 minučių. Taip paruoštus ataušusius morengus galite laikyti dėžutėje sausai iki 5 dienų. Paruoškite citrininį kremą. Nuo citrinų smulkiai nutarkuokite žievelę ir kartu su cukrumi susmulkinkite mišinį kapoklėje. Šis procesas nėra būtinas, bet tokiu būdu iš citrinų žievelių išsiskiria daugiausiai aromatų. Iš citrinų išspauskite sultis ir kartu su kiaušinių tryniais bei cukrumi su žievelėmis, vaniliniu cukrumi ir žiupsliu druskos supilkite į dubenį, kuriame gaminsite kremą. Dubenį statykite į puodą su vandeniu ir kaitinkite, kad vanduo užvirtų ir jūsų dubuo su kremo ingedientais užkaistų. Ruošiamą kremą nuolat maišykite konditerine šluotele, kol kremas pradės tirštėti. Kai kremas bus sutirštėjęs sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir maišykite kol jis ištirps. Kremą nukelkite nuo puodo su kaitinamu vandeniu ir palikite ataušti. Kremas aušdamas dar labiau sutirštės. Praaušusį kremą sudėkite į indelį ir statykite į šaldytuvą. Kremas šaldytuve gali išbūti ilgiau nei savaitę. Paruoškite velykines "Pavlovas". Į morenginius krepšelius įdėkite po kelis šaukštus citrininio kremo, ant višaus užspauskite plaktos grietinėlės ir papuoškite valgomais gėlių žiedais bei šviežiomis čiobrelių šakelėmis. Geriausiai desertus paruošti prieš pat valgymą arba ne anksčiau nei kelios valandos iki valgymo. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su DAN SUKKER LIETUVA Velykinės mini PAVLOVOS su citrininiu kremu
Sudėtis
Eiga
Užrašai
2 Comments
Juliana
2022-04-27 at 4:28 pmLabai mėgstu šį desertą, tik pritingiu gaminti, reikia kažkiek laiko:) Bet būtinai dar gaminsiu!
Renata
2022-04-28 at 2:37 pmLabai rekomenduoju!