APP/ Kepiniai/ Pusryčiai/ Visi receptai

Prancūziškos Brioche bandelės

Brioche (tariasi brioš) yra tradicinė prancūziška duona, kepama su sviestu ir kiaušiniais. Ji labai tinka pusryčiams. Ši duona buvo pirmoji, kurią prieš penkerius metus aš iškepiau savo tada dar naujoje duonkepėje. Tai labai skani desertinė duonelė, kurią galėčiau valgyti ir valgyti, jei nežinočiau, kiek joje yra sviesto, visgi pavasaris ne už kalnų.

Šį kartą sugalvojau Brioche kepti ne duonkepėje, o tradicinės formos, kaip bandeles su „spuogeliu“ ant viršaus. Čia aptikau puikią filmuotą instrukciją, kaip suraityti tradicinės formos Brioche bandeles. Aišku, tokių bandelių tešlą galima skaninti razinomis, ar šokolado gabalėliais, o prieš kepimą jas apibarstyti perliniu cukrumi arba cukrumi su cinamonu, bet man jos skaniausios be priedų. Perpjovus pusiau tokias bandeles labai skanu valgyti su Brie sūriu ir svogūnų džemu arba desertui apsitepti džemu ar šokoladiniu užtepu.

Šis tešlos receptas visiškai tinkamas kepti duonkepėje, įjungus saldžios duonos funkciją. Nors lygiai taip pat tinka iš jos rankomis suformuoti bandeles ir kepti orkaitėje.

Prancūziškos Brioche bandelės

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 įvertino)
Loading...
Kiekis: 12 bandelių, 750 g.
Gaminimo laikas: 120 min. Kepimo laikas: 20 min.

Prancūzų virtuvė

Sudėtis

  • 200 ml. pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 140 g. sviesto
  • 500 g. miltų
  • 1,5 a.š. sausų mielių
  • 60 g. cukraus
  • 2 a.š. druskos
  • Bandelių viršui:
  • 1 kiaušinis
  • perlinis cukrus, cukrus su cinamonu, migdolų drožlės (apibarstymui)

Eiga

1

Tešlos gaminimui išlydžiau sviestą, kai jis ištirpo supyliau pieną, kad kiek sušiltų. Kiaušinius išplakiau su pienu ir sviestu bei supyliau į duonkepę, ant viršaus užpyliau miltus, mieles, cukrų, druską ir užstačiau tešlos minkymo programą. Per pusantros valandos mano tešla buvo išminkyta ir iškildinta. Paruoštą tešlą suvyniojau į maistinę plėvelę ir pastačiau nakčiai į šaldytuvą. Jei Brioche kepsite, kaip duonos kepaliuką duonkepėje, tešlos į šaldytuvą dėti nereikia.

2

Tešlą padalinau į dvylika lygių dalių ir suformavau apvalias bandeles. Dabar iš tradicinių bandelių „raičiau“ tradicines Brioche bandeles. Dviem pirštais voliodama bandelę paruošiau taip, kad ji pasidalintų į du apskritimus (vienas jų turi būti dvigubai didesnis) juos turi jungti plonas tešlos „kaklelis“. Tada didesniame apskritime dviem pirštais padariau skylutę ir per ją pervėriau mažesnįjį. Gavosi tokios nedidelės „špygutės“.

3

Bandelių kepimui panaudojau keksiukų skardą, kurios kiekvieną duobutę ištyniau sviestu ir sudėjau susuktas bandeles. Jas palikau pusvalandžiui, kad „iškiltų“. Iškilusias bandeles aptepiau plaktu kiaušiniu ir apibarsčiau ruduoju cukrumi sumaišytu su cinamonu.

4

Bandeles kepiau įkaitusioje 190 laipsnių orkaitėje apie 15-20 minučių. Aušinau ant grotelių.

5

Man jos skaniausios dar kiek šiltos, nors labai skanios ir visiškai atšalusios.

Gali patikti

8 komentarai

  • Atsakyti
    Vilma
    2013-01-30 at 2:44 pm

    Atrodo labai gardžiai! O kepant duonkepėje, taip pat pakildinus tešlą, reikia dėti šaldytuvan?

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-01-30 at 2:53 pm

      Jei kepama duonkepėje, tai šaldyti tikrai nereikia. Apie tešlos laikymą šaldytuve sužinojau iš filmuko, kaip suraityti bandeles, greičiausiai ir dėl to, kad patogiau būtų dirbti su tešla, visgi joje daug sviesto.

  • Atsakyti
    Rita
    2013-02-04 at 5:30 pm

    Tas bandelių raitymo metodas ir spuogelio įdėjimas- nerealus! Trys taškai! (Čia pagal krepšinio kamuolio įmetimo skalę 🙂 ). Taip ir norisi pažaisti :)….

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-02-05 at 2:33 pm

      Rita, man irgi patiko jas raityti, pasijaučiau, kaip darželyje dirbdama su plastelinu 🙂

  • Atsakyti
    Mindaugas
    2013-02-05 at 12:49 am

    Man prie Brioche vis rankos neprieina, bet po tavo straipsnio, būtinai išmėginsiu, nors su duonom nevalia piktnaudžiauti 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-02-05 at 2:34 pm

      Mindaugai, bandyk Brioche, ją visai nesunku pasigaminti, tik per daug jos nevalgyk, nes tikrai labai kaloringa duona 🙂

  • Atsakyti
    Dovile
    2013-03-20 at 9:44 pm

    O jeigu neturiu duonkepes, koks butu teslos paruosimas? Tada mieles turbut reikia su pienu maisyti? Gal galetumete pasidalinti, kaip tokiu atveju daryti reikia? Bandeles tokios skanios atrodo 🙂 Aciu.

    • Atsakyti
      Rennie
      2014-01-22 at 9:37 am

      Minkant rankomis, visas procesas vyktų panašiai, tik mieles prieš tai ištirpinkite šiltame piene su cukrumi, o išminkytą tešlą palikite valandėlei šiltai, kad “išaugtų”. Sėkmės 🙂

    Komentuokite