Tai pyragas, kurį patį pirmąjį iškepiau dar būdama vaikas ir kepu iki šiol. Pats jaukiausias vaikystės prisiminimas iš rudens man susijęs su šiuo obuolių pyragu, jį vadinome „šarlotka“. Iš pradžių jį kepdavo močiutė, vėliau pradėjo kepti mama, kai jau sugebėjome tai padaryti patys, kepėme dviese su broliu. Šį pyragą jau išbandė iškepti ir mano dukra! Tai pats paprasčiausias ir visada pavykstantis obuolių pyragas, kuriam nereikia nei riebalų, nei kepimo miltelių!
Tokio tipo pyragus vadinu kasdieniais, nes užmaišyti tešlai prireiks mažiau laiko, nei spės įkaisti orkaitė. Kiek save pamenu, jį visada gardindavau cinamonu. Mano mama pyrago viršų visada apibarsto sezamais, o aš – aguonomis su sezamais. Net sunku patikėti, kad šio klasikinio recepto vis dar nesu aprašiusi savo bloge, bet jį galite rasti mano knygoje „Nostalgiški skanumynai“, o šio pyrago „be glitimo“ versiją galite rasti tinklaraštyje čia. Nostalgiško obuolių pyrago negalėjau neįtraukti ir į naująją elektroninę knygelę “Obuolių pyragai iš viso pasaulio”. Obuolių pyragų pasaulyje tiek daug ir jie tokie skirtingi, jog visada norėjau pačių skaniausių receptus surašyti į vieną knygą! Jei prancūzai obuolių pyragus kepa su sviestu, tai italai į obuolių pyrago tešlą pila alyvuogių aliejų, o mano vaikystės obuolių pyragą galima iškepti visai be riebalų. Į knygelę įtraukiau lenkiško, itališko, amerikietiško, olandiško, prancūziško, vokiško, nostalgiško obuolių pyrago receptus. Kiekvienas receptas savitas ir savaip įdomus, visus juos kepiau ne kartą, visi išragauti ir šeimos įvertinti. Knygelėje nugulė tik skaniausi iš skaniausių! Joje rasite 12 skirtingų obuolių pyragų receptų, kiekvienam rudens savaitgaliui – po vieną, jų receptų nepritrūksite nuo obuolių derliaus nuėmimo iki pat Kalėdų. Naująją elektroninę knygelę, kaip visada, visiškai nemokamai ir vieno mygtuko paspaudimu, galite parsisųsti iš mano blogo čia.
Visus pyragus šioje knygelėje kvepinau kokybiškais Santa Maria prieskoniais.
Orai šąla, laikas kepti jaukius obuolių pyragus!
Kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi, tai patogiausia daryti mikseriu, plakite kol kiaušiniai pradės balti. Tada suberkite miltus ir išmaišykite, kad gautumėte vientisą tešlą. Obuolius perpjaukite, išimkite sėklas, supjaustykite skiltelėmis, apibarstykite cinamonu ir išmaišykite. Obuolius suberkite į paruoštą tešlą ir išmaišykite, kad visi ja gerai pasidengtų. Kepimo formą ištepkite sviestu, patieskite kepimo popierių ir supilkite tešlą su obuoliais. Kepkite iš anksto įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Ar pyragas jau iškepęs, tikrinkite mediniu dantų krapštuku, įkištas ir ištrauktas jis turėtų išlikti sausas. Pyragui iškepus palikite jį praaušti. Prieš pjaustydami su kepimo popieriumi iškelkite jį iš formos. Skanu pateikti su vaniliniais ledais. Nostalgiškas obuolių pyragas
Sudėtis
Eiga
Komentarai