APP/ Ruduo/ Sriubos/ Visi receptai/ Žuvys

Prancūziškas žuvies troškinys BOUILLABAISSE

Kai orai atšąla ir subjūra, nuotaikos praskaidrinimui visada norisi pasikviesti atostogų prisiminimus. Patiekalai su jūros gėrybėmis man primena atostogas, nes atostogaudama šiltuose kraštuose prie jūrų marių, stengiuosi valgyti kuo daugiau šviežios žuvies bei jūros gėrybių. Šį rudenį atradau aukštos kokybės žuvies bei jūros produktų elektroninę parduotuvę FishWish.eu ir mano virtuvėje vis dažniau sklinda atostogoms įprasti jūrų gėrybių kvapai. Šį kartą į namus pasikviečiau Provanso žuvies ir jūros gėrybių troškinį Buillabaisse. Po Provansą ir Žydrąją pakrantę keliavau jau daugiau nei prieš 10 metų, pats laikas prisiminti šio regiono skonius!

Norintys paragauti autentiško Buillabaisse, turės nukeliauti į jo gimtinę – Marselį. Ši tiršta sriuba-troškinys gaminama iš skirtingų vietinių žuvų ir jūros gėrybių, o aš siūlau improvizuoti šio recepto tema ir pagaminti ją iš to, ką geriausio galime surasti Lietuvoje. Pagal prancūzišką receptą šį patiekalą reikėtų ruošti mažiausiai iš 3 skirtingų baltos jūrinės žuvies asorti (kuo daugiau skirtingų žuvų, tuo išraiškingesnis šios žuvienės skonis) ir pačių įvairiausių jūros gėrybių: mažų aštunkojų, kalmarų, krevečių, įvairiausių midijų ir geldučių. Didžiausią baltos jūrinės žuvies pasirinkimą radau šioje parduotuvėje, o savo gaminamam Buillabaisse pasirinkau:

Visas šias jūros gėrybes užsisakiau šaldytas iš el. žuvies parduotuvės FishWish.eu. Sandariai supakuotas man jas atvežė tiesiai į namus. Jei vietines žuvis stengiuosi rinktis šviežias, tai jūrinę žuvį, kuri pas mus atkeliauja iš tolimų šalių – renkuosi šaldytą smūginiu būdu. Ir štai kodėl:

  • taip užšaldyta tik pagauta žuvis išsaugoja visas naudingąsias maistines medžiagas: baltymus, mineralus bei vitaminus
  • smūginiu būdu užšaldomos žuvies ir jūros gėrybių skonio savybės išlieka nepakitusios, lyg šviežios
  • taip apdorotos žuvies galiojimo laikas prailginamas, džiaugiuosi atradusi galimybę kokybiškus laukinių jūrų ir vandenynų produktus valgyti kad ir kasdien
  • neseniai sužinojau, jei žuvyje ir jūros gėrybėse yra parazitų, jie užšaldant žūva.

Norinčius daugiau sužinoti apie smūginį žuvies užšaldymą, rekomenduoju perskaityti šį straipsnį. O aš džiaugiuosi, kad jau galiu ir savo virtuvėje iš kokybiškų jūros žuvų bei jūros gėrybių išvirti kvapnią prancūzišką Buillabaisse. Šį savaitgalį kviečiu ją išbandyti ir Jus!

Prancūziškas žuvies troškinys BOUILLABAISSE

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata
Gaminimo laikas: 1,5 val.

Prancūziška virtuvė

Sudėtis

  • 0,5 kg Ramiojo vandenyno menkės filė be odos
  • 0,5 kg Atlanto menkės filė be odos
  • 0,5 kg jūrinio ešerio filė be odos
  • 0,5 kg ekologiškų midijų
  • 300 g mažųjų aštunkojų
  • 300 g tigrinių krevečių
  • 1 didelio arba 2 vidutinio dydžio porų
  • 2 didelių arba 3 vidutinio dydžio svogūnų
  • 1 nedidelio pankolio
  • 3-4 česnako skiltelių
  • 1 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų
  • 2 laurų lapų
  • 2 čiobrelio šakelių
  • žiupsnelio šafrano piestelių
  • pusės apelsino plonai apipjautos apelsino žievelės
  • apie 2 šaukštelių druskos
  • alyvuogių aliejaus kepti
  • 1-1,5 l vandens
  • puokštės šviežių petražolių
  • Rouille padažui:
  • 2-3 česnako skiltelių
  • 1 aitriosios paprikos
  • 2 nedidelių riekelių šviesios duonos
  • pusės samtelio išvirtos žuvies sriubos sultinio
  • 100 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • Patiekti:
  • prancūziškos bagetės arba kokybiškos šviesios duonos

