APP/ Daržovės/ Ruduo/ Visi receptai

Maisto ir vyno derinimas: prancūziškas bulvių apkepas GRATIN DAUPHINOIS

Atėjus lietingoms rudens dienoms visada užsimanau sočių bulvinių patiekalų. Nors mes, lietuviai, turime daug įvairių tradicinių patiekalų su bulvėmis ir iš bulvių – nuo cepelinų iki kugelio, šį kartą bulvių sezono šventei gaminau elegantišką prancūzišką bulvių apkepą Gratin Dauphinois. Kaip ir priklauso senai gerai prancūzų virtuvei, jis kepamas su riebia grietinėle ir nors receptas klasikinis, nuo savęs jam pridėjau keptų porų, o gardinau savo pačios pagaminta džiovintų baravykų druska. Aišku, šį bulvių apkepą galima pateikti, kaip garnyrą prie keptos mėsos ar žuvies, bet man labiausiai patinka valgyti jį vieną, kaip pagrindinį patiekalą su lapinėmis salotomis, užsigeriant geru vynu.

Nors šis patiekas, toli gražu, nėra lengvas ir nekaloringas, bet jis tikrai patiks net vegetarams. Tradiciškai jis gardinamas tarkuotu muskatu, česnakais, čiobreliais, bet mano improvizacija su porais ir baravykų druska jam labai tiko. Prancūziškas bulvių apkepas dažniausiai gaminamas dviem būdais: klasikiniu, kai bulvės trumpai apverdamos grietinėlėje, kurioje po to dar kepamos orkaitėje bei paprastesniu, kai bulvės užpilamos grietinėle, uždengiamos folija ir kepamos orkaitėje, o nuėmus foliją apibarstomos tarkuotu sūriu ir dar kartą užkepamos. Man labiau patinka antrasis kepimo būdas, todėl dalinuosi būtent šiuo receptu. Turiu pripažinti, kad šis elegantiškas prancūziškas bulvių apkepas prašyte prašėsi gero baltojo vyno, todėl aš ir vėl kreipiausi į Someljė mokyklą, kad bendromis jėgomis prie jo priderintume vyną. Prie prancūziško patiekalo parinkome gaivios rūgšties ir lengvo kūno prancūzišką Chardonnay vyną iš Chablis AOC apeliacijos, šiaurinės Burgundijos. Šis Billaud-Simon Chablis AOC 2018 ypač gerai suderėjo su kremišku ir rieboku bulvių apkepu. Šio vyno aromate dominuojantys citrusiniai vaisiai, baltosios gėlės, nektarinai ir akacijos, švelniai papildytos barbarisinių saldainukų natomis buvo būtent tai, ko reikėjo prie elegantiško, bet riebaus ir sotaus bulvių patiekalo. Renkantis vyną prie bulvinių patiekalų, verta atkreipti dėmesį į šiuos Someljė mokyklos patarimus:

  • Prie bulvinių patiekalų, tokių, kaip keptos belgiškos bulvytės ar bulvių plokštainis, kurie yra riebūs ir gausiai skaninami druska, rinkitės Chablis, Sauvignon Blanc, Šampaną arba Riesling vynuogių bei austriškų Gruner Veltliner vynuogių vynus.
  • O ką rinktis prie kremiškų bulvinių patiekalų, tokių, kaip bulvių košė piurė pavidale, kuri skaninta pienu, sviestu, grietinėle ir burnoje palieka ypač malonų kremišką pojūtį? Jei tai pagrindinis patiekalas, kremišką pojūtį burnoje galima derinti su svariu ąžuole brandintu, „sviestišku“ Chardonnay. Jeigu aptariama piurė yra tik garnyro pavidale prie kepsnio, maltinių ar dešrelių, tada ramia sąžine derinkite su svariu raudonuoju, tokiu, kaip ispaniškame ąžuole brandintu Mencia iš Bierzo regiono, Australijos Shiraz arba raudonuoju iš Bordo regiono.
  • Lietuviški bulvių patiekalai papuola į jau anksčiau aptartas gaires, nes dažniausiai yra riebūs, sunkūs, vidutiniškai sūrūs patiekalai. Todėl prie jų derinkime lengvus, rūgšties nestokojančius baltuosius vynus. Toks derinys bus saugiausias ir dažnai maloniausias.
  • Prie kepsninėje, ant grotelių keptų bulvių, kurios būna gerai apskrudusios su gerai apkepusia traškia luobelę tobulai tiks gausiais taninais pasižymintys, tačiau lengvesni raudonieji vynai. Šiuo atveju rekomenduojami lengvai atvėsinti Nebiollo vynuogių vynai iš Šiaurės Italijos, Pjemonto regiono arba lengvesnis Garnatxa iš Ispanijos, Nocera iš Sicilijos.  

    Maisto ir vyno derinimas: prancūziškas bulvių apkepas GRATIN DAUPHINOIS

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 įvertino)
    Loading...
    By Renata Kiekis: 4 asmenims
    Gaminimo laikas: 15 min. Kepimo laikas: 50 min.

    Prancūziška virtuvė

    Sudėtis

    • 1 kg krakmolingų bulvių
    • 250 ml riebios grietinėlės
    • 250 ml pieno
    • 2 porų
    • 2 česnako skiltelių
    • žiupsnelio tarkuoto muskato
    • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
    • žiupsnelio džiovintų čiobrelių
    • džiovintų baravykų druskos (galite keisti paprasta)
    • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio (geriausiai Gruyere)
    • lydyto sviesto kepti
    • Pateikti:
    • lapinių sezoninių salotų

    Eiga

    1

    Bulves nulupkite ir supjaustykite vienodo, apie 0,3 cm storio, griežinėliais, tai patogiausia padaryti pjaustykle mandolina. Porus gerai nuplaukite, supjaustykite. Česnakų skilteles nulupkite ir sukapokite. Kepimui skirtą formą ištepkite sviestu ir suberkite pjaustytas bulves.

    2

    Keptuvėje ant lydyto sviesto pakepkite pjaustytus porus ir kapotus česnakus, kol pagels. Tada į keptuvę supilkite grietinėlę ir pieną, gardinkite džiovintų baravykų arba paprasta duska, tarkuotais muskatais, maltais pipirais. Kai viskas įkais, bet neužvirs, nukelkite nuo kaitlentės ir užpilkite ant pjaustytų bulvių kepimo formoje. Kepimo formą su bulvėmis uždenkite folija ir pašaukite kepti į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę 45 minutėms.

    3

    Per tą laiką bulvės suminkštės ir iškeps. Ištraukite kepimo formą su bulvėmis iš orkaitės, nuimkite foliją. Bulves užberkite tarkuotu sūriu ir apibarstykite čiobreliais. Pašaukite bulvių apkepą atgal į orkaitę kepti dar apie 10 minučių, kol sūris išsilydys, o viršus gražiai apkeps.

    4

    Iškepusį bulvių apkepą palikite 10-15 minučių kiek praaušti ir tik tada pjaustykite. Jis skanus šiltas ir jau praaušęs.

    Užrašai

    Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SOMELJĖ MOKYKLA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite