Kas galėtų būti geriau už naminę duoną? Aišku, kiekvieną dieną šiuolaikiniai žmonės neturi tam laiko, bet savaitgaliais arba per šventes išsikepti naminės duonos tikrai verta. Šiandien kaip tik yra tokia proga, kai naminė duona turėtų kvepėti namuose. Vasario 5 dieną nuo seno minima Šv. Agotos ir duonos garbinimo diena. Šiomis dienomis Agotinių tradicijos nebėra labai gyvos, bet aš dar puikiai pamenu kai šią dieną močiutė keliaudavo į bažnyčią šventinti duonos. Jos atminimui per kiekvienas Agotines stengiuosi iškepti duonos. Šią duoną kepiau ir fotografavau praeitą savaitgalį, o dabar po darbų užmaišiau ir kildinu dar vieną šventinį kepaliuką. Kokių tik duonos rūšių nesu namuose išbandžiusi nuo lietuviškos ruginės iki itališkos fokačijos ir prancūziškos brioshe duonos. Šį kartą noriu pasidalinti savo paskutiniu skaniu atradimu – namine sumuštinių duona. Lyginti su parduotuvine net nėra reikalo, nes naminė maistingesnė ir daug skanesnė, be pridėtinio cukraus, kepta su speltų miltais ir įvairiausiomis sėklomis. Raugintos pasukos duonai suteikia drėgmės, dėl jų duona išlieka šviežia ir skani išsilaiko iki trijų dienų. Vietoj cukraus, jai naudoju neutralaus skonio medų. Kepu su savo pamėgtais šviesiais speltų miltais, o į tešlą įmaišau pačių įvairiausių sėklų: sezamų, aguonų, saulėgrąžų, moliūgų, linų sėmenų. Kuo daugiau sėklų, tuo daugiau duonoje naudos! Šios duonos receptas nėra labai sudėtingas, ją kepu pailgoje keksų kepimo formoje, kad patogiai galima būtų pjaustyti kaip sumuštinių duoną. Mano namiškiai jau užsiprašė, kad ją kuo dažniau kepčiau. Rekomeduoju išbandyti ir jums!
Speltų duona su pasukomis, medumi ir sėklomis
Be cukraus
Sudėtis
- 2 stiklinių raugintų pasukų
- 2 šaukštų medaus
- 1/4 stiklinės lydyto sviesto
- 6 stiklinių šviesių speltų miltų
- 1 šaukštelio druskos
- 1 pakelio (7 g) sausų mielių
- 1/4 stiklinės šilto vandens
- 200 g įvairių sėklų mišinio (saulėgrąžų, moliūgų, sezamų, aguonų, linų sėmenų)
Eiga
Šiltame vandenyje ištirpinkite mieles su nedideliu kiekiu medaus. Palikite 10 minučių, kad mielės suaktyvėtų.
Sviestą pašildykite, kad išsilydytų, jei medus jau sukietėjas, jį irgi pašildykite, kad suskystėtų. Į šiltą sviestą su medumi supilkite kambario temperatūros pasukas, kad jos irgi kiek sušiltų. Į šį mišinį supilkite suaktyvintas mieles ir išmaišykite.
Miltus sumaišykite su druska ir sėklų mišiniu ir suberkite juos į skystąją tešlos dalį. Minkykite rankomis arba maišytuvo pagalba keletą minučių, kol tešla taps vientisa ir nebelips prie rankų. Jei reikia, papildomai galite įberti dar miltų.
Paruoštą tešlą uždenkite ir palikite šiltai valandai, kad iškiltų. Iškilusią tešlą dar kartą perminkykite ir sukrėsikite į sviestu išteptą kepimo formą. Tešlą formoje palikite dar pusvalandžiui pakilti.
Iškilusią tešlą pašaukite kepti į įkaitintą iki 190 laipsnių karščio orkaitę 30 minučių. Iškepusią duoną aušinkite ant grotelių. Valgykite jau visai atšalusią. Ši duona skani ir šviežia išsilaiko keletą dienų.
4 Comments
Veronika
2019-02-06 at 1:22 pmSveiki, gal galėtumėt parašyti kiek gramais bus 6 stiklinės miltų. Ačiū
Renata
2019-02-06 at 3:04 pmVeronika, visada kepiniams naudoju standatinę 250 ml stiklinę. Vienoje tokioje stiklinėje telpa apie 160 g miltų. Skanios duonos!
Jolanta
2019-02-06 at 11:19 pmSveiki, gal galime pasukas keisti kefyru?
Renata
2019-03-25 at 2:47 pmTikrai galite.