Šią duoną vadinu Kurorto Namo duona, nes visiems, atvykusiems svečiams, palieku ją lauktuvių. Jau dvejus metus kepu šią duoną, per tą laiką ne kartą esu keitusi receptą, gaminimo procesą, naudojamus miltus. Brioche duonos receptų yra daug ir įvairių – vienuose naudojama daugiau sviesto ir kiaušinių, kituose duona kepama su raugu, o tradicinė brioche tešla dar ir šaltai brandinama šaldytuve. Aš šį procesą praleidžiu, kadangi savo svečiams duoną užminkau ryte, o jau per pietus ją turiu šviežią palikti laukiančią atvyskančių į Druskininkus poilsiautojų. Įgudusi duoną iškepu lengvai ir greitai, bet, aišku, mielinei tešlai iškilti reikia laiko. Šios duonos minkymui reikalingas virtuvinis kombainas, nes minkyti reikia ilgai ir lėtai, apie pusvalandį. Rankomis tai padaryti būtų įmanoma, bet per ilgas ir varginantis procesas, todėl nuoširdžiai rekomenduoju pasinaudoti virtuvine technika ir įdarbinti tešlos minkymo kablį. Ši duona – išeiginė, ir ne tik todėl, kad ją dažniausiai kepu savaitgaliais į Druskininkus atvykstantiems Kurorto Namo poilsiautojams, bet ir dėl to, jog tai balta mielinė duona, kurią valgant kiekvieną dieną greitai būtų galima suapvalėti.
Naminę duoną (ir ne tik) visada raikau tik spečialiu, duonai skirtu peiliu. Šį kartą tam panaudojau naująjį Fiskars komplektą duonai pjaustyti – lentelę duonai su grioveliais ir specialų duonos peilį. Bambukinė pjaustymo lentelė turi griovelius duonos trupiniams surinkti, ji pagaminta iš 100 % FSC® sertifikuoto bambuko, turi neslystančią silikoninę atramą ir apdorota sėmenų aliejumi. Fiskars peilis – ilga, dantyta geležte, pagamintas Suomijoje iš tvirto japoniško nerūdijančio plieno. Sukurta patogumui ir iš pagarbos duonai!
Prieš minkydami tešlą, pasirūpinkite, kad visi ingredientai: kiaušiniai, sviestas ir pienas būtų kambario temperatūros. Sviestas turėtų būti minkštos konsistencijos. Į pieną suberkite dalį cukraus ir sausas mieles, palikite 10 minučių šiltai, kad suaktyvėtų. Kiaušinius lengvai išplakite konditerine šluotele kartu su druska ir likusiu cukrumi, tada supilkite suaktyvintas mieles. Tešlą patogiausia minkyti virtuviniu kombainu su tešlos minkymo kabliu. Į skystąją tešlos dalį suberkite miltus, lėtai išmaišykite, kol tešlos ingredientai apsijungs. Pradėkite minkyti lėtu greičiu ir minkykite tešlą apie 15 minučių, tada lėtai suberkite minkšto sviesto gabaliukus ir toliau minkykite dar apie 20 minučių. Gerai užminkyta tešla atlimpa nuo minkymo indo sienelių, apsiveja aplink minkymo kablį, tampa blizgi ir elastinga. Gerai užminkyta tešla yra tokia elastinga, kad ją ištempus tarp pirštų - neplyšta, o persišviečia, tai vadinama "lango testu". Po minkymo tešlą uždenkite rankšluostėliu arba maistine plėvele ir palikite pirmam kildinimui apie 1,5-2 valandoms. Per tą laiką tešla išaugs daugiau nei dvigubai ar net 3 kartus. Iškilusią tešlą padalinkite į 8 dalis ir suformuokite rutuliukus. Pailgą kekso kepimo formą ištepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi. Į paruoštą kepimo formą šahmatų eiga sudėliokite tešlos rutuliukus. Kepimo formą vėl uždenkite ir pakite dar 1-1,5 val. šiltai antram kartui pakilti. Po antrojo kildinimo suformuotą tešlą aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite aguonų, sezamų sėklomis. Pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių karščio orkaitę 15 minučių. Iškepusią duoną išimkite iš kepimo formos ir aušinkite ant grotelių. Raikykite duoną jau praaušusią specialiu duonos peiliu. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su FISKARS LIETUVABRIOCHE duona
Sudėtis
Eiga
Užrašai
4 Comments
Juliana
2022-04-27 at 4:26 pmBet kaip gražiai pateikta, nuotraukos tobulos. Taip ir norisi išbandyti receptą:)
Renata
2022-04-28 at 2:37 pmAčiū 🙂
Rūta
2024-03-03 at 3:37 pmO jei pakeitus kvietinius miltus į speltos? 😊
Renata
2024-03-04 at 7:18 pmGalite keisti ir šviesiais speltų miltais, tik gali kiek mažiau iškilti.