Eiga

1

Pirma, atšildykite žuvį ir jūros gėrybes. Visai neseniai pradėjau šaldytus produktus atšildyti šaltame vandenyje, per 1-2 valandas žuvis ir jūros gėrybės pilnai atitirpsta. Jei žuvis sandariai supakuota į maišelį, pro kurį į vidų nepatenka vanduo, jį belieka panardinti į virtuvinę kriauklę ar didelį puodą, pripiltą šalto vandens. Jei iš įpakavimo maišelio tenka išimti dalį šaldytų produktų, juos perdedu į užsegamą zip'inį, stengiuosi, kad jame liktų kuo mažiau oro ir sandariai užspaudžiu, kad nepakliūtų vanduo. Šio patiekalo gaminimui prireikė atšildyti 6 skirtingų rūšių žuvis ir jūros gėrybes, taigi, juos panardinau į virtuvinę kriauklę, pripildytą šalto vandens, o kad neiškiltų į paviršių, paspaudžiau sunkiu puodo dangčiu. Po 2 valandų visa žuvis ir jūros gėrybės jau buvo atšilusios.

2

Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Porus perpjaukite išilgai, gerai nuplaukite, taip pat supjaustykite. Pankolį perpjaukite pusiau, išpjaukite jo šerdį ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Česnakų skiltelės nulupkiyte ir susmulkinkite.

3

Į puodą pilkite alyvuogių aliejaus ir apkepinkite svogūnus, porus, pankolius. Kepkite ant vidutinės kaitros apie 10-15 minučių, jei reikia, papildomai įpilkite aliejaus. Kai daržovės bus gerai apkepusios, suberkite smulkintus česnakus, įmeskite laurų lapelius, čiobrelio šakeles, plonai nupjautą oranžinę apelsino žievelės juostelę, suberkite tarp rankų patrintą šafraną, supilkite smulkintus konservuotus pomidorus, viską gardinkite druska ir troškinkite apie 10 minučių.

4

Atšildytą žuvies filė nuplaukite ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Žuvį suleiskite į puodą su daržovėmis ir ant viršaus užpilkite verdanio vandens apie 1 -1,5 l, priklausomai nuo to, kokio tirštumo troškinio norėsite. Aš pyliau vandens daugiau, kad troškinys panašėtų į tirštą sriubą. Virkite apie 5 minutes.

5

Tada į puodą suleiskite atšildytas ir nuplautas midijas, mažus aštunkojus, krevetes. Virkite dar apie 10 minučių, virimo pabaigoje iš puodo išimkite lauro lapelius, čiobrelių šakeles, apelsino žievelę ir suberkite smulkintas šviežas petražoles, jei reikia, papildomai sriubą skaninkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

6

Kol verda troškinys pagaminkite Ruille padažą. Į kapoklę ar kokteilinę sudėkite nuluptas česnako skilteles, aitriąją papriką be sėklyčių, duonos riekes trumpam pamerkite į sriubos sultinį, kad suminkštėtų ir taip pat sudėkite į kapoklę, įpilkite šlakelį žuvies sultinio iš verdamos sriubos ir sutrinkite. Tada lėtai pilkite alyvuogių aliejų ir trinkite toliau, kol pavirs į vientisą tirštą padažą.

7

Prancūzišką bagetę supjaustykite riekelėmis ir paskrudinkite sausoje keptuvėje. Į gilias lėkštes pilkite jūros gėrybių troškinio, į sriubą dėkite kelias apskrudintos duonos riekeles, apteptas Ruille padažu ir apibarstykite kapotomis petražolėmis. Voilla!

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su FishWish.eu

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite