Labai puošnūs ir skanūs sausainiai – tikras vaikų džiaugsmas. Pirmieji paukščiai namo sugrįžta jau žiemos pabaigoje, jų čiulbėjimas pranašauja artėjantį pavasarį. Ta proga galima su vaikais išsikepti skanių ir žaismingų sausainėlių – paukštelių. Citrininiai sausainiai labai skanūs, o žaismingumo jiems suteikia citrinų, apelsinų ir spanguolių glajai bei įvairiaspalviai saldūs pabarstukai.
Su dukrele pasiraičiusios rankoves kepėme sausainukus. Parskrendančių namo paukščių sausainius tupdėme ant pagaliukų ir puošėme glaistais bei pabarstukais. Kad tik tas pavasaris greičiau ateitų…
Puošnūs pavasariniai sausainukai
Sudėtis
- Sausainiams:
- 130 g. sviesto (minkšto)
- 2 kiaušiniai
- 150 g. cukraus
- 400 g. miltų
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- Papuošimui:
- 1 v.š citrinos sulčių (balkšvai spalvai)
- 1 v.š spanguolių sulčių (rausvai spalvai)
- 1 v.š apelsinų sulčių (gelsvai spalvai)
- 9 v.š. cukraus pudros
- spalvotų pabarstukų
- medinių pagaliukų (skirtų kepsniams)
Eiga
Pirmiausiai užmerkiau medinius pagaliukus į vandenį nors pusvalandžiui.
Maišytuve išsukau minkštą sviestą, cukrų, kiaušinius, citrinos sultis ir vanilinį cukrų. Kai masė tapo vientisa supyliau miltus ir gerai išmaišiau. Tešlą pusvalandžiui įkišau į šaldytuvą.
Per tą laiką pasidariau spalvotus glajus. Išspaudžiau citrinos, apelsino ir šviežių spanguolių sultis (iš 1 v.š spanguolių pertrintų per sietelį gaunasi kaip tik šaukštas sulčių). Kiekvienas sultis atskirai sumaišiau su 3 šaukštais cukraus pudros (kiekvienai) ir gerai išsukau iki vientisos tirštokos masės. Taigi, turiu tris puikias natūralias spalvas sausainių marginimui.
Ištraukusi tešlą iš šaldytuvo iškočiojau daugiau nei pusės centimetro storio lakštą ir spaudžiau paukštelių formos sausainius. Kiekvieną paukštelį atsargiai užmoviau ant pagaliuko (aštriąja dalimi) ir gražiai suguldžiau ant kepimo popieriaus skardoje kepimui.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min. kiekvieną skardą, o skardų tai gaunasi tikrai ne viena, nes su pagaliukais sausainiai užima daug vietos.
Iškepusius ir praaušusius sausainius su dukrele tepėme spalvotais glajais, lipdėme paukščiukams akytes ir plunksneles.
Užrašai
P.S. Labai skanūs sausainiai gavosi ir vieni be glajaus, tokie su lengva citrinine gaidele, na o dukrelė džiaugėsi spalvotais saldžiais paukščiukais, juos valgė, o kai pabodo, tai žaidė lėlių teatrą.
18 Comments
Reda
2011-03-28 at 2:37 pmLabai jaukiai ir gražiai:)
Rennie
2011-03-28 at 2:58 pmAčiū, Reda.
Austeja
2011-03-28 at 5:27 pmFantastiški! Labai subtilūs ir jaukūs, tikrai.
(O kur formelių tokių dailių galima rasti?)
Indrė
2011-03-28 at 6:17 pmTikrai puiki stalo puošmena 🙂 o kiek tavieji tinkami laikyti?
Rennie
2011-03-28 at 8:54 pmAčiū, Austėja, o formeles prieš metus pirkau maximoje. Velykinių plastikinių formelių komplektas , toks visai paprastas. Gal ir šiemet prieš Velykas bus kažkas panašaus.
Indre, jeigu tik papuošimui, tai laikyti galima būtų tikrai ilgai, o jeigu maistui, tai ilgiau savaitės nelaikyčiau.
Indrė
2011-03-29 at 7:38 amSuper 🙂 tiek laiko užteks. Mat laukia močiutės jubiliejus ir jam teks ruoštis iš Kauno ir vežtis viską, kas kepama orkaitėje iš čia. Užsisaugom ir poros savaičių bėgyje gamint teks 🙂
Rennie
2011-03-29 at 7:55 amSėkmės, Indre, kaip suprantu, daug darbų laukia. Sveikinimai močiutei!
Indrė
2011-03-29 at 8:23 amTikrai taip. Nors sudėtingiau bus viską parsigabenti autobusu 🙂 na bet kažkaip 🙂
skaniosdienoss
2011-03-29 at 8:30 pmLabai pavasariškai. Ir tokios šiltos nuotraukos!
Aš Kalėdoms imbierinius žmogelius dariau štai taip 😉
Rennie
2011-03-30 at 8:17 amAčiū, Marta. Idėja su pagaliukais man irgi labai patiko, o ypač mano dukrai.
Asta
2011-03-30 at 5:00 pmKaip gražu, jauku ir miela. Ir šilta. Tikrai kvepia pavasariu.. 🙂 Tikrai, o kad greičiau jis ateitų – tas tikrasis, su šildančiais saulės spinduliais ir žaliuojančiais medžiais 🙂
Rennie
2011-03-30 at 6:45 pmPavasario ir aš labai laukiu. Ačiū, Asta už gražius žodžius.
Ausrra
2011-03-31 at 10:13 amIr aš prisidedu, sausainėliai pasakiškai mieli. Jauku pas tave, Rennie!
Rennie
2011-03-31 at 10:33 amAčiū, Aušra!
Anonymous
2012-03-05 at 12:21 pmSveiki. noreciau suzinoti koki sviesta pirkti? ar ta kepiniams ar taip sviesta?
Rennie
2012-03-05 at 8:46 pmKepiniams naudoju tik patį tikriausią sviestą. Sėkmės!
Anonymous
2012-03-09 at 5:12 amIšbandžiau, laaabai visi likome patenkinti ir vaizdu ir skoniu. Liuks, Ačiū už receptą.:)
Rennie
2012-03-14 at 7:59 amDžiugu, kad jums patiko. Skanaus pavasario!