Raudonųjų serbentų drebučiai – labai klasikinė uogienė. Anksčiau kiekvienuose namuose, turbūt, ji buvo verdama. Mano vaikystės namuose jos visad buvo labai daug, vis nesugebėdavome visos iki pavasario suvalgyti. Taigi, pabodo mano mamai ją be reikalo virti ir gal kokias dešimt žiemų gyvenome be jos. Visai neseniai, prieš kelis metus, vėl atradau serbentų drebučius, tai dabar, kiekvieną vasarą ir vėl juos verdu, tik po ne daug, kad nespėtų atsibosti.
Po visų uogienių tirštiklių, šių drebučių virimas, kaip tikras stebuklas, nes jie patys, be jokios pagalbos, kuo puikiausiai sustingsta, mat visuose serbentuose yra sočiai pektino. Šį kartą tradicinį saldžiarūgštį serbentų skonį praturtinau vanile.
Pagaliau sugrįžau iš ilgųjų atostogų kaime. Grįžau ne viena, o su visu kalnu stiklainių stiklainėlių, bus ką šaltą žiemą prisiminti. Dėkui, vyro močiutei, kad dar yra ką į tuos stiklainėlius kišti… viskas sava, šviežia, ką tik iš lysvės. Dalinuosi kaime užgyventu savo turtu…
Raudonųjų serbentų drebučiai
Sudėtis
- 1 l raudonųjų serbentų sulčių
- 1 l cukraus
- 1 vanilės ankšties
Eiga
Pilnai prinokusius serbentus paruošiau sulčių spaudimui. Sultis spaudžiau greituoju būdu su elektrine sulčiaspaude (maniškė turi 5 greičius, iš kurių pirmasis skirtas uogoms). Galima spausti ir senoviniu būdu, pavirti ir gerai nusunkti per marlę.
Mano, kad ir išspausti serbentai, bet dar pakankamai drėgni buvo, tai supyliau juos į rėtį, kad paskutiniai sulčių lašai nuvarvėtų. Sultis lygiomis dalimis sumaišiau su cukrumi ir vanilės ankštimi, užviriau ir paviriau apie 20 minučių.
Reikėtų išbandyti, ar uogienė jau pakankamai stingsta, įpilti šaukštą uogienės į lėkštelę ir palaukti kol pilnai atauš. Jei sustingta, tai pats laikas drebučiams į sterilius indelius keliauti. Indelių iš karto užsukti nereikėtų, ši uogienė turi pravėsti ir pilnai sustingti, o jau sustingusią galima ir sandariai užsukti.
21 Comments
Jurgita
2011-08-09 at 3:37 pmVa va va, šiuos drebučius labai mėgstu, kaip skanu su blynais ar šviežia bandele…
oditele
2011-08-09 at 4:10 pmir rūgštu, ir skanu burnoje pasidarė..;) nuostabios foto..;)
Rennie
2011-08-09 at 9:30 pmJurgita, aš irgi juos labai mėgstu su šviežia bandele laižyti 🙂
Oditele, tavo foto su voveraitėmis mane irgi labai paviliojo. Pasiilgau dzūkiškų grybų net seilė tysta.
Neringa
2011-08-10 at 10:09 amoj, kokie grazuoliai debuciai, spalva – pasakiska, taip ir norisi ant batono riekeles uzsitepti ir su pieno stikline uzsigerti 😛
Rennie
2011-08-10 at 8:10 pmNeringa, vaikystėje būtent taip ir valgydavau 🙂
Anonymous
2011-08-18 at 6:46 amMano šių metų atradimas- aviečių ir serbentų uogienė.Ėmiau 2 dalis aviečių ir 1 dalį raudonųjų serbentų ir elementariai išviriau su cukrum. Serbentai davė tirštumą ir skanios rūgštelės.
Rennie
2011-08-18 at 9:21 amAš irgi pernai aviečių-raudonųjų serbentų uogienę viriau, labai patiko. Šiemet išbandžiau vyšnių-baltųjų serbentų, irgi puikus derinys, o ir nuo serbentų ji sutirštėja.
Segebutė
2011-09-08 at 10:35 pmSerbentų drebučiai ant skrebučio prie rytinės kavos – nieko negali būti nuostabiau.
Rennie
2011-09-09 at 12:13 pmTikrai taip, Segebute, su tokia lengva rūgštele 🙂
Violeta
2012-07-25 at 11:33 pmDžiaugiuos, kad nepatingėjau pabandyti šią senai užmirštą uogienę. Skonis superinis! Ačiū tau, Rennie:)
Rennie
2012-07-27 at 6:18 amVioleta, kai tiek serbentų, šią uogienę išsivirti tiesiog būtina 🙂
moderato
2013-07-24 at 8:56 pmTOBULOS fotografijos, TOBULA želė! 🙂
kazkas man pasakojo ,kad galima be virimo daryti,tiesiog ,per merliu issunkti su cukrumi,kita diena kaip ir drebuciai,ar tai tiesa/
2017-07-17 at 5:44 pmserbentai
Aurelija
2017-08-06 at 9:49 pmAš išsunkiu ta senovine spaudimo mašinėle. Dedu 1:1 tų sulčių ir cukraus. Tada belieka sukti mediniu šaukštu apie kokių 30 min. Jei laiko nėra, mikseris superinis pagalbininkas. Išsukus pilti į stiklainius, uždaryti ir laikyti vėsiai. Aš šaldytuve vietos paieškau. bet tinka iš rūdys, žinoma kuo šaltesnis.
algis
2017-08-10 at 10:16 amViską galima daryti, tik ne viskas išsilaiko nesupelyję. 🙂 Aš juoduosius žalius serbentus sutrinu su cukrum, ir puikiausiai išsilaiko. Pradžioje, kai toks baisus garštis, įdedu į šaldytuvą, o po mėnesio laikau ant lentynos.
algis
2017-08-10 at 10:13 amTai ką, po velnių? nei 2014. nei 15,16,17 metais neverdate raudonų drebučių???
Joana
2018-06-30 at 5:14 pmVerdam ir dar kaip verdam ?
Ruta
2018-07-11 at 8:14 amMan nesustingo 🙁 ka dabar daryti?
Dovilė
2018-07-05 at 7:18 pmVerdam vetdam tik pasitikslinam,nes jau pamiršome
Aš
2019-07-09 at 8:54 amVirt tikrai nereikia, kam žudyti vitaminus. Šviežios raud. serbentų sultys su lygia dalim cukraus bus puikiausia želė, nes serbentuose labai daug pektino. Tik turi būti tai padaryta tą pačią skynimo dieną! Būtinai!
Renata
2019-07-16 at 3:17 pmDėkui už patarimą. Pabandysiu šį sezoną nevirti, išbandysiu jūsų receptą.