Morenginai tortai labai tinka Kalėdoms! Jei Pavlovos tortas su gausybe šviežių uogų labiau vasaros desertas, tai šis – kelių sluoksnių morenginis su karameliniu kremu – tikras žiemos tortas. Kad būtų kalėdiškesnis, į morengą bėriau aguonų ir puošdama tortą užbarsčiau jų ant viršaus. Praėjusiais metais prieš Kalėdas ne kartą kepiau Panettone pyragą, kurio tešlai reikia daug kiaušių trynių, o baltymai atlieka nepanaudoti. Šiemet labai norėjau surasti skaniausio morenginio torto receptą, kurio gaminimas būtų nesudėtingas ir jį galima būtų lengvai pertepti Kalėdų rytą. Morenginius torto pagrindus galima iškepti iš anksto, prieš kelias dienas iki švenčių ir laikyti sausai. Kremui prireiks tik kelių ingredientų – maskarponės ir karamelizuoto sutirštinto pieno “Rududu”, kuriuos kartu į kremą suplaksite per 5 minutes, o tada beliks tik suformuoti tortą ir nešti jį ant šventinio stalo.
Kokybišką morengą išplakti be gero mikserio būtų labai sunku. Net neįsivazduoju, kokio stiprumo rankas anksčiau turėdavo konditeriai, kai tokių prietaisų dar nebuvo. Morengą aš visada plaku su savo ištikimu pagalbininku Bosch OptiMUM. Į šio kombaino komplektą įeina metalinė baltymų bei grietinėlės plakimo šluotelė, tešlos maišymo šluotelė ir tešlos minkymo kablys. Ypač galingas 1600 vatų prietaisas padeda pasiekti geriausią morengų plakimo rezultatą. Man labai patinka, kad šis kombainas turi didelį 5,5 l plakimo dubenį, nes plakami baltymai kaip reikiant išsiplečia, todėl galima išplakti ir didesnį jų kiekį. Prie šio kombaino dar turiu papildomus priedus – mėsmalę, kapoklę, pjaustyklę, makaronų gaminimo priedą ir kt. Net neįsivaizduoju, kaip be šio ištikimo pagalbininko galėčiau lengvai pasiruošti Kalėdoms! Jei renkatės naują ar svajojate atsinaujinti savo seną kombainą, nuoširdžiai rekomenduoju jau kelis metus savo išbandytą ir patikrintą OptiMUM 1600 W.
Kalėdoms Kiaušinių baltymus išplakite elektriniu plaktuvu, kad susidarytų putos, ir po truputį toliau plakite pildami dalimis cukrų. Kai visą cukrų supilsite, plakite dar kelias minutes, kol baltymai pradės blizgėti ir pasidarys labai standūs. Viso plakimas gali užimti apie 10-12 minučių. Galiausiai į išplaktą baltymų masę suberkite kukurūzų miltus, aguonas, supilkite citrinų sultis ir dar kartą gerai išplakite. Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių. Ant kepimo popieriaus apsibrėžkite apskritimą, kad patogiau galėtumėte suformuoti morenginį pagridą. Tokių pagrindų iškepti reikės 3, todėl iš karto pasiruoškite ir kitus du. Išplaktus kiaušinių baltymus sukrėskite į konditerinį maišelį ir išspauskite ratu apvaliai ant kepimo popieriaus apibrėžtos apvalios formos. Kai visi 3 pagrindai iš plaktų kiaušinio baltymų bus suformuoti iš atlikusios masės šalia išspauskite 6 baltymų bokštelius torto papuošimui. Paruoštus morenginius pagrindus pašaukite skirtingose skardose į įkaitintą orkaitę lėtai kepti. Po valandos kepimo orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 100 laipsnių ir kepkite dar 1 valandą. Iškepusius ištraukite iš palikte pilnai atvėsti. Morenginius pagrindus galite iškepti iš anksto, prieš kelias dienas. Išplakite kremą. Maskarponę gerai išplakite, tada į ją sudėkite karamelizuotą "Rududu", vanilinį cukrų ir plakite, kol kremas taps vientisas. Formuokite tortą. Pirmąjį morenginį pagrindą dėkite tiesiai ant tortinės ir tepkite pirmąjį kremo sluoksnį, ant viršaus dėkite antrąjį pagrindą ir vėl kremą, tada paskutinį pagrindą ir ant jo viršaus gražiai užtepkite likusį kremą. Ant viršaus dėliokite gražiai morenginius bokštelius ir apibarstykite aguonomis. Tortą nešti ant stalo galima iš karto. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su BOSCH LIETUVAMorenginis karamelinis tortas
Sudėtis
Eiga
Užrašai
1 komentaras
Ovidija
2021-12-20 at 6:45 pmKokio maždaug skersmens darėte baltymų lakštus?