Ant mano palangės jau pilnai sužaliavo saulėgrąžų daigai, juos nupjovusi ir sumaišiusi su daigintais lapiniais ridikėliais gavau puikų pagrindą pavasarinėms salotoms, kurios tiesiog „pulsavo“ šviežumu ir net iš tolo negalėjo lygintis su “plastmasiniais” ir beskoniais, kad ir ryškiai žaliais atvežtiniais salotų lapais. Dauguma galvoja, kad salotos su daigintiniais tik vegetarų ir žaliavalgių maistas. Šios salotos tai visiškai paneigia, joms skonio suteikia pelėsinis sūris, o sotumo – duonos skrebučiai skrudinti su smulkiais šoninės gabalėliais. Salotas apibarsčiau kepintomis saulėgrąžomis, o padažą joms ruošiau iš šaltai spausto saulėgrąžų aliejaus. Taigi šias salotas drąsiai galima būtų vadinti saulėgrąžų salotomis, nes joms naudojamos saulėgrąžų sėklos, daigai ir aliejus. Labai pikantiškos ir sočios salotos, tinkančios prie vyno taurės jaukiam pavasario laukimui.
Mano palangė žaliuoja „pilnu tempu“: daigykloje vos spėju keisti ridikėlių ir liucernų sėklas, jau nupjoviau sužėlusias saulėgrąžas ir žirnelius, po truputį raunu išdaigintas pipirnes, garžgarstes, garstyčias. Kaip jas visas daiginu galite skaityti čia. Ankstyvą pavasarį šie naminiai žalumynai – tikras išsigelbėjimas, kai norisi žalumos ir šviežienos, o šviežių vietinių daržovių dar reikia kiek palaukti.
Pavasarinės salotos su daigintiniais, pelėsiniu sūriu ir duonos skrebučiais
Sudėtis
- daigintų saulėgrąžų daigų
- daigintų ridikėlių daigų
- 100 g rūkytos šoninės
- 100 g mėlynųjų pelėsių sūrio
- 4 šaukštų saulėgrąžų branduolių
- pusės kepaliuko ciabatta duonos
- Padažui:
- 1 šaukšto obuolių acto
- 3 šaukštų šaltai spausto saulėgąžų aliejaus
- 1 šaukštelio medaus
- 1 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Eiga
Nupjautus daigintų saulėgrąžų daigus nuploviau po tekančiu vandeniu. Ridikėlių daigus iš daigyklos gerai praskalavau vandenyje. Žalumynus nusausinau.
Sausoje keptuvėje ant žemos temperatūros paskrudinau saulėgrąžų branduolius, kol jie lengvai parudo.
Čiabatos duoną supjausčiau kvadratėliais. Smulkiai supjausčiau šoninę ir ją pakepiau ant sausos keptuvės, kad išsiskirtų riebalai. Į keptuvę sudėjau pjaustytą duoną ir maišydama paskrudinau kartu su šonine. Kai duona sugėrė šoninės riebalus ir tapo traški, palikau aušti keptuvėje.
Didelėje salotinėje rankomis išmaišiau žalumynų daigus ir skrudintą duoną su šonine. Ant viršaus uždėjau pjaustyto sūrio ir apibarsčiau kepintomis saulėgrąžų sėklomis.
Padažui skirtas sudedamąsias dalis išplakiau užsuktame indelyje, kratydama. Pagamintą padažą pyliau ant salotų ir iškarto sėdome jų valgyti.
11 Comments
oxy
2013-03-18 at 12:40 pmO kaip jus daiginat seklas ir kokias? 🙂
Rennie
2013-03-18 at 5:13 pmKaip tik šiandien baigiau raštyti straipsnį apie daigintinius https://www.sezoninevirtuve.lt/pavasarines-salotos-su-daigintiniais-pelesiniu-suriu-ir-duonos-skrebuciais/?replytocom=2058#respond. Jame aprašiau, kaip ir ką daiginu. Paskaitykite.
Laura
2013-03-18 at 1:48 pmBėgu daigintis saulėgrąžų. Kokia neteisybė, kad tik per FB galima balsuot 🙁
Rennie
2013-03-18 at 5:15 pmLaura, sėkmės daiginant 🙂 Mane irgi nustebino, kad balsuoti galima tik per FB.
Rūta
2013-03-18 at 6:05 pmGurumas tokių salotų. Vien sūris ko vertas 😉
Rennie
2013-03-18 at 6:12 pmTikras gerumas ir kaip viskas tarpusavyje dera – sūris, duonos ir kumpio skrebučiai, kepintos saulėgrąžos, o gaivos suteikia žalumynai 🙂
Neringa
2013-03-18 at 6:58 pmLabai pavasariškai čia pas tave : ) Aš irgi jau džiaugiuosi daigintais gardėsiais. Tikra atgaiva ankstyvą pavasarį, kai vitaminų taip trūksta : ) Salotos atrodo nuostabiai : )
Rennie
2013-03-18 at 8:15 pmAčiū, Neringa, daigintiniai ankstyvą pavasarį – tikras džiaugsmas akims ir gomuriui 🙂
Odeta
2013-03-18 at 7:11 pmLabai gundančiai ir sočiai atrodo
Rennie
2013-03-18 at 8:15 pmOdeta, pabandyk, labai skanios 🙂
Lina
2013-05-10 at 11:55 amLabai skaniai atrodo 🙂 reiks būtinai išbandyti 🙂 Tik daigintus ridikėlius pirksiu, maximoj yra.. 🙂