Kol dar tęsiasi agurkų vakavimai ir konservavimai, noriu pasidalinti savo labai mėgstamomis agurkų salotomis, kurias gaminu iš nestandartinių ir peraugusių agurkų, kurie nepraeina „grožio konkurso“ marinavimui stiklainiuose. Salotos šaldytuve gali išbūti apie savaitę, bet pas mus jų anksčiau jau nebūna nei kvapo.Jų receptas gal kiek panašus į Eglės momofukų agurkėlius ar Neringos aštriai marinuotus agurkėlius, bet maniškiai truputį kitokie, su traškiais svogūnais ir lengvu obuolių actu.
Mėgstu lietuvišką vasarą su trupučiu saulės, trupučiu lietaus, uodų spiečiais ir vapsvų zyzimais… Tik kas ta vasara Lietuvoje? Beveik du mėnesiai nuo Joninių iki Žolinių? Tai kiek to džiaugsmo beliko? Tuos kelis šilčiausius ir turtingiausius vasaros mėnesius visados stengiuosi praleisti ČIA, kur bumbsi alyviniai obuoliai, juoduoja gervuogės, vejasi agurkai…
Šias salotas galima valgyti jau po paros, laikau jas šaldytuve apie savaitę, labai patogu žinoti, kad skubant neberiekės ruošti salotų, o tik prasidaryti šaldytuvą ir traškinti girgždančius agurkus ir pasimarinavusius svogūnėlius. Labai skanu!
Marinuotos agurkų salotos
Ilgesniam laikymui
Sudėtis
- 1 kg pjaustytų agurkų
- 1 didelio raudonojo svogūno
- 1 stiklinės verdančio vandens
- 0,5 stiklinės obuolių acto
- 0,5 stiklinės cukraus
- 1 šaukšto druskos
- petražolių arba krapų
Eiga
Agurkus supjausčiau ne labai storais žiedeliais, svogūnus plonomis plunksnelėmis, susmulkinau petražoles.
Obuolių actą, cukrų, druską ir verdantį vandenį gerai išmaišiau, kol nepraaušo užpyliau ant agurkų su svogūnais.
Agurkų salotas visad ruošiu didesniame bliūde ir palieku jas parai marinuotis šaldytuve. Jau pasimarinavusius sudedu į užsukamus indelius, o marinato perteklių nupilu.
Salotos skaniausios po paros, šaldytuve jas laikau iki savaitės.
20 Comments
Anonymous
2011-08-11 at 2:47 pmhmm, labai gardziai atrodo tie agurkeliai, didziausia beda tame, kad neturiu namie svarstykliu ir negaliu pasvert 1 kg, kvailas klausimas, bet gal Jus zinote kiek mazdaug vidutiniu agurku sudarytu 1 kilograma?? ;//
Rennie
2011-08-11 at 3:15 pmMielas Anonime, na va, visus agurkus sudėjau į salotas, būčiau pasvėrusi ir tiksliai atsakiusi. Manau, kad turėtų būti kokie 10-12 vidutinių agurkų, maniškiai buvo peraugę ir nestandartiniai, tai sunku pasakyti. Bet keli šimtai gramų ten, ar šen, jokio skirtumo, svarbiausia, kad visi agurkai būtų marinato apsemti. Sekmės 🙂
Egle
2011-08-11 at 4:26 pmAs turejua 14 agurku, tai is tiek ir padariau. Daugiau idejau tik svogunu, nes nesveikai megstu ji marinuota. Agurkeliai sau stovi saldytuve, o as laukiu nesulaukiu rytojaus, kai galesiu paragauti. Aciu uz si recepta ir pagalba 🙂
Si bloga skaitau jau senokai, na ir negaliu neisgirti Jusu ir Jusu darbu. Esat PUIKI MOTERIS. Kiekvienas, bet kiekvienas cia pristatomas receptas buna tobulas – nuo izangos iki paciu paciausiu smulkmenu, o nuotraukos…………. jos tiesiog fantastiskos!!! be galo Jumis zaviuosi ir vertinu Jusu kuryba, juk kitaip jos nepavadinsi :))
Rennie
2011-08-11 at 4:35 pmMiela Egle, taip ir likau stovėti išsižiojusi ir visa išraudusi nuo tokių pagyrų 🙂 Ačiū, kad skaitote!
oditele
2011-08-11 at 4:56 pmTeisingai Eglė rašo..ir ne už dyką išsižiojote..:))
turiu silpnybę agurkams, galiu juos valgyti vienus..pasigaminsiu prie progos gavusi jų…;)
Rennie
2011-08-11 at 7:28 pmDėkui, Oditele, tikiuosi, ir tau tokie agurkai patiks 🙂
Gitana
2011-08-12 at 6:06 amPrisijungiu prie pagyrų. Iš tiesų, labai ir labai gražios nuotraukos, puikūs receptai ir idėjos. Labai Jums ačiū!
Rennie
2011-08-12 at 8:04 pmAčiū,Merginos!
Nida
2011-08-16 at 11:25 amNagi grazu paziuret, kaip marinavimas paciame ikarstyje!:) Tai sritis, i kuria dar nepradejau gilintis. Bet dar gyvi prisiminimai is vaikystes, kai visa virtuve budavo okupuojama stiklainiu, o visuose namuose tvyrodavo marinato kvapas… 🙂 Sekmes uzdarant vasara i stiklainius 🙂
Maisto Diletante
2011-08-16 at 2:59 pmRennie, tu tik gamink gamink o mes girsim girsim 🙂
Rennie
2011-08-17 at 11:27 amNida, tu teisi dabar Lietuvoje pats marinavimų sezonas, bet šios salotos ne žiemai, jos šaldytuve gali išbūti tik savaitę, čia greitam valgymui.
Maisto Diletante 🙂
Anonymous
2011-08-31 at 8:46 pmO ar butu galima sia misraine uzdaryti i sterilizuotu stiklainiukus ir palikt ziemai?? Aciu
Rennie
2011-09-02 at 8:49 amJeigu agurkų salotas norite pagaminti žiemai, reikėtų jau pagamintus sudėti į sterilius indelius įstatyti į puodą pilną vandens ir trumpai pavirti, kartu su indeliais, o tada užsukti steriliais dangteliais ir laikyti tamsioje bei vėsoje patalpoje.
ilona
2013-07-16 at 7:27 pmSveiki.man marinato nesigavo tiek kad apsemtu pilnai agurkelius.gavosi mazdaug iki puses indelio.ar issimarinuos?viska dariau pagal recepta.
Rennie
2013-08-04 at 4:52 pmIlona, patys agurkai dar paleidžia savo skysčio ir kiek pastovėję agurkai jau būna pilnai apsemti.
Silvija
2015-12-22 at 10:25 amMano didžiausia silpnybė – agurkai, o čia tai iš viso nerealu, kai toks geras marinatas salotų.
Jurate
2016-07-09 at 9:50 pmNoriu paklausti, ar tos 1,5stiklines marinato uztenka uzpilti 1kg agurku…nes as kai uzpyliau man atrode jo labai mazai, tai pasidariau dar viena doze marinato ir uzpyliau…nezinau kaip bus ☺
Jurate
2016-07-09 at 12:33 pmSveiki, ar galima deti paprasta balta svoguna? ar bandet?aciu
Svogūnas
2019-09-09 at 3:15 pmJeigu ne svogūnai tai būtų visai neblogai.
Renata
2019-09-12 at 5:47 pmo svogūnai labai skaniai pasimarinuoja kartu su agurkais 😉 Labai tinka